![یک هوادار پرسپولیس درگذشت](https://cdn.yjc.ir/files/fa/news/1403/12/1/20361649_387.jpg)
کیومرث یزدان پناه کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتوگو با شبکه خبر با اشاره به سفر سیدعباس عراقچی به مسقط برای شرکت در هشتمین گردهمایی کشورهای حاشیه اقیانوس هند بیان کرد: فرصتی که اقیانوس هند میتواند به کشورهای اطراف خود دهد بی نظیر است و این قرن متعلق به اقیانوس هند است، زیرا این اقیانوس مورد توجه اکثر کشورهای جهان قرار خواهد گرفت. این نشست میتواند فرصتی باشد تا این اقیانوس را که بیش از ۶۸ میلیون کیلومتر مربع مساحت دارد را معرفی کند و یک جهش را برای کشورهای اطراف آن محیا کند. منطقه در حال خیز در ساختار نظم نوین جهانی و در حال پذیرش نقش موثر در آینده جهان است.
وی ادامه داد: این نشت میتواند بستر ساز نشستهای بعد باشد و یک توافق منسجمی را ایجاد کند. این نشست باید از حالت سمبلی خارج شود و شرایطی ایجاد کند تا کشورها بسترها را برای ایجاد یکسری استحکامات فراهم کنند. اگر این نشست منجر به تفاهم شود میتواند مانع نفوذ غیر متعارف نظام سلطه در این مناطق شود. طیرا بسیاری از کشورهای حوزه این اقیانوس سالها مستعمره بودند.
یزدان پناه افزود: کشورهای حوزه اقیانوس هند میتوانند کمربند بسیار قدرتمند امنیتی ایجاد بکنند و سد نفوذی بر علیه سیاستهای توسعه طلبانه حوزه ژئوپولیتیک غربی بشوند و یک هم پیوستگی ژئوپلیتیکی و ژئو اکونومیکی و حتی ژئو کالچر یعنی هم در جغرافیای فرهنگی، هم جغرافیای اقتصادی و هم جغرافیای سیاسی ایجاد کنند. علاوه بر اینکه قاره آسیا را دچار یک جهش ارزشمند بکنند.
کارشناس مسائل غرب آسیا بیان کرد: ایران در آینده در کنار کشوری مثل عراق و عربستان محور انرژی جهان خواهند بود خب بخش قابل توجهی از کشورهای واقع در اقیانوس هند به لحاظ تامین انرژی به صورت مطلق نیازمند منطقه خلیج فارس هستند. اینجا هم در واقع باز این نقش برجسته جمهوری اسلامی ایران پررنگ است. پنج کشور جمهوری اسلامی ایران، امارات متحده عربی، عمان، پاکستان و هند اگر دست در دست هم بدهند میتوانند یک کمربند امنیتی مستقل و یک منظومه ژئوپولیتیکی موثر و راهبردی را در این منطقه تشکیل بدهند. اصلا بسیاری از نظریه پردازان غربی امروز اعتراف میکنند که آینده رقابتها در گرو فعال شدن و احیا شدن اقیانوس هند است.