وزیر علوم از برنامه جدید این وزارتخانه برای بیمه لپ‌تاپ و گوشی همراه دانشجویان خبر داد و گفت: ما هزینه بیمه را متقبل شده‌ایم.

حسین سیمایی صراف وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، ظهر امروز در بازدید از پارک علم و فناوری خراسان، این مجموعه را یکی از بهترین پارک‌های علم و فناوری کشور دانست و اظهار داشت: نقش مهم آن در پیوند دانشگاه و صنعت می‌توان دید.

 وی با اشاره به اینکه بیش از ۱۴۰ هزار نفر فناور در کشور فعالیت دارند، از هدف‌گذاری برای افزایش این تعداد به ۵۰۰ هزار نفر خبر داد. 

لزوم اصلاح قوانین برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان 

وزیر علوم در این بازدید با اشاره به مشکلات مطرح‌شده از سوی فعالان حوزه فناوری، اذعان کرد: قوانین مرتبط با شرکت‌های دانش‌بنیان نیازمند اصلاحات است. 

وی گفت: با توجه به گذشت حدود ۲۰ سال از تدوین قوانین اولیه، لازم است بازنگری‌هایی در جهت تسهیل فرآیند‌های اداری و قانونی برای این شرکت‌ها انجام شود.

به گفته سیمایی صراف، شرکت‌های دانش‌بنیان و پارک‌های علم و فناوری تجلی پیوند دانشگاه و جامعه هستند و باید از موانع موجود در مسیر فعالیت آنها کاسته شود و از طرفی زیرساخت‌های لازم برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان باید توسعه یابد.

ضرورت تغییر در نظام آموزشی برای تربیت کارآفرینان

وزیر علوم بر لزوم تغییر رویکرد آموزش عالی تأکید کرد و افزود: فرهنگ کارمندی باید جای خود را به کارآفرینی بدهد، فارغ‌التحصیلان ما باید فناور و کارآفرین باشند.

 وی از برنامه‌های وزارت علوم برای تغییرات اساسی در واحد‌های درسی دانشگاهی خبرداد و گفت: در شورای برنامه‌ریزی وزارت علوم، به‌طور جدی به دنبال تغییر واحد‌های آموزشی به سمت مهارت‌های کاربردی در صنعت، کشاورزی، انرژی، خدمات و فناوری اطلاعات هستیم. 

 سیمایی صراف در این زمینه به نقش حمایتی دولت و مجلس اشاره کرد و گفت: حمایت ما از شرکت‌های دانش‌بنیان در تأمین زیرساخت‌های نرم‌افزاری خواهد بود، درحالی‌که خود شرکت‌ها مسئول تأمین سخت‌افزار مورد نیازشان هستند. ما به کمک کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، که تاکنون نیز همراهی خوبی داشته، امیدواریم بتوانیم در سال آینده زیرساخت‌های بیشتری را از نظر کمی و کیفی برای این شرکت‌ها فراهم کنیم.

رسیدگی به مشکلات امنیتی در دانشگاه‌ها 

وزیر علوم در ادامه سخنان خود به موضوع امنیت دانشگاه‌ها پرداخت و اعلام کرد که مشکلاتی در معابر اطراف برخی دانشگاه‌های بزرگ کشور ازجمله دانشگاه تهران و دانشگاه فردوسی مشهد وجود دارد.

وی با اشاره به اقدامات وزارت علوم برای حل این مشکل گفت: من در این خصوص به وزیر کشور نامه‌ای ارسال کرده‌ام و همچنین از رؤسای دانشگاه‌ها خواسته‌ام که همانند هماهنگی‌های صورت‌گرفته در تهران، اقدامات مشابهی را در سایر شهر‌ها انجام دهند.

سیمایی صراف همچنین بر اهمیت به‌کارگیری فناوری‌های هوشمند برای افزایش امنیت در محیط‌های دانشگاهی تأکید کرد و گفت: یکی از بهترین روش‌های تأمین امنیت، استفاده از سیستم‌های نظارت تصویری است. در کشور‌های پیشرفته نیز امنیت شهری به کمک افزایش تعداد دوربین‌های نظارتی تأمین می‌شود و این موضوع می‌تواند نیاز به حضور فیزیکی پلیس را کاهش دهد.

بیمه لپ‌تاپ و گوشی همراه دانشجویان؛ حمایت جدید وزارت علوم 

یکی از خبر‌های مهم اعلام‌شده توسط وزیر علوم، برنامه جدید این وزارتخانه برای بیمه لپ‌تاپ و گوشی همراه دانشجویان بود. سیمایی صراف در این خصوص توضیح داد: ما هزینه بیمه را متقبل شده‌ایم و این بیمه یک پوشش سیال خواهد بود. فرض کنید ۵۰ هزار لپ‌تاپ و گوشی را بیمه کرده‌ایم؛ در این صورت، اگر دانشجویی دچار سرقت یا آسیب به این وسایل شد، نگران هزینه‌های مالی آن نخواهد بود. 

وی با اشاره به اهمیت این اقدام گفت: بیشتر دانشجویان نگران اطلاعات ذخیره‌شده در دستگاه‌هایشان هستند، اما از نظر ارزش مادی نیز این تجهیزات برای آنها بسیار مهم است. متأسفانه شاهد مواردی بوده‌ایم که فقدان یک لپ‌تاپ، تمام دارایی علمی و حرفه‌ای یک دانشجوی نخبه را از بین برده است.

