سالهاست که کرمانشاه یک برف درست و حسابی به خودش ندیده گویی برف با این شهر قهر است، جدای از وضعیت کم بارشی در کل کشور به نظر موضوع دیگر تبدیل شدن این کلانشهر به یک جزیره حرارتی است که برف را فراری میدهد چرا که در این خطه زاگرسنشین و کوهستانی باریدن برف باید یک امر طبیعی باشد.
زمستان امسال هم خبری از بارش برف در شهر کرمانشاه نبود و آسمان دلخوشی راه رفتن و بازی کردن در دل برف را از بچهها و خانوادههای این شهر دریغ کرد هر چند امسال در برخی از نقاط استان سفیدپوشی زمین اتفاق افتاد اما کم بارشیها مردم کلانشهر کرمانشاه را نگران کرده است.
دلایل نباریدن برف در شهر کرمانشاه
سعید قاسمی رییس مرکز پیشبینی اداره کل هواشناسی استان کرمانشاه گفت: با اینکه شهر کرمانشاه از ابتدای مهر تا هشت بهمن ماه امسال نسبت به سال گذشته چهار درصد افزایش بارش داشت اما در کل استان، شاهد کاهش هشت درصدی بارش ها هستیم.
وی افزود: در بازه زمانی اول مهر تا هشت بهمن ماه جاری در شهر کرمانشاه ۱۳۳ میلی متر بارش داشته ایم این درحالیست که میزان بارش طی مدت مشابه سال قبل ۱۲۸ میلی متر بوده است.
با این وجود به گفته قاسمی باز هم نسبت به بازه زمانی بلند مدت یعنی بیش از ۳۰ سال که میانگین بارندگی ۱۸۸ میلیمتر است؛ کاهش ۲۹ درصدی بارش ها را داریم.
رییس مرکز پیش بینی هواشناسی کرمانشاه در خصوص وضعیت کلی بارش های استان نیز گفت: میانگین بارش در این بازه زمانی ۱۶۰ میلی متر بود در حالی که سال گذشته ۱۷۴ میلی متر بارش داشتیم.
وی ادامه داد: میانگین بارش در استان کرمانشاه طی بازه زمانی بلند مدت ۲۱۰ میلی متر است بنابراین نسبت به مدت مشابه سال قبل هشت درصد و نسبت به بلند مدت ۲۴ درصد کاهش بارش در کل استان داریم.
قاسمی در خصوص چرایی نباریدن برف در شهر کرمانشاه نیز گفت: در مجموع شهرهای بزرگ به دلیل آلودگی های مختلف، جزیره حرارتی تشکیل می شود و نسبت به اطرافشان گرمتر هستند هر چند عوامل دیگری مانند گازهای گلخانه ای ، ارتفاع از سطح دریا و عرض جغرافیایی نیز دخیل هستند.
وی در خصوص وضعیت بارش های استان تصریح کرد که با وجود کاهش بارش باز هم وضعیت استان کرمانشاه از بسیاری از استان های کشور بهتر است.
رییس مرکز پیش بینی هواشناسی استان در پاسخ به اینکه آیا تحقیقاتی در خصوص عوامل آلودگی شهر کرمانشاه که مانع بارش برف می شود صورت گرفته است یا خیر پاسخ منفی داد و گفت: هیچ کس از ما تاکنون این موضوع را نخواسته است.
اما بختیار فتاحی استاد دانشگاه و کارشناس محیط زیست در خصوص کم بارشی می گوید: اگر برف نمی بارد به خاطر تغییر جهت حرکت توده های بارش زاست چرا که امسال این توده ها از سمت شمال غرب کشور می آمدند در حالی که در گذشته توده های تشکیل شده در مدیترانه و اقیانوس اطلس بیشتر از غرب وارد کشور می شدند.
به گفته وی وضعیت بارش ها را باید در مقیاس قاره ای و جهانی دید و مشکل مربوط به کشور یا استان نیست لذا آلاینده های زیست محیطی نظیر فعالیت صنایع نمی تواند بر نوع و میزان بارش ها تاثیر بگذارد و مشکل اصلی جهت توده ها و خشک بودن آنهاست که رطوبت کافی ندارد.
فتاحی تصریح کرد: حرکت توده ها تابع حرکت زمین و چگالی و رطوبت هواست و شائبه دخالت انسانی در آنها مردود است لذا برخی اوقات ممکن است که بر تن شایعات سیاسی لباس علمی بپوشند و اینکه این لباس چقدر برازنده هست را باید کارشناسان نظر بدهند.
این استاد دانشگاه ادامهدار بودن وضعیت خشکسالی را نیز غیر قابل پیش بینی دانست و گفت: در گذشته موضوع تر سالی و خشکسالی برای یک دهه و یا یک قرن به صورت سینوسی اتفاق می افتاد و حتی می شد تا یک ماه بعد وضعیت بارش ها را پیش بینی کرد اما این حرکت امروز تغیر کرده است.
فتاحی افزود: حرکت الان از سینوسی به حرکتی شبیه به نوار قلب تبدیل شده و به هم ریخته است و هیچ بعید نیست توده هایی که از مدیترانه و اقیانوس اطلس می آیند به یکباره از جنوب غرب وارد کشور شوند و سال های قبل هم این موضوع سابقه داشته است لذا نمی توان ادامه دار بودن خشکسالی را با قاطعیت پیش بینی کرد.
این کارشناس محیط زیست تصریح کرد: موضوع جالب افزایش بارش های ما نسبت به یک قرن قبل است اما مشکل اصلی بی نظمی در بارش ها، بی موقع باریدن و یا با شدت زیاد باریدن است.
مردم کرمانشاه البته هنوز چشم به آسمان دوختهاند و امیدوارند که در ۴۳ روز باقی مانده از فصل زمستان، آسمان خوان نعمت خود را بر روی این مردم بگشاید و برف بر سر این دیار سرازیر شود اگرچه سازمان هواشناسی این نوید را هم به مردم داده است.
سازمان هواشناسی در جدیدترین اطلاعیه خود با صدور هشدار سطح نارنجی از نفوذ سامانه سرد و بارشی به جو استان خبر داده و اعلام کرده است: روزهای پنجشنبه و جمعه این هفته شاهد بارش برف و باران در کل استان خواهیم بود.
منبع:ایرنا