
باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم رضایی - مریم جلیلیمقدم رئیس حفظ نباتات کشور در چهل و سومین سمینار سالانه حفظ نباتات و قرنطینه کشور اظهار کرد: به دلیل تغییرات در جمعیت آفات و بیماریها ناشی از شرایط اقلیمی، دستورالعملهای مدیریت آفات و بیماریها با کمک همکاران در موسسه تحقیقات گیاهپزشکی به روز رسانی شد.
او افزود: همچنین در سال گذشته هشداری از سازمان فائو مبنی بر احتمال طغیان ملخ صحرایی به دلیل وضعیت آب و هوایی، بارندگیها در شبه جزیره عربستان و شرق آفریقا دریافت کردیم که در این راستا تمام موارد را رصد و سموم و آفتکش را خریداری کردیم که خوشبختانه با مشکل مواجه نشدیم، اما پایشها همچنان به طور دقیق و منظم انجام میشود.
جلیلیمقدم با اشاره به پایش جوندگان تصریح کرد: با تلاش سازمان متبوع در استانها این بحران در سال گذشته مدیریت شد، اما با توجه به اینکه میانگین دمایی طی روزهای آینده نسبت به نرمال افزایش مییابد، احتمال طغیان انواع و اقسام آفات وجود دارد، لذا همکاران هشیارانه رصد و پایش را در دستور کار قرار دهند.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور ابراز کرد: در شرایطی که تغییرات اقلیمی، افزایش تجارت محصولات کشاورزی و تبادل محصولات، تغییر الگوی زیستی، آفات نوظهور و ... ابعاد جدیدی به این سازمان بخشیده، نقش مدیران حفظ نباتات از همیشه راهبردیتر است.
او با اشاره به اینکه رهبرمعظم انقلاب، امنیت غذایی را از عوامل مهم برای کشور پرجمعیت ایران برشمرده است، اضافه کرد: ما به عنوان بخشی از پازل امنیت غذایی، باید برای کنترل آفات برنامه ریزی و مدیریت داشته باشیم.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور با بیان اینکه در راستای صیانت از سلامت مردم، اجباری شدن استاندارد ملی آفت کشها از نیمه دوم دی ماه سال گذشته آغاز شده است، تصریح کرد: این موضوع در مرحله اول برای ۳۰ سم پرمصرف کشور برنامهریزی شده است.
جلیلی مقدم از توسعه نصب برچسب الکترونیکی و QR کد روی پاکت سموم نیز سخن گفت و افزود: تقلبی بودن و یا نبودن سموم با این مهم مشخص میشود.
او با بیان اینکه سال گذشته ۴۸ قلم آفت کش ثبت و به سبد آفتکشهای ما اضافه شد، بیان کرد: ۹۶ درصد از آفتکشهایی که ثبت شدند، کمخطر و متوسط خطر بودند.
حذف ۱۹ قلم سم پرخطر از سبد سموم کشور اقدمات مهم سازمان حفظ نباتات کشور در سال گذشته بود که رئیس این سازمان به آن پرداخت.
قرنطینه گیاهی به عنوان اولین سد دفاعی کشور
جلیلی مقدم بر نقش حیاتی قرنطینه گیاهی به عنوان اولین سد دفاعی کشور در برابر آفات و بیماریهای نباتی تأکید کرد و گفت: گواهیهای بهداشتی صادر شده توسط سازمان حفظ نباتات ایران از اعتبار بینالمللی برخوردار است و تمام کشورهای جهان این اسناد را میپذیرند. این دستاورد حاصل تلاش همکاران ما در مبادی ورودی و خروجی است که با نظارت دقیق، از ورود یا خروج غیرقانونی عوامل خسارتزای گیاهی جلوگیری میکنند.
او با بیان اینکه نظارت بر واردات و صادرات محصولات کشاورزی بر اساس شرایط قرنطینهای کشور مقصد انجام میشود، افزود: این فرآیند نه تنها از گسترش آفات جلوگیری میکند، بلکه اعتماد شرکای تجاری به محصولات ایرانی را افزایش میدهد.
این مقام مسئول ابراز کرد: امنیت غذایی ایران در گرو همکاری سه جانبه دولت، تولیدکنندگان و جامعه علمی است. سازمان حفظ نباتات متعهد است با بهرهگیری از فناوریهای روز و توانمندسازی نیروها، کشاورزی ایران را به الگویی موفق در منطقه تبدیل کند.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور با اشاره به سیاستهای کلان سازمان حفظ نباتات کشور، چشماندازها، اولویتها و اقدامات شاخص، اظهار کرد: این سمینار نه تنها یک نشست تخصصی و علمی است بلکه محلی برای هم افزایی ملی است.
