
باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطمه تورانلو -«ایران تضمین معتبر میخواهد، اعتماد به نفس تیم ایرانی بالاست» روزنامه کیهان در مقالهای با این عنوان نوشته است:روزهای اخیر کوران تحلیل ها، نوشــتهها و مقاالتی در ایران و آمریکا در ارتباط با مذاکرات میان دو کشور و همچنین آینده پر ابهام مسیر فعلی است. در این میان آمریکاییها به دو نکته اذعان دارند، خواسته اصلی ایران در ارتباط با ارائه تضمین معتبر از سوی آمریکا در موضوع لغو تحریمها و دیگری اعتماد به نفس و قدرت تیم مذاکره کننده کشورمان. انتشــار دو نوشــته، یکی در پایگاه پولیتیکو و دیگری در حساب شخصی خبرنگار وال استریت ژورنال در شبکه اجتماعی ایکس نشــانگر این است که تیم مذاکره کننده کشورمان به ریاست سید عباس عراقچی، با تکیه بر خط قرمزهای ایران در بحث برنامه هستهای، تاکنون عملکردی قابل تقدیر در ماموریت محوله خود یعنی مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا را به ثبت رساندهاند. اعتماد به نفس تیم مذاکره کننده ایرانی، برخاسته از عقالنیت انقالبی و تجربهای سنگین در میدان دیپلماسی است. این تیم نه با فریفتگی لبخندهای دشمن، بلکه با شناخت ماهیت آمریکا، پای میز مذاکره رفته است. اگر آمریکا به دنبال توافق واقعی است، باید آماده پرداخت هزینه آن باشد: تضمین معتبر، لغو واقعی تحریمها و پذیرش واقعیتهای قدرت ایران. در غیر این صورت، مذاکره کمکی به حل بحران نخواهد کرد.
«سنوارهای تازه نفس»
روزنامه جوان در مقالهای با عنوان «سنوارهای تازه نفس» به جذب ۳۰ هزار نیروی تازه توسط حماس پرداخته و نوشته است: حماس بعدازظهر شنبه یک عملیات کمین پیچیده موسوم به شمشیر شکن در منطقه شرقی بیت حانون در شمال غزه انجام داد که منجر به کشته شدن دست کم یک نظامی اسرائیلی و زخمی شدن پنج نفر دیگر شد، عملیاتی که توانایی چریکی حماس در غزه و آسیب پذیریهای رژیم صهیونیستی را در شرایطی که نخست وزیر آن بر تداوم جنگ تأکید میکند، نشان داد. منابع اسرائیلی میگویند که حماس به تازگی با تجدید قوا ۳۰ هزار رزمنده جدید جذب کرده است.
«چرخش سیاست ریاض به سود اقتصاد»
روزنامه ایران در مقالهای با عنوان «چرخش سیاست ریاض به سود اقتصاد» نوشته است: ده سال پیش، زمانی که باراک اوباما، رئیسجمهوری پیشین آمریکا توافقی با ایران به دست آورد، عربستان سعودی نگران و ناراضی شد. مقامهای سعودی این توافق را «ضعیف» خواندند و گفتند که این توافق فقط رقیب منطقهای آنها، یعنی ایران را قدرتمندترکرده است. آنها زمانی که دونالد ترامپ چند سال بعد از این توافق خارج شد، ابراز خرسندی کردند.
اکنون در حالی که دولت دوم ترامپ در حال مذاکره با ایران بر سر توافقی است که ممکن است شباهتهای زیادی با توافق قبلی داشته باشد، نگاه عربستان سعودی کاملاً متفاوت شده است. وزارت خارجه عربستان اخیراً بیانیهای صادر کرده که در آن ابراز امیدواری شده که این گفتوگوها که با میانجیگری عمان صورت میگیرد، بتواند «صلح در منطقه و جهان» را تقویت کند.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان حتی برادرش خالد بن سلمان وزیر دفاع را به تهران فرستاد؛ جایی که او با استقبال گرم مقامات ایرانی روبهرو شد. سپس، خالد بن سلمان نامهای را به صورت دستی به رهبر عالی ایران، آیتالله علی خامنهای، تحویل داد.
