
باشگاه خبرنگاران جوان- استان قزوین با دارا بودن یک درصد از مساحت کشور، نزدیک به هشت درصد در اقتصاد و تولیدات ایران سهم داشته و در همسایگی استانهای مازندران، گیلان، همدان، زنجان، مرکزی و البرز قرار دارد.
استان قزوین حدود ۲۰ شهرک و ناحیه صنعتی و سه هزار و ۵۰۰ واحد تولیدی دارد که حدود یک و نیم درصد از صادرات کشور از این استان بوده و در تولید محصولات کشاورزی جایگاه ویژهای دارد؛ به عنوان مثال پسته قزوین از مرغوبیت خوبی برخوردار است و با سطح زیر کشت چهار هزار هکتار، بیشتر برای استفاده در صنایع غذایی و شیرینیپزی به کشورهای آلمان و حوزه خلیجفارس صادر میشود، همچنین بخش طارم سفلی رتبه نخست تولید زیتون کشور را به خود اختصاص داده است.
شهرستان تاکستان به یکی از ۶ شهرستان استان قزوین نیز از حیث تولید انگور جایگاه منحصربهفردی داشته و از در بخش الموت قزوین نیز شاهد تولید محصولاتی مانند گیلاس، آلبالو و زغال اخته هستیم.
واحدهای تولیدی استان قزوین بیش از یک هزار نوع محصول صنعتی تولید کرد و این استان را قطب تولید شیشه و بطریهای شیشهای، بزرگترین تولیدکننده محصولات شوینده، قطعات خودرو و از استانهای پیشرو در تولید کاشی و سرامیک، محصولات فولادی، روغنهای تصفیه مجدد، چرخ خیاطی و لوازمخانگی مثل یخچال فریزر، ماشین لباسشویی، بخاری، اجاق گاز، آبگرمکن و ظروف تفلون قرار داده است.
صنایع دستی مثل فرش و گلیم در تمام فروشگاههای استان قزوین عرضه میشود و حتی برخی از هنرهای دیگر مثل منجوقدوزی (نمنم دوزی) و موج بافی نیز ۲ نمونه منحصربهفرد از صنایعدستی استان به شمار میرود.
خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز قزوین با توجه به شعار سال مبنی بر «سرمایه گذاری برای تولید» به اهم ظرفیتهای مهم اقتصادی استان در راستای بهره مندی مناسب پرداخته است:
قزوین شاهراه ارتباطی کشور برای ترانزیت کالا و مبادلات تجاری
استان قزوین در حوزه مبادلات تجاری در برخی محصولات شرایط ویژهای دارد و در این دهههای گذشته توانسته رتبه نخست صادرات شویندههای کشور و تنها تولیدکننده و صادرکننده انواع لوحهای فشرده کشور باشد؛ همچنین این استان رتبههای مناسبی در صادرات کشمش، شیشه ساختمانی، کاشی و سرامیک، مشتقات نفتی، مواد غذایی، مصنوعات پلیمری، سیم و کابل و فرآوردههای دام و طیور به دست آورده است.
قزوین دارای بیش از ۲۱۶ کیلومتر آزادراه در مسیرهای، تهران-قزوین، قزوین-زنجان و قزوین-رشت است و داشتن ۲۲۱ کیلومتر بزرگراه، ۷۰ کیلومتر راه اصلی و ۲۲۶ کیلومتر جاده بین شهری آن را در زمره مهمترین شاهراههای مهم ارتباطی کشور قرار میدهد که هشت استان کشور را به طور مستقیم به یکدیگر متصل کرده و در مسیر ارتباطی کشورهای همسایه مثل ترکیه، کشورهای آسیای میانه، عراق، افغانستان، پاکستان و امارات قرار گرفته است.
استان قزوین رتبه نخست تولید کشمش در ایران
در استان قزوین بیش از ۷۲ هزار هکتار باغ انگور وجود دارد که بیشترین سطح زیر کشت این محصول مربوط به انگور ارقام بیدانه سفید، قرمز و عسگری بوده و رتبه دوم تولید انگور و رتبه نخست تولید کشمش کشور را دارا است.
۷۰درصد انگور تولید شده قزوین به کشمش تبدیل و بیشتر به کشور عراق، روسیه، کشورهای حوزه حاشیه خلیجفارس و اروپا صادر میشود که استان قزوین با وجود داشتن رتبه نخست تولید کشمش، اما در صادرات آن مقام هفتم کشور را دارد.
پسته سالم قزوین فاقد سم آفلاتوکسین
استان قزوین حدود پنج هزار و ۵۰۰ هکتار باغ پسته بارور دارد که بیش از ۸۵ درصد آن در شهرستان بویینزهرا و مابقی در باغستانهای سنتی قزوین قرار گرفته است.
مهمترین ویژگی پسته قزوین رنگینه سبز آن بوده و دانسیته بالا و چربی مناسب آن باعث شده تا ورقه نمودن و خلال نمودن این محصول از نیازهای اصلی صنایع تبدیلی و شیرینیسازی استان باشد.
خیلی از کارشناسان و صاحبنظران معتقدند که پسته قزوین از مرغوبیت بسیار بالایی برخوردار است و طعم بی نظیر آن در کنار برداشت سریع و زودرس آن در بازارهای خارجی مورد استقبال قرار گیرد.
با توجه به کارهای تحقیقاتی در حوزه کشاورزی و همچنین بررسیهای موردی، استان قزوین موفق شده تا در حوزه ارقام محلی پسته، به تولید محصولی سالم و فاقد سم آفلاتوکسین دست یابد.