تحقیقات برای کنترل زوال مرکبات ادامه دارد
رئیس موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور گفت: این موسسه در تلاش است تا چالشهای اصلی گیاه پزشکی کشور از جمله زوال مرکبات را با تحقیق حل کند.
شهرام نعیمی در چهل و سومین سمینار سالانه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی اظهار کرد: در این گردهمایی مسائل و اولویتها مورد بحث قرار میگیرد و موارد احصا میشود.
او با اشاره به اینکه موسسه تحقیقات گیاهپزشکی در خصوص پژوهش و سازمان حفظ نباتات در زمینه اجرا فعالیت میکند، اظهار کرد: برای موسسه بسیار عالی است که روی اولویتهای احصا شده و بحثهایی که فیلتر و غربال شده تحقیق کند.
به گفته نعیمی؛ از جمله مشکلاتی که واقعا بهره برداران را اذیت میکند زوال مرکبات است که هم موسسه و هم سازمان حفظ نباتات برای حل این مشکل طرحهایی در دست اقدام دارند.
این محقق با اشاره به اینکه باغهای مناطق جنوب درگیر دو تیپ زوال مرکبات سریع و تدریجی شدهاند، تصریح کرد: در زوال تدریجی حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد درختان درگیر میشوند. اما هنگامی که باغها به زوال سریع دچار میشوند، درختان در مدت چند روز به طور ناگهانی خشک میشوند.
او اضافه کرد: در کنار مدیریت باغها برای کنترل زوال تدریجی مرکبات، بستهای ساده و اقتصادی پیشنهاد شده که نتایج مثبت این بسته مشاهده شده است و توانسته از گسترش بیماری در این باغهای تحقیقاتی جلوگیری کند. به این ترتیب تا حدودی به مرحله ارائه نهایی این بسته پیشنهادی نزدیک شدهایم.
رئیس موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور بیان کرد: برای زوال تدریجی مرکبات نیز پروژه تحقیقاتی آغاز شده و در مرحله آسیبشناسی قرار دارد تا دلیل و عامل اصلی آن مشخص شود.
چالشهای حفظ نباتات، عامل کاهش ۳۰ درصدی تولیدات کشاورزی
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی گفت: ماموریت وزارت جهاد کشاورزی حفظ نباتات است و به نوعی این موضوع خط قرمز جهاد است.
اسفندیار عبدالهی در چهل و سومین سمینار سالانه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی اظهار کرد: با توجه به آمارها ۳۰ درصد کاهش تولیدات کشاورزی به دلیل چالشهای موجود بر سر راه تولید و عدم توجه به حفظ نباتات است.
نماینده مردم مرودشت و ارسنجان در مجلس شورای اسلامی اظهار امیدواری کرد که با توجه به نیروی انسانی با تجربه و با هم فکری و هم افزایی مجموعه کشاورزان بتوانیم این درصد را کاهش دهیم.
او با بیان اینکه نیاز به توجه ویژه در حوزه حفظ نباتات میباشد، افزود: کشاورزان نقش اصلی را در این راستا بر عهده دارند.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی ابراز کرد:مجموعه کمیسیون نیز مانند گذشته این آمادگی را دارد در زمینه حفظ نباتات مساعدت کند به ویژه در تامین اعتبار تا اقدامات موثری را برای جلوگیری از کاهش تولیدات انجام دهیم.
حفظ نباتات رکن اصلی تحقق امنیت غذایی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: تامین امنیت غذایی وظیفه اصلی جهاد کشاورزی است و حفظ نباتات به عنوان یکی از ارکان اصلی در تحقق امنیت غذایی میتواند نقش آفرینی کند.
مجتبی دهقان پور در چهل و سومین سمینار سالانه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی ابراز کرد: تامین امینت غذایی چهار مولفه تولید مطلوب و بهینه، کیفیت تولید، دسترسی مردم به محصولات تولیدی و نهایتا بحث پایداری تولید را شامل میشود.
به گفته او؛ ۶ دهه فعالیت سازمان ارزشمند و توانمند حفظ نباتات نشان داده است که این سازمان در دستیابی به تولید مطلوب و بهینه و جلوگیری از کاهش عملکرد نقش بسزایی دارد.
این مقام مسئول ابراز کرد: شبکههای پیش آگاهی گسترده سازمان حفظ نباتات و اقدامات صورت گرفته در زمینه مدیریت یکپارچه و مبارزه تلفیقی با آفات و بیماریها نشان دهنده نقش این سازمان در تامین غذایی است.