چه چیزی تغییر کرده است؟ روابط میان عربستان سعودی و ایران در دهه گذشته بهبود یافته است. نکته مهمتر اینکه عربستان سعودی در میانه برنامهای برای تنوعبخشی به اقتصاد خود قرار دارد؛ برنامهای که هدفش تبدیل این کشور از اقتصادی وابسته به نفت به مرکزی برای تجارت، فناوری و گردشگری است. احتمال پرواز پهپادها و موشکهای ایرانی بر فراز عربستان، در نتیجه تنشهای منطقهای، تهدیدی جدی برای این برنامه به شمار میرود.
کریستین اسمیت دیوان، پژوهشگر ارشد مؤسسه کشورهای عربی خلیج (فارس) در واشنگتن میگوید: «طرز فکر آنها امروز فرق کرده است. در زمان اوباما، کشورهای خلیج فارس از نزدیکی آمریکا و ایران میترسیدند که آنها را منزوی میکرد. اما در دوره ترامپ، آنها از تشدید تنش بین آمریکا و ایران میترسند که ممکن است آنها را هدف قرار دهد.» کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی، مصر، اردن، قطر و بحرین همگی از گفتوگوهای ایران و آمریکا استقبال کردهاند. وزیر خارجه عمان، بدر البوسعیدی، روز شنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این گفتوگوها در حال شتاب گرفتن هستند و حالا حتی غیرممکنها نیز ممکن به نظر میرسند.»
« خط قرمزهای ایران در مذاکرات هستهای»
صبح نو در مقاله « خط قرمزهای ایران در مذاکرات هستهای» نوشته است: دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا بر سر احیای توافق هستهای، به میزبانی سفارت عمان در شهر رم برگزار شد و با پیشرفت «رو به جلو» به پایان رسید. در این مذاکرات که با حضور عباس عراقچی، مذاکرهکننده ارشد ایرانی و استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا و به میانجیگری عمان انجام شد، دو طرف بر سر ورود به مرحله بعدی گفتوگوها توافق کردند. محور اصلی اختلافات همچنان موضوع «تضمین در برابر راستیآزمایی» است: ایران خواهان دریافت تضمینهای معتبر برای رفع مؤثر تحریمهاست و تأکید دارد تنها در صورت لغو واقعی تحریمها و ارائه تضمین، حاضر به توافق است؛ درحالیکه آمریکا تصریح میکند هرگونه توافق باید با راستیآزمایی دقیق پایبندی ایران همراه باشد تا اطمینان دهد تهران به سمت تسلیحات اتمی حرکت نمیکند.
مقامهای ایرانی همواره بر ضرورت دریافت تضمینهای قابل اتکا از آمریکا جهت انتفاع اقتصادی ایران و پایدار ماندن رفع تحریمها تأکید کردهاند. این مطالبه پس از تجربه خروج یکجانبه آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ پررنگتر شد و تهران میخواهد اطمینان یابد که رفع تحریمها دائم و غیرقابل بازگشت خواهد بود. به گفته مذاکرهکنندگان ایرانی، بدون تضمین کافی، هر توافقی برای ایران پرریسک است و ممکن است سرنوشت برجام تکرار شود. ایران تصریح کرده تنها در چارچوب لغو مؤثر تحریمها، ارائه تضمینهای معتبر و احترام به حقوق ملت ایران حاضر به ادامه مذاکرات است. درعینحال، تهران میگوید اهدافی فراتر از برنامه صلحآمیز هستهای ندارد و با راستیآزمایی در چارچوبهای مورد توافق بینالمللی مشکلی ندارد.
معاملات محتاط شد
شــرق در مقاله خود نوشته است: بازار تهران با دوره دوم مذاکره ایران و آمریکا محتاطانهتر برخورد کرد و برخلا ف دوره اول که صفهای سنگین فروش طال و دالر شکل گرفت و قیمتها در بازار ســقوط کرد، شروع دوره دوم مذاکره ایران و آمریکا در ایتالیا با احتیاط خریداران و فروشندگان مواجه شد و قیمتها تغیر محسوسی نداشتند. در برخی بازارها مثل بازار خودرو، دیروز برخالف پیش بینیهای معمول افزایش قیمت تجربه شد. فعاالن بازار خودرو توضیح میدهند که حجم معامالت در بازار طلا و ارز کوچکتر بوده و در نتیجه معامله گران قدرت ریسک باالتری داشتند، اما در بازار خودرو مردم برای معامالت با ارز باالتر، ریسکهای بزرگ متحمل نشدند.