در شهرستان قزوین بیشتر ارقام پسته شامل کله بزی، بقالی، تجاری و بادامی برداشت شده و در شهرستان بویین زهرا ارقام پسته قرمز، پسته سفید، کال خندان و بادامی کاشته میشود؛ دیگر ارقام پسته نیز مانند احمد آقایی، اکبری، کله قوچی و خنجری دامغانی به صورت پراکنده در استان کشت میشوند.
در حال حاضر ۸۵ درصد پسته استان قزوین با توجه به رنگ، املاح معدنی و کیفیت بالای آن به کشورهای آسیای میانه، حوزه خلیجفارس و اروپا صادر شده و ۱۵ درصد نیز در بازارهای داخلی مصرف میشود.
قزوین رتبه دوم تولید فندق در کشور
الموت قزوین در تامین فندق در بازار داخلی و صادراتی پیشرو بوده و رتبه دوم تولید این محصول را پس از استان گیلان در کشور به خود اختصاص داده است.
باغهای فندق استان قزوین عمدتا در منطقه الموت روستاهای هیر، ویار، یارود و آکوجان قرار گرفته و روستای یارود در منطقه رجایی دشت الموت قطب فندق کاری استان است؛ مغز فندق خام تولید شده منطقه الموت به کشورهای مختلف صادر میشود.
قزوین دومین تولیدکننده زیتون در ایران
استان قزوین به عنوان دومین تولیدکننده زیتون کشور سالانه حدود ۲۰ هزار تن محصول روانه بازار میکند، با این نکته که خاستگاه زیتون در استان قزوین در بخش طارم سفلی است.
طارم به مرکزیت سیردان در ۱۳۵ کیلومتری قزوین قرار گرفته و دومین تولیدکننده زیتون کشور به شمار میرود، تا جایی که کیفیت و نوع آن منحصر بفرد بوده و ارقام زرد زیتون، روغنی، شنگه، ماری، گردگلوله و سیاه زیتون از مهمترین ارقام در استان قزوین محسوب میشود.
کیفیت روغن زیتون قزوین در آزمایشگاه مرجع شورای بین المللی زیتون رتبه نخست را به خود اختصاص داده و با قرارگیری آن در سبد غذایی خانوار میتوان به مصرف گسترده آن در کشور مبادرت کرد.
تولید یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن انواع شیشههای بستهبندی دارویی
بیش از ۶۳ درصد شیشه کشور در قزوین تولید میشود که غنی بودن استان قزوین از معادن سیلیس و نزدیکی به بازار مصرف، صنعت شیشه را به یکی از صنایع پیش رو قزوین تبدیل کرده است.
استان قزوین دارای ۲۶ واحد تولیدکننده شیشه و مشتقات آن از جمله شیشه، فلوت فارسجین، آبگینه و لیا و واحدهای جانبی همچون شیشه دارویی رازی بوده و بیش از ۷۰ درصد شیشههای دارویی کشور در استان قزوین تولید میشود.
شرکتهای فعال در استان قزوین علاوه بر تامین نیاز داخلی، بیش از ۲۰ درصد تولیدات خود را به کشورهای همسایه و اروپا صادر میکنند.
استان قزوین تنها تولیدکننده شیشههای دارویی رنگی، ویال، کارپول دندانپزشکی، پوکههای آمپول و مقرههای شیشهای در کشور است و این شرکتها در مجموع تولید کننده بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن انواع شیشههای بستهبندی دارویی و غذایی رنگی را به خود اختصاص میدهد.
فروش صنایع دستی قزوین در کشورهای خارجی
استان قزوین ظرفیتهای بسیاری در صنایعدستی دارند، گلیمبافی، رودوزیهای سنتی، معرق کاری، جاجیم بافی، آینهکاری سنتی، مسگری، چرم دوزی، پاپیه ماشه، گره چینی، گچبری سنتی و نقاشی پشت شیشه از مهمترین صنایع دستی به شمار میآیند.
حدود هفت هزار و ۵۰۰ نفر به طور مستقیم و غیرمستقیم در صنایع دستی استان قزوین فعالیت دارند که نیروی انسانی مناسبی برای توسعه ارزآوری و صادرات استان هستند.
صنایع دستی استان قزوین در بین کشورهای همسایه طرفداران زیادی داشته و جمهوری آذربایجان، ایتالیا، آلمان، یونان، لبنان، سوریه، قطر و عراق جز آنها است و عمده صنایع دستی صادر شده از قزوین به خارج از کشور شامل آبگینه، سفال، شیشههای تزئین شده و سفالهای لعابدار و گلیم است.
تحقیقات و مطالعه ناکافی بازار و ناهماهنگی صنایع دستی، تولیدات صنعتی و کشاورزی با نیاز و سلیقه مشتریان و معرفی نشدن کافی و درست و تبلیغات صحیح از عوامل بی استفاده ماندن ظرفیتهای تولیدی استان به حساب میآید که از قدیم در قزوین مزیت و شهرت جهانی داشته و به تدریج درحال از دست دادن بازارها است.
با توجه به شعار سال مبنی بر سرمایه گذاری برای تولید، ظرفیت استان قزوین در آینده بسیار روشن بوده و میتواند پلکانی برای پیشرفت و ترقی جمهوری اسلامی در عرصههای داخلی و بین المللی تلقی شود.
منبع:ایرنا