استان گلستان، با سابقه‌ای درخشان در تولید سالانه بیش از ۳۰۰ هزار تُن گوشت مرغ، همواره به عنوان یکی از استان‌های پیشگام در تامین این ماده غذایی حیاتی در کشور مطرح است.

استان ۲ میلیون نفری گلستان با برخورداری از شرایط اقلیمی مناسب بخش کشاورزی و دامپروری ، ۳۶ روز از امنیت غذایی کشور را تامین می‌کند و اقتصاد و امرار و معاش مردم آن نیز از طریق این بخش تولیدی می‌گذرد.

یکی از ظرفیت‌های بخش کشاورزی گلستان، فعالیت هزار و ۱۶ واحد پرورش مرغ گوشتی است که از این تعداد با ظرفیت اسمی جوجه‌ریزی بیش از ۳۹ میلیون قطعه در هر دوره، در سال جاری بیش از ۳۰۰ هزار تُن گوشت تولید و روانه بازارها ۱۱ استان شد که مقصد بیش از پنج هزار تُن از این محصول، بازار کشور عراق است.

با این حال کارشناسان معتقدند که با ارائه وام بلندمدت و کم بهره بانکی در راستای رونق سرمایه‌گذاری در زیربخش‌های صنعت طیور گلستان، کمک به تامین نقدینگی واحدهای تولیدی، جلوگیری از قطع برق و گاز این واحدها و تامین سوخت جایگزین برای آنها و نیز آموزش صاحبان واحدهای پرورش مرغ گوشتی این استان با قوانین و استانداردهای صادرات و رعایت کامل اصول بهداشتی در تمام مراحل تولید، کشتار، بسته بندی و حمل و نقل می‌توان زمینه تولید بیشتر و صادرات محصول تا ۵۰ هزار تُن به بازارهای خارجی را فراهم کرد.

تولید ۱۱ درصد نیاز مرغ کشور در گلستان

استان گلستان آنگونه که گفته شد به سبب شرایط اقلیمی از استان‌های مناسب برای پرورش طیور است و به گفته معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی این استان شمالی، سالیانه توان تولید بیش از ۳۰۰ هزار تُن گوشت مرغ را دارد که معادل ۱۱ درصد نیاز کشور است.

حسین عطارچی  بیان کرد: هزار و ۱۶ واحد پرورش مرغ گوشتی در گلستان فعال است که از ابتدای امسال تا پایان دی ۱۶۰ میلیون قطعه جوجه ریزی در واحدهای پرورش مرغ گوشتی گلستان انجام شده که نسبت به‌مدت مشابه سال قبل ۱۹ درصد رشد داشته است.

عطارچی بابیان اینکه بطور متوسط روزانه ۸۰۰ تا ۹۰۰ تُن گوشت مرغ در گلستان تولید می‌شود، اضافه کرد: حدود ۱۵۰ تُن مرغ این واحدها در استان مصرف و بقیه نیز به ۱۱ استان دیگر شامل «تهران، اصفهان، مشهد، سمنان، قم، گیلان، مازندران، همدان، مرکزی، یزد و کرمان» ارسال می‌شود.

رکورد ۱۷ میلیون جوجه‌ریزی در گلستان

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی گلستان همچنین با اشاره به جوجه‌ریزی ۱۷ میلیون قطعه‌ای واحدهای پرورش مرغ گوشتی این استان در دی امسال گفت: با این حجم جوجه‌ریزی که یک رکورد محسوب می‌شود، نگرانی برای تامین گوشت مورد نیاز ماه مبارک رمضان و عید نوروز وجود ندارد.

عطارچی همچنین از رتبه نخست کشوری گلستان در بخش کشتار مرغ تولید شده در واحدهای کشتارگاهی خبر داد و افزود: هم اکنون این استان ۱۴ زنجیره تولید گوشت مرغ دارد که افزون بر نیمی از تولید این ماده پروتئینی از طریق این زنجیره‌ها انجام می‌گیرد.

عطارچی از خرید حمایتی ۲ هزار و ۳۰۰ تُن گوشت مرغ از تولیدکنندگان گلستانی در راستای حمایت از تولیدکنندگان و تنظیم بازار هم خبر داد و اضافه کرد: خرید این مقدار گوشت از طریق تهاتر با نهاده‌ها از جمله «کنجاله سویا» توسط اداره کل پشتیبانی امور دام جهادکشاورزی این استان انجام شده است.

