
باشگاه خبرنگاران جوان - فاروق سلیمانی رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد گفت: کارشناسان این اداره در پایشهای خود نخستین دست از فلامینگوهای مهاجر را در پناهگاه حیات وحش و تالاب بینالمللی «کانیبرازان» این شهرستان مشاهده کردند. این فلامینگوهای مهاجر به منظور استراحت و تغذیه وارد این تالاب شدند و با افزایش دما در این منطقه، به مناطق بالادست مهاجرت میکنند.
وی اضافه کرد: امنیت کامل و تغذیه مناسب در پناهگاه حیات وحش و تالاب بینالمللی «کانیبرازان» باعث شده که فلامینگوها در این تالاب ماندگار شوند و به تدریج بر تعداد آنها نیز افزوده میشود.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد گفت: مناطق حاشیه ای پناهگاه حیات وحش و تالاب بینالمللی «کانیبرازان» به دلیل عمق کم آب و شرایط تغذیهای مکان مناسبی برای زیست فلامینگوهای مهاجر است.
سلیمانی اظهار کرد: هم اکنون در این تالاب علاوه بر فلامینگوها و انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی بومی و مهاجر، گونههای مهم و در حال انقراض از جمله اردک سرسفید و بلوطی نیز به منظور لانه سازی و زادآوری در این تالاب به استراحت و تغذیه میپردازند.
وی با اشاره به امنیت موجود در پناهگاه حیات وحش و تالاب بینالمللی «کانیبرازان» مهاباد یادآور شد: این تالاب به چهار ناحیه شامل ناحیه بسیار حساس (مخصوص زاآوری)، ناحیه حساس (زیستگاه وتغذیه)، ناحیه متوسط و ناحیه با حساسیت کم تقسیم بندی شده است که ورود گردشگران و مسافران به ۲ ناحیه اول ممنوع شده است.
وی یاداور شد: در تعطیلات نوروز امسال در مجموع بیش از ۲ هزار نفر از گردشگران و دوستداران محیط زیست از پناهگاه حیات وحش و تالاب بینالمللی «کانیبرازان» دیدن کردند.
فلامینگو پرندهای است با پاهای دراز و منقاری منحنی و گردنی بلند خمیده، آبچر با بدنی بسیار کشیده و پر و بالی به رنگهای سفید و صورتی که بین ۹۰ سانتیمتر تا ۱٫۵ متر بلندی دارد و در پرواز، بالها و گردن کشیده و قدری پایینتر از سطح بدن قرار میگیرد و بالهایش ترکیب زیبایی از رنگهای سرخ و سیاه دارد و به آرامی راه میرود.
این پرندگان به صورت دسته جمعی و در دستههای چند هزارتایی زندگی میکنند و سواحل دریاچه ارومیه و استان فارس مهمترین زیستگاه آن در ایران است.
تالاب بین المللی کانی برازان مهاباد که نخستین سایت پرنده نگری کشور نیز محسوب می شود با وسعتی افزون بر هزار هکتار یکی از مهمترین تالاب های اقماری جنوب دریاچه ارومیه و با ارزش ترین زیستگاه های انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی مهاجر و بومی در شمالغرب کشور به شمار می رود.
بر اساس آخرین بررسیها تعداد ۷۵ گونه پرنده آبزی و کنارآبزی متعلق به ۱۱ خانواده در این تالاب شناسایی شده که در صورت اضافه کردن گونههای خشکی زی، این تعداد به بیش از ۱۸۰ گونه خواهد رسید و همین امر اهمیت تالاب را بیش از پیش آشکار میسازد.
در شهرستان مهاباد علاوه بر تالاب بین المللی کانی برازان و «قوپی باباعلی»، تالاب دایمی «حسن خان» و تالابهای فصلی دیگری از جمله «گروس»، «داشخانه» و «قره قشلاق» نیز وجود دارد.
مهاباد در جنوب آذربایجانغربی واقع شده است.
منبع ایرنا