حجتالاسلام و المسلمین مجید رجبی، مدیر پژوهشگاه فقه نظام در برنامه «به افق فلسطین» شبکه افق در پاسخ به این سوال که جایگاه مردم برای جهاد و فلسطین چگونه تعریف شده؟ گفت: معمولاً درباره وظایف فرماندهان و مسئولان سیاسی پیرامون جهاد و مقاومت صحبت میشود. اما اینکه جایگاه آحاد مردم و تک تک امت اسلام در جهاد چگونه است؟ میتوانیم از قرآن کریم الهام بگیریم. قرآن کریم در آیات متعددی از جمله آیات انتهایی سوره مبارکه انفال سهگانهای را مطرح کرده، که میتوان به ایمان، هجرت و جهاد اشاره کرد. بیشتر اوقات هم این سهگانه در کنارهم آمده است.
حجتالاسلام رجبی با بیان اینکه قرآن شرط نجات را بعد از ایمان هجرت میداند، افزود: هجرت به معنای پیوستن به جبهه و صف مومنان است. وقتی انسان در گام اول ایمان آورد، باید به جبهه مومنان بپیوندد؛ مومنانی که تحت اشراف ولی خدا هستند. بعد از آن پیوندها و روابط جدیدی تشکیل میشود. به تعبیر قرآن کریم شبکهای از روابط شکل میگیرد، که از آن تحت عنوان ولایت مومنان نسبت به یکدیگر یاد میکنیم. این شبکه بافت امت اسلامی را شکل میدهد، که در مقابل شبکه روابط کافران با یکدیگر است. بنابراین، اولین گام هجرت است و این هجرت حتماً نباید مکانی باشد. یعنی تو باید جایگاهت را در دوگانه حق و باطل پیدا کنی، تا هجرت رخ بدهد.
مدیر پژوهشگاه فقه نظام با بیان اینکه ایمان مقدمه هجرت و هجرت مقدمه جهاد است، بیان کرد: هر تلاش، کوشش و فعالیتی که انسان در برابر دشمن انجام بدهد، نام جهاد را دارد. این جهاد ابعاد مختلفی دارد. یعنی کسی که به جبهه حق پیوست و خودش را جزو امت اسلامی قرار داد، کسب علمش، کسب ثروتش، کسبوکار و تجارتش، تعلیم و تربیتش و ... در راستای تقویت جبهه حق قرار میگیرد. در واقع، کنشگریهای او جهاد در راه خدا میشود.