دستیابی به حداقل میزان سن زدگی در تولید محصول استراتژیک گندم و نظارت بر باقیمانده سموم و آفت کشها و مدیریت این موضوع از دیگر مواردی بود که "دهقان پور"؛ به عنوان اقدامات اثرگذار سازمان حفظ نباتات در تولید محصول کیفی و پایداری تولید به آن اشاره کرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس با اشاره به اینکه مبارزه هوشمندانه با استفاده از فناوریهای روز و نرم افزارهای مختلف از جمله اقدامات خوب صورت گرفته در حوزه حفظ نباتات است، اظهار کرد: برای اولین بار در کشور "مرکز پایش و مدیریت هوشمند کشاورزی" در استان فارس ایجاد شده است که در این مرکز حوزه فعالیت حفظ نباتات در زمینه مدیریت عالمانه جلوه پیدا میکند.
ناهنجاریهای اقلیمی و تاثیر منفی این موضوع بر مدیریت آفات و بیماری از دیگر موضوعاتی بود که این مقام مسئول به آن پرداخت و افزود: استانهای جنوبی کشور درگیر سوسک سرخرطومی حنایی خرما و زوال مرکبات هستند که علی رغم تلاشهای صورت گرفته توسط سازمان حفظ نباتات، کنترل موفق آفت و بیماری مذکور نیاز به نگاه ویژه و اقدامات موثرتری دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس با اشاره به اینکه در عرصههای تولیدی با بیماریهای نوپدید، آفات نوظهور و مقاومت علفهای هرز به علفکشها مواجه هستیم، تصریح کرد: با هدف عارضه یابی، تقویت نقاط قوت و برطرف کردن نقاط ضعف، اجرای طرح "افزایش ضریب نفوذ دانش در واحدهای تولیدی" از دو سال گذشته در دستور کار این سازمان قرار گرفت.
حفظ نباتات پیشانی امنیت غذایی کشور
مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در این همایش با بیان اینکه همکاران حفظ نباتات جهادی، کوشا و در بحث خدمت و حمایت از کشاورزان در پیشانی امنیت غذایی کشور قرار دارند، گفت: پیشگیری از به خطر افتادن سلامت نباتات، تشخیص به موقع آفات و بیماری ها، توصیههای به هنگام به تولید کنندگان بخش کشاورزی از جمله اقدامات بسیارارزشمند این مجموعه است.
سید محسن قائمی با اشاره به منویات مقام معظم رهبری در دیدار اخیر ایشان با اعضای کنگره سرداران شهید استان فارس، افزود: حضرت آقا فرمودند: "یکی از امتیازات تمدّنی کشور عزیز ما که همیشه باید مورد توجّه قرار بگیرد، این است که توانسته دین را و حماسه را و هنر را با هم تلفیق کند... شاید بهترین نقطهای از کشور ما که این سه عنصرِ تلفیقشده و ترکیبشده در آن بوضوح مشاهده میشود، فارس و شیراز است".
این روحانی ابراز کرد:استان فارس با توجه به تنوع اقلیمی یک استان کاملا کشاورزی است امیدواریم خروجی این همایش خروجی علمی و کاربردی هت ارتقاء هرچه بیشتر کشاورزان و بهرهبرداران بخش کشاورزی باشد.
امنیت غذای کشور مرهون فعالیت مستمر مراجع نظارتی است
بخشی از متن پیام غلامرضا نوری وزیر جهاد کشاورزی به شرح ذیل است:
بی تردید امنیت غذای کشور مرهون فعالیتهای مستمر مراجع نظارتی از جمله "سازمان حفظ نباتات کشور" است؛ سازمانی که نقش پیشگیری و حفاظت از سرمایههای راهبردی کشاورزی در زیر بخش زراعت و باغبانی برای مصون ماندن از آفات و بیماریها را بر عهده دارد.
دکترین حفظ نباتات یعنی "حفظ زندگی، حفظ محصولات کشاورزی و تامین امنیت غذایی مردم" برای همه ما که در وزارت جهاد کشاورزی به مردم خدمت میکنیم، یک وظیفه ملی است؛ که در پیشانی آن سازمان حفظ نباتات به عنوان نهادی "متخصص، دانش محور و تجربه گرا" قرار دارد؛ تامین غذا و ایجاد امنیت غذایی در بیان بسیار ساده و صریح "تولید و تامین غذای جامعه" از ماموریتهای بنیادین وزارت جهاد کشاورزی است و در این مسیر نقش سازمان حفظ نباتات برای نظارت بر تولید این محصولات بی همتا و بدون جایگزین و قابل تحسین است.
تاکیداتی که رهبر معظم انقلاب همواره در رهنمودهایشان بر ضرورت "تامین غذای کافی" دارند، حساسیت و توجهی که شخص رئیس جمهور دکتر پزشکیان همیشه بیان میکنند و رسالتی که قانونگذار در این زمینه بر دوش همه ما در وزارت جهاد کشاورزی قرار داده است انگیزه و اراده مضاعفی را در ما به وجود میآورد که در مسیر برنامه ریزی و سیاست گذاری برای تولید "محصول سالم و غنی" شبانه روز تلاش کنیم از کشاورزان و تولید کنندگان حمایت کنیم و برای رسیدن به اهداف شعار سال با راهبرد "حداکثر سازی سرمایه گذاری" هرگونه محدودیت و ممنوعیت برای "جذب سرمایه"و "افزایش تولید" را رفع کنیم در این مسیر هرگونه کوتاهی غفلت و ناکارآمدی غیر قابل پذیرش است.
