![برف و باران کشور را فرا میگیرد](https://cdn.yjc.ir/files/fa/news/1403/11/17/20322802_549.jpg)
باشگاه خبرنگاران جوان؛ نفیسه خلیلی - مجید اسماعیلی، کارگردان، فیلمنامهنویس و مدرس دانشگاه در برنامه «جهان آرا» شبکه افق در پاسخ به این سوال که اصلاً جشنواره فیلم فجر نسبتی با انقلاب اسلامی دارد؟ گفت: بله، در کشوری که بر مبنای ساختار فکری و اعتقادی انقلابی در آن رخ داده و آن انقلاب دگرگونی کلی را در تمام حوزهها به وجود آورده، طبیعتاً آن زیر بناها در سینما تاثیر گذاشته و سینما را به سمت خودش کشانده است. در نتیجه، سینما به سکویی برای بیان مفاهیم مدنظر خود تبدیل شده است.
اسماعیلی با طرح این پرسش که چقدر سینما به سکویِ بیان مفاهیم انقلاب اسلامی تبدیل شده؟ افزود: بنظر میرسد سینما در دنیا با سینما در ایران تفاوت جدی دارد. ما اگر سینمای هالیوود، فرانسه، آلمان و ... ببینیم، میفهمیم سینما برایشان موضوع جدی است. از آنجایی که سینما بخش جدی رسانه است، بار جدی حاکمیت را به دوش میکشد. در همه جای دنیا سینما یک اندام حاکمیتی است. برخلاف بسیاری از تصوراتمان که فکر میکنیم سینمای هالیوود سینمای آزاد است و هر چیزی را بخواهد میگوید، باید گفت هرگز اینطور نیست. سینمای هالیوود بسیار دقیق و هوشمند است، که هم با ابزارهای سخت هم با ابزارهای نرم به شدت کنترل میشود.
این فیلمنامهنویس با بیان اینکه سینما در همه جای دنیا بخصوص در کشورهای پیشرفته باری را از دوش حاکمیت بر میدارد، گفت: در واقع، مهمترین کارکرد سینما در دنیا نگه داشتن مردم در منظومه ارزشی و فکری حاکمیت است. فرقی نمیکند آن حاکمیت حاکمیت سوسیالیستی زمان شوروی سابق یا حاکمیت کاپیتالیستی هالیوود باشد. این در حالی است که ما آزادترین سینمای دنیا را داریم. در حالی که در سینمای هالیوود سه اصل وجود دارد، که همه باید رعایت کنند. بحث سبک زندگی جزو آخرین مسئله سینمای جدی دنیاست. سبک زندگی به عنوان عنصر اساسی در تمدن غرب در سینما به عنوان عنصر مقدس شناخته میشود.
به گفته وی، بنده فیلم و سریالی سراغ ندارم، که ذرهای از سبک زندگی غربی تخطی کرده باشد. علاوهبر آن، نظام سیاسی جزو خط قرمزهاست و باید از آن دفاع بشود. شما میتوانید به رئیس جمهور، وزیر، شهردار، رئیس سازمان سیا و ... انگ جاسوسی بزنید و آنها را بیگانه بخوانید، ولی شما نمیتوانید نظام سیاسی کشور را زیر سوال ببرید. حتی آنها به فلسفه آفرینش هم دقتهای زیادی میکنند. در نهایت سینما به عنوان ابزار حاکمیت تلاش میکند مشکلات را برطرف کند.