وی بیان کرد: مشکلی برای تولید و تامین نهاده‌های مورد نیاز واحدهای دامی گلستان از جمله پرورش دهندگان مرغ گوشتی وجود ندارد و طی ۱۰ ماه گذشته صاحبان این واحدها بیش از ۶۴۰ هزار تُن «ذرت و کنجاله سویا» از طریق سامانه بازارگاه خریداری کردند.

پیش بینی افزایش سهم تولید مرغ گلستان در کشور تا ۱۵ درصد

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی گلستان همچنین از برنامه‌ریزی برای افزایش ظرفیت و سهم تولید مرغ گوشتی این استان از ۱۱ درصد فعلی به بیش از ۱۵ درصد در کشور در برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت کشور خبر داد و گفت: تحقق این مهم با توسعه زنجیره‌های تولید این ماده پروتئینی از جمله واحدهای پرورش مرغ گوشتی، جوجه کشی و مرغ مادر انجام خواهد شد.

عطارچی افزود: نخستین سند استراتژیک گلستان در بخش دامپروری تدوین شده و متعاقب آن نخستین برنامه عملیاتی این سند نیز درحال تهیه است که در آن افزایش ظرفیت صادرات گوشت مرغ این استان به بازارهای خارجی تا ۵۰ هزار تُن درسال برآورد شد.

وی بابیان اینکه صادرات گوشت مرغ به دیگر کشورها نیازمند رعایت شرایط و استانداردهای خاص است، اضافه کرد: این ماده پروتئینی باید مطابق با معیارهای بهداشتی بین‌المللی از جمله شاخص‌های سازمان جهانی بهداشت دام تولید شود.

عطارچی ادامه داد: رعایت اصول بهداشتی در تمام مراحل تولید، کشتار، بسته‌بندی و حمل و نقل گوشت مرغ الزامی است و این ماده پروتئینی باید عاری از هرگونه آلودگی میکروبی، شیمیایی و فیزیکی باشد.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی گلستان همچنین بابیان اینکه هر کشور مقصد، ممکن است قوانین و استانداردهای خاص خود را برای واردات گوشت مرغ داشته باشد، گفت: این قوانین می‌تواند شامل وزن لاشه، موارد بهداشتی، تعرفه‌های گمرکی و الزامات بسته‌بندی باشد که رعایت آن از سوی پرورش دهندگان مرغ گوشتی استان ضروری است.

حمایت و آموزش تولیدکنندگان لازمه صادرات گوشت مرغ

عطارچی همچنین حمایت بیشتر از واحدهای پرورش مرغ گوشتی در گلستان و آموزش آنها را لازمه افزایش صادرات این ماده پروتئینی دانست و افزود: دادن سهمیه صادرات ویژه زنجیره های تولید و ارائه تسهیلات بلندمدت و کم بهره بانکی در راستای توسعه سرمایه‌گذاری در زیربخش‌های صنعت طیور استان نخستین گام تحقق این هدف است.

وی اضافه کرد: کمک به تامین نقدینگی واحدهای تولیدی، جلوگیری از قطع برق و گاز آنها و نیز تامین سوخت جایگزین مکفی برای این واحدها از دیگر ملزومات رشد تولید و صادرات این ماده پروتئینی در گلستان است.

عطارچی ادامه داد: سهمیه صادرات و آموزش صاحبان و فعالان پرورش مرغ گوشتی گلستان با قوانین و استانداردهای صادرات و رعایت کامل اصول بهداشتی در تمام مراحل تولید، کشتار، بسته بندی و حمل و نقل نیز در تولید و صادرات بیشتر گوشت مرغ از این استان بسیار موثر است.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی گلستان همچنین گفت: امسال بیش از پنج هزار تُن گوشت مرغ این استان با دریافت گواهی بهداشتی به بازارهای خارجی (کشور عراق) صادر شد که این رقم در صورت حمایت بیشتر از فعالان این بخش که برخی موارد آن بیان شد تا ۵۰ هزار تُن قابل افزایش و صادرات به دیگر کشورهای همسایه بویژه آسیای میانه است.

عطارچی افزود: هم اکنون بیش از ۲۰ هزار نفر در صنعت طیور گلستان مشغول فعالیت هستند که در صورت حمایت بیشتر از این صنعت برای تولید و صادرات بیشتر، فرصت‌های شغلی بیشتری در این بخش ایجاد خواهد شد.

منبع: ایرنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.