حفاظت دقیق و علمی از منابع گیاهی و نباتات ضامن تولید است، تولیدی که هدف اول آن تامین نیاز کشور و صنایع فرآوری و تبدیلی داخلی است و در وهله دوم مازاد آن برای کسب سهمی از بازارهای بین المللی کشاورزی و غذا به ویژه بازار کشورهای همسایه است؛ برای این سطح از تولید و حداکثر سازی جذب سرمایه باید "یک جریان و عزم ملی" در کشور و همه ارکان وزارت جهاد کشاورزی همچنین در تشکلهای مردمی اتحادیهها و اصناف این حوزه شکل بگیرد.
باور و اعتقاد دارم چرخ صنعت کشاورزی ایران اگر به موقع و به جا با "سرمایه گذاری مردمی" تقویت شود نه تنها به خلق ثروت ملی، افزایش درآمد ملی و بهبود اقتصاد کشور کمک میکند، بلکه شأن و منزلت تجاری و بازرگانی و برند نام و عنوان محصولات کشاورزی ایران را در بازارهای جهانی ارتقا و اعتلا خواهد داد.
امروز اگر در این جمع متفق القول معتقدیم که سازمان حفظ نباتات ضامن تامین امنیت غذایی مردم است، باید دقیقتر به این بیاندیشیم که عموم جامعه ارزشهای ذاتی و ماموریتی این سازمان را بیشتر و بهتر بشناسند جامعه ما باید به این درجه از شناخت و آگاهی برسد که هر مقدار سرمایه گذاری و هزینه در این مجموعه انجام شود هزینههای "بهداشت و درمان و سلامت" جامعه را چند صد برابر کاهش میدهد؛ سازمان حفظ نباتات کشور مسئولیت حفظ امنیت غذا را بر عهده دارد و به همین اندازه مهم و ویژه باید قدردان و قدرشناس آینده نگری مدیران و کارکنان و کارشناسان آن باشیم.
رصد و پایش نهادههای تولید، شناسایی حذف سموم تقلبی و جعلی، آموزش نحوه استفاده از سموم به کشاورزان قرنطینه و صیانت از گنجینههای حوزه کشاورزی و نهال ها، وظایف خطیر و استراتژیک سازمان حفظ نباتات کشور است که باید با استفاده از هوش مصنوعی و فناوریهای، نوین مشارکت دانش بنیانها هرگونه خطا را در عملکرد و اقدامات این سازمان به صفر برسانیم.
سازمان حفظ نباتات کشور با تاثیر مستقیم بر فرآیند تولید "غذای کافی و در دسترس" ضمن تداوم و ارتقاء سلامت آحاد جامعه، زمینه حفظ موقعیتهای اجتماعی و اقتصادی و اقتدار داخلی و بین المللی کشور را فراهم آورده و با ترویج نقش موثر افراد در حفظ اکوسیستمهای کشاورزی با رعایت ضوابط مدیریت تلفیقی آفات، فرهنگ طبیعت سرسبز، محیط زیست سالم ارمغان ما به نسلهای آینده را نهادینه کرده است.
شایسته است و امیدوارم؛ اکنون که این رویداد علمی به چهل و سومین دوره خود رسیده است، در مسیر تعالی این سازمان ارزشمند و اثربخش روابط همکاری و تعامل موسسات و سازمانهای تحقیقاتی و اجرایی و نظارتی مانند موسسه گیاه پزشکی، سازمان نظام مهندسی کشاورزی، سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، سازمان حفاظت از محیط زیست و سایر وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی در دولت بیش از همیشه گسترش و تعمیق یابد تا جامعهای سالمتر گنجینههای کشاورزی غنیتر و امنیت غذایی پایدارتر میراث ایران آینده باشد.
امنیت غذایی پایه امنیت دینی است
مسئول حوزه نهاد نمایندگی ولیفقیه در سازمان حفظ نباتات کشور هم در این سمینار گفت: امنیت غذایی مردم پایه امنیت روانی، دینی و ملی است.
روح الله احمدی تصریح کرد: در واقع آرامش کشور و بهداشت و روان مردم به امنیت غذایی باز میگردد.
این روحانی اظهار کرد: از دیرباز آزاد اندیشان و دلدادگان امنیت وطن مسئله غذا را مورد توجه قرار دادند.