فاز مطالعاتی سد خاکی کمبل که در سال ۱۴۰۰ آغاز شده بود هم اکنون برای تامین آب صنعت منطقه ویژه اقتصادی و تامین آب کشاورزی اراضی خشاب وارد فاز عملیاتی و اجرایی شده است.

در میان پروژه‌های نیمه‌تمام گچساران که ارمغانی از دولت‌های قبل است، سهم قابل‌ توجهی به حوزه آب برمی‌گردد. عدم مهار آب و کنترل آن پس از هر بار بارندگی یکی از چالش‌هایی است که در کنار خشکسالی و کم‌شدن نزولات جوی زنگ خطر بحران آب را در گچساران به صدا درآورده بود تا اینکه دولت چهاردهم برای حل این مشکل وارد میدان عمل شد.

دولت چهاردهم برای حل مشکل رفع تنش آبی کشور همه را به میدان کشاند، اختصاص دو هزارو ۸۳۰ میلیارد ریال برای تامین آب اراضی آبرزی و تنگ انگشترک،مطالعه و تهیه طرح تامین آب نقاط مستعد دیم کشاورزی در سطح شهرستان، ساماندهی رودخانه پشه کان و خیرآباد(ده کل سیف الله)، تکمیل اورهال ایستگاه های پمپاژ شبکه آبرسانی دشت لیشتر و اجرای فاز نخست ساخت سد خاکی کمبل برای تامین آب صنعت منطقه ویژه اقتصادی و تامین آب کشاورزی اراضی خشاب تنها بخش کوچکی از اقدامات دولت چهاردهم برای کاهش تنش آبی در این شهرستان بوده است.

وضعیت سد "کمبل" چگونه است؟

رئیس اداره امور آب گچساران گفت: هم اکنون سد کمبل بر روی رودخانه کمبل در منطقه‌ای به نام بلیسک در حال تکمیل مطالعات فاز اول و دوم است.

سید معصوم افضلی بیان کرد: تاکنون مشاور، طرح شش مکان را برای ساخت سد با در نظر گرفتن مطالعات هواشناسی و هیدرولوژی( آورد سالیانه،تبخیر، منابع آبی سطحی و زیر زمینی ،رسوب

گذاری مخزن) اطلاعات نیازها و مصارف(مصارف کشاورزی،صنعتی و زیست محیطی) اطلاعات سد و مخزن (سطح، حجم و ارتفاع) اطلاعات ساختار زمین شناسی ( نوع سازند،میزان نشت محل و استحکام ) مورد مطالعه قرار داده است.

وی بیان کرد: پس از بررسی های لازم از سوی کارشناسان با در نظر گرفتن سایر موارد محل مورد نظر برای ساخت سد انتخاب شده و مراحل تکمیلی مطالعات آن در حال نهایی شدن است.

افضلی ابراز کرد: این سد از نوع سد خاکی است و دارای حجم مخزن ذخیره آب بالای ۱۵/۵میلیون متر مکعب و حداقل ارتفاع ۲۵ خواهد بود.

وی ادامه داد: در حوضه آبریز سد کمیل سالیانه در حدود ۳۲ میلیون مترمکعب رواناب داریم.

افضلی گفت: هم اکنون میزان اعتبار در نظر گرفته شده برای مطالعات سد کمبل را ۱۵ میلیارد ریال است.

هدف از اجرای سد خاکی کمبل چیست؟

استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: این سد با هدف تامین آب صنعت و کشاورزی اراضی منطقه بلیسک و خشاب ،بهبود خاک و توسعه کشاورزی و صنعت، اشتغال، تولید محصولات کشاورزی و...مطالعه شده است.

یدالله رحمانی تصریح کرد: این سد در صورت بهره برداری بیش از یکهزار و ۶۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی و آب صنعت منطقه ویژه اقتصادی بلیسک و خشاب را تامین خواهد کرد.

حمید پورمحمدی معاون رییس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه هفته گذشته در سفر یکروزه به کهگیلویه و بویراحمد از روند اجرایی سد کمبل بازدید کرد و پس از بررسی کارشناسانه اراضی زارعی و منابع ملی ابراز امیداوری کرد و گفت: برای تامین اعتبار جهت تکمیل مراحل طراحی و احداث این سد اقدامات لازم انجام خواهد شد.

وی در این سفر یک روزه به استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: امیدوارم این سفر مقدمه‌ای برای اجرای برنامه‌های جدی در این استان باشد وزدودن فقر و محرومیت از مناطق کمتر برخوردار، از جمله کهگیلویه و بویراحمد، اولویت دولت است.

پورمحمدی افزود: هزینه اجرای پروژه‌ها در این استان به دلیل شرایط توپوگرافی بسیار بالاست، اما با وجود محدودیت منابع، وظیفه داریم عمران و اشتغال را در این منطقه افزایش دهیم و شرکت‌های بزرگ باید مردم را به مشارکت در پروژه‌ها فرا بخوانند.

نماینده مردم شهرستان گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از کارهایی که از روز اول آغاز خدمتم به دنبال آن بودم تا مجددا توجه شود، حوزه آب و کشاورزی بود.

غلامرضا تاجگردون ابراز کرد: طرح‌های مهمی مانندتکمیل آبرسانی لیشتر، دو طرح خیرآباد، دشت مور، خان احمدها، امامزاده جعفر٢، انتقال آب از چم شیر به دشت ها، باباکلان و باشت که به دلیل کمبود شدید اعتبار و تغییر اولویت در برنامه‌های اجرایی همه نیمه تمام رها شده بودند و یا با کندی در حال انجام بودند.

وی تصریح کرد: اگر چه هزینه اجراء این طرح ها هم اکنون چندین برابر و کار سخت تر شده ولی با همت عالی هم اکنون شروع شده است.

منبع: ایرنا

برچسب ها: سد خاکی ، آب کشاورزی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.