تعداد کثیر تالاب‌ها در بابل و به ویژه در محدوده شهری آن باعث شده تا بابل به شهر تالاب‌های ایران معروف شود، اما این تالاب‌ها به توجه ویژه نیاز دارد.

 تالاب‌ها یکی از منابع طبیعی خدادادی هستند که از منابع مهم جهت جمع‌آوری آب‌های سطحی برای آبیاری زمین‌های کشاورزی و پرورش ماهی و حتی محل پذیرایی از پرندگان مهاجر‌ند؛ در ایران تالاب‌هایی وجود دارد که مهم‌ترین آن در بندر خمیر است، اما شهرستان بابل با دارا بودن ۲۰۶ آب‌بندان به عنوان دارنده بیش‌ترین تالاب در میان شهر‌های مازندران معروف است.

تعداد کثیر این تالاب‌ها در شهرستان بابل و به ویژه در محدوده شهری آن باعث شد تا بابل به شهر تالاب‌های ایران معروف شود؛ تالاب نیلوفر آبی با گستردگی ۳۶ هکتاری و همچنین تالاب لنگر یکی از منابع زیبای خدادادی، بکر و منحصر‌به‌فرد در کشور ایران است؛ یکی از زیبایی‌های تالاب نیلوفر آبی بابل سه قلو بودن آن است. این تالاب در سه قطعه آب بندان واقع شده که زمین‌های کشاورزی سه منطقه حاجی کلا، حیدر کلا، حمزه کلا را آب‌دهی می‌کند.

گل‌های زیبایی در این تالاب با گستردگی ۳۶ هکتاری رشد می‌کنند که گلدهی این نیلوفر‌های آبی تیر و مرداد ماه تا اواسط شهریور ماه است؛ با توجه به تاکید یونسی استاندار مازندران مبتی بر جذب حداکثری سرمایه‌گذار در مازندران تالاب‌ها ظرفیت بسیار خوبی برای جذب گردشگر هستند هر چند مسئله مهم اول حفظ وظیفه ذاتی این تالاب‌ها است که لزوم توجه مسئولان ذی ربط را می‌طلبد.

لزوم جذب سرمایه‌گذاران در این بخش آماده بودن زیر ساخت‌هاست که متاسفانه در این حوزه کم وکاستی‌های زیادی وجود دارد؛ اما خبر خوب برای شهروندان بابل و مازندران اینکه بابل بعد از مدت‌ها تلاش به عنوان شهر تالاب‌های ایران معرفی شد و کسب عنوان دومین شهر تالابی ایران لزوم توجه مسئولین را برای ارتقا جذابیت‌های گردشگری این شهرستان می‌طلبد.

حامد بیکایی شهردار بابل گفت: کنوانسیون بین‌المللی رامسر، بعد از بندر خمیر در بندرعباس، بابل را به عنوان دومین شهر تالابی کشور معرفی کرد؛ گواهی عنوان جهانی که توسط کنوانسیون رامسر به شهر و شهرداری بابل داده خواهد شد ۶ سال اعتبار دارد و لوح شهر تالاب‌ها در کنوانسیون بین‌المللی رامسر در شهر ژنو سوییس به شهردار بابل تقدیم می‌شود؛ شهر بابل دارای ۲۰۷ قطعه تالاب و آب بندان بوده که تالاب ۷۰۰ هکتاری لنگور یکی از بزرگترین تالاب‌های ایران محسوب می‌شود.

محمدزمان یعقوبی نائب رئیس شورای اسلامی شهر بابل نیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه شهر بهار نارنج بابل با اخذ عنوان بابل شهر تالاب‌ها جهانی شد، گفت: شهر بابل به علت برخورداری از سه تالاب درون شهری و ۱۷۷ تالاب در شهرستان بابل، با پیگیری شهرداری بابل و با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست شهرستان در سال ۲۰۲۴ عنوان جهانشهر تالابی را درکنوانسیون رامسر کسب کرد.

او افزود: به گفته کارشناسان، با معرفی بابل به‌عنوان شهر تالاب‌ها در نقشه‌های بین‌المللی و زیست محیطی، این شهر مقصد گردشگری بسیاری از طبیعت دوستان و گردشگران خواهد شد که به درآمدزایی و معیشت پایدار منطقه کمک می‌کند؛ هرچند از طرفی ممکن است به دلیل انتخاب بابل به عنوان شهر تالاب‌ها، محدودیت‌هایی از نظر رعایت ملاحظات زیست محیطی ایجاد شود، اما در درازمدت این اقدام به نفع مردم محلی و تالاب‌های بابل خواهد بود.

نائب رئیس شورای اسلامی شهر بابل ادامه داد: کنوانسیون رامسر پیمانی بین‌المللی برای حفاظت از تالاب‌ها و حیوانات و گیاهان وابسته به آنها (به ویژه پرندگان آبزی) است که در سال ۱۳۴۹ در شهر رامسر به تصویب رسید؛ در ابتدا این معاهده به امضای نمایندگان ۱۸ کشور شرکت کننده رسید. در حال حاضر این پیمان ۲۴۱۲ مکان به وسعت بیش از ۲۵۴ هزار هکتار در ۱۷۱ کشور را پوشش می‌دهد؛ لوح شهر تالاب‌ها در کنوانسیون بین‌المللی رامسر در شهر ژنو سوییس به شهردار بابل تقدیم می‌شود.

او افزود: ارزش هر یک هکتار تالاب برابر با ۲۰ هکتار زمین کشاورزی و یک هکتار تالاب برابر ۱۰ هکتار جنگل است. در بحث تولید اکسیژن تالاب‌ها چند ده برابر درختان اکسیژن دهی می‌کنند. تالاب‌ها میراث گذشتگان ماست و باید قدر این نعمت طبیعی الهی را دانست و از این نعمت خدادادی به خوبی استفاده و مراقبت کرد.

یعقوبی با بیان اینکه ۸۰ درصد تالاب‌های بابل دست‌ساز هستند و بیشتر از ۲۰۰ سال عمر ندارند، گفت: اجداد ما با شیوه مهندسی خودشان این آب بندان‌ها یا تالاب‌ها را برای آب‌دهی زمین‌های کشاورزی زمین‌های پایین‌دست تهیه کرده‌اند؛ تالاب‌ها محل ذخیره آب‌های باران و سیلاب هستند و آب زلال و شفاف تحویل سفره زیرزمینی می‌شود و تالاب‌ها جلوی سیلاب و حتی طوفان را هم می‌گیرد.

منبع:تسنیم

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.