 چشم‌انداز روشن برای فناوران کشور 

وزیر علوم تأکیدکرد:دولت و مجلس عزم جدی برای توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان و حمایت از فناوران کشور دارند، با اصلاح قوانین، تسهیل فرآیند‌های اداری، بهبود زیرساخت‌ها و حمایت از دانشجویان، مسیر پیشرفت علمی و اقتصادی کشور هموارتر شود. 

وی از تمامی نهاد‌های مسئول خواست تا با همکاری بیشتر، مشکلات امنیتی دانشگاه‌ها را کاهش داده و شرایط مناسبی برای تحصیل و فعالیت‌های علمی و فناورانه دانشجویان فراهم کنند.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، در ادامه سخنان خود از حمایت‌های کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی قدردانی کرد و این دوره از همکاری را یکی از بهترین دوره‌های همراهی دولت و مجلس در حمایت از دانش‌بنیان‌ها دانست.

سیمایی صراف گفت: کمیسیون آموزش در چند دوره‌ای که تجربه کرده‌ام، بهترین عملکرد را داشته است، هم در بحث بودجه و هم در حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و پارک‌های علم و فناوری، همکاری بسیار خوبی را شاهد بودیم. بودجه و عملکرد؛ دو عامل تعیین‌کننده در حمایت از دانش‌بنیان‌ها وزیر علوم با اشاره به تأثیر عملکرد شرکت‌های دانش‌بنیان بر تخصیص بودجه، تأکید کرد که بودجه تابعی از میزان موفقیت این شرکت‌هاست.

وی افزود: بحث بودجه یک موضوع تخصصی است که در دولت و مجلس بر اساس چارچوب‌های کارشناسی مورد بررسی قرار می‌گیرد. اما باید توجه داشت که هرچه عملکرد پارک‌های علم و فناوری و شرکت‌های دانش‌بنیان بهتر باشد، حمایت‌های مالی بیشتری نیز به آنها اختصاص خواهد یافت.

لزوم شناخت زبان نسل جدید و کاهش گسست ارتباطی

سیمایی صراف یکی از چالش‌های اصلی در مدیریت علمی و فناوری کشور را ناآشنایی مدیران با زبان و منطق نسل جدید دانست و گفت:ما باید زبان نسل جدید را بفهمیم. این گسستی که بین ما و جوانان ایجاد شده، ناشی از این است که ما آنها را به‌درستی درک نمی‌کنیم. جوان ایرانی به این سرزمین، تاریخ و جغرافیای آن تعلق دارد و برخلاف برخی تصورها، مهاجرت اولویت اصلی او نیست. بلکه او به دنبال شرایطی است که بتواند در کشور خود رشد کند.

وزیر علوم تأکید کرد: برای کاهش این فاصله، باید شیوه‌های ارتباطی مدیران با جوانان تغییر کند. سعی کرده‌ام این زبان را بیاموزم و در جلسات مختلف با دانشجویان و فناوران، دیدگاه‌های آنها را به‌درستی بشنوم. آنها منطقی هستند و مطالبات کاملاً بدیهی دارند؛ از جمله مهم‌ترین مطالبه آنها، حق امنیت است که یک حق مسلم شهروندی محسوب می‌شود.

پذیرش مسئولیت و پرهیز از انکار مشکلات

وی بیان کرد: ما در این ماجرا‌ها چند اقدام اساسی انجام داده‌ایم. نخست اینکه به صراحت اعلام کرده‌ایم این حق دانشجویان است و ما از خود سلب مسئولیت نمی‌کنیم؛ دولت مسئول تأمین امنیت دانشجویان است، حال اینکه این مسئولیت بین کدام نهاد و دستگاه تقسیم می‌شود، برای شهروندان مهم نیست، آنچه اهمیت دارد این است که دولت پاسخگو باشد.

وزیر علوم ادامه داد: ما اتفاقات را انکار نکردیم، بلکه آنها را پذیرفتیم و اعلام کردیم که برخی مشکلات ناشی از قصور و تقصیر بوده است. در چنین شرایطی، عذرخواهی و جبران، وظیفه دولت است.

اصلاحات در نظام آموزشی؛ تغییر دروس عمومی و تخصصی

وزیر علوم در پایان سخنان خود به ضرورت تغییرات آموزشی برای به‌روز شدن دانشگاه‌ها اشاره کرد و گفت: برای اینکه آموزش ما متناسب با نیاز‌های جامعه باشد، هم دروس عمومی و هم دروس تخصصی باید دستخوش تغییر شوند. ما در هر دو حوزه در حال بررسی‌های کارشناسی هستیم و امیدواریم که به‌زودی به نتایج مثبتی برسیم که بتواند پاسخگوی نیاز‌های دانشجویان، فناوران و جامعه علمی کشور باشد.

وی ابراز امیدواری کرد: با تعامل بیشتر میان دولت، مجلس و دانشگاه‌ها، مسیر بهتری برای رشد علمی، فناورانه و اقتصادی کشور فراهم شود و دانشجویان و نخبگان بتوانند در داخل کشور آینده‌ای روشن برای خود ترسیم کنند.

منبع: پارک علم وفناوری خراسان رضوی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.