کارشناس مسائل حقوقی درباره وضعیت انتخابات ریاست فدراسیون فوتبال توضیحاتی را بیان کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم طایفه - صادق  رئیسی کیا کارشناس مسائل حقوقی در گفت‌و‌گو با خبرنگار ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان  درباره انتخابات ریاست فدراسیون فوتبال اظهار کرد: تا امروز، چهره جدیدی هنوز برای انتخابات ثبت نام نکرده و این چرخه فوتبال در بحث انتخابات و مدیریت بسته است و همان چهره‌های قبلی دارند شرکت می‌کنند. به همین جهت امیدواریم و منتظریم که چهره‌های جدید و جوانتری به جمع کاندیدا‌ها اضافه شوند. طیف و جریان جدید به هیئت رئیسه بیاید و در معرض انتخاب قرار بگیرد و آزمونی برای مجمع ما هست که اگر تفکر جدیدی وارد انتخابات شود چه برخوردی خواهد کرد. ما از چند صدایی استقبال می‌کنیم و علاوه بر این ببینیم مجمع عمومی فدراسیون فوتبالمان چه واکنشی با حضور طیف و تفکر جدید نشان می‌دهد.

اعضای فدراسیون فوتبال نباید پیشینه محکومیت کیفری داشته باشند 

 رئیسی کیا درباره اینکه برخی از کاندیدا‌های انتخابات فدراسیون فوتبال پرونده قضایی دارند و احتمال رد صلاحیتشان وجود دارد، گفت: در بند ۹ ماده ۲۰ اساسنامه فدراسیون فوتبال درباره همه اعضای ارکان فدراسیون فوتبال آمده است که آنان نباید هیچ گونه پیشینه محکومیت کیفری که مغایر با مسئولیت آنها باشد داشته باشند. منظور از محکومیت کیفری مغایر با مسئولیت در اینجا، سوء پیشینه موثر کیفری است. در ایران، کلیه مجازات‌های حدی و ارتکاب جرایمی که مجازات آن سلب حیات، حبس ابد، قطع عضو، نفی بلد و حبس درجه یک تا پنج و شلاق حدی باشد منجر به محکومیت کیفری موثر می‌شود و به واسطه شدت جرم، علاوه بر مجازات قانونی، یکی سری محرومیت‌هایی را نیز به دنبال می‌آورد مانند محرومیت از تصدی مشاغل مهم و همانند اینها. به طور خاص درباره رئیس فدراسیون فوتبال در بند ب قسمت چهارم ماده ۳۹ اساسنامه فدراسیون فوتبال آمده است که رئیس فدراسیون فوتبال نباید سابقه محکومیت کیفری داشته باشد؛ بنابراین؛ بطور خاص درباره رئیس فدراسیون فوتبال، سوپیشینه کیفری موثر، مطرح نیست بلکه حتی محکومیت کیفری غیرموثر هم از موارد رد صلاحیت فرد برای تصدی ریاست فدراسیون فوتبال شناخته می‌شود. کمیته بدوی انتخاباتی، ملاکش در تایید و رد صلاحیت نامزد‌های ریاست و هیئت  رئیسه فدراسیون فوتبال همین مقررات و ضوابط است.

تشخیص صلاحیت کاندیداها با کمیته بدوی است

او بیان کرد: بنابراین صرف داشتن پرونده قضایی در حالی که هنوز منجر به صدور رای محکومیت کیفری قطعی نشده باشد نمی‌تواند سابقه محکومیت کیفری، قلمداد شود. تشخیص صلاحیت کاندیدا‌های ریاست و هیئت  رئیسه فدراسیون فوتبال برابر ماده ۶۱ اساسنامه فدراسیون فوتبال و مقررات انتخاباتی فدراسیون فوتبال با کمیته بدوی انتخاباتی و در مرحله بالاتر با کمیته استیناف انتخاباتی است بدین معنی که اعتراض به رای کمیته بدوی انتخاباتی باید در کمیته استیناف انتخاباتی رسیدگی شود.

محکومیت در کمیته اخلاق هم مانعی برای حضور در انتخابات است 

کارشناس مسائل حقوقی خاطر نشان کرد: برابر ماده ۷ مقررات انتخاباتی فدراسیون فوتبال، کمیته بدوی انتخابات می‌تواند شرایط احراز صلاحیت نامزد‌های ریاست و هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال را به مواردی بیش از آنچه که در اساسنامه فدراسیون و مقررات انتخاباتی آمده است تسری دهد. به عبارت دیگر، کمیته بدوی انتخاباتی نمی‌تواند از خودش درباره شرایط احراز صلاحیت نامزد‌ها، ضابطه و الزامات، خلق کند بلکه باید تابع همان ضوابط و الزاماتی باشد که در اساسنامه و مقررات انتخاباتی فدراسیون فوتبال آمده است. سوای محکومیت کیفری، اگر کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال حکم قطعی بر محرومیت و ممنوعیت فرد برای حضور و فعالیت در فوتبال صادر کرده باشد آن شخص به مدتی که برابر حکم کمیته اخلاق، محکوم شده است نمی‌تواند در فوتبال فعالیت داشته باشد. حالا درباره نامزد‌هایی که علیه هم به حکم کمیته اخلاق استناد می‌کنند باید ببینیم که کدام حکم کمیته اخلاق درباره کدام نامزد، معتبر و باقی است و او را از حضور در فوتبال ممنوعش می‌کند. تا زمانی که حکم کمیته اخلاق بر ممنوعیت شخص از فعالیت در فوتبال، اعتبار داشته باشد فرد نمی‌تواند در انتخابات شرکت کند و بر همین اساس نیز کمیته بدوی انتخاباتی او را رد صلاحیتش می‌کند.

محکومیت قطعی مانعی برای ثبت نام در انتخابات نیست 

 رئیسی کیا درباره اینکه گفته می‌شود مهدی تاج جزو متهمان پرونده ویلموتس در دادسرای کشور است، گفت: صحبتی در این باره هست، اما رایی در این باره ندیدیم و سخنگوی قوه قضاییه درباره این حکم نظری اعلام نکرده است. پرونده‌های باز تا زمانی که به محکومیت قطعی منجر نشده باشد طبیعتا مانعی برای ثبت نام نیست. البته اگر کمیته بدوی انتخاباتی براساس مستندات موثق دیگری همانند رای کمیته اخلاق به این جمع بندی برسد که حضور فرد برای حیثیت فوتبال خوب نیست باید آن فرد را رد صلاحیت کند. کارکرد کمیته اخلاق در فدراسیون فوتبال بسیار مهم است. چه بسا کمیته اخلاق حتی در مواردی که محکومیت کیفری یک عنصر فوتبالی از نوع محکومیت غیرموثر کیفری باشد رفتار او را مغایر حیثیت و شئون فوتبال تشخیص دهد و وی را برای مدتی یا بطور دائم از فعالیت در فوتبال محروم نماید. در چنین حالتی، کمیته بدوی انتخاباتی باید رای کمیته اخلاق دال بر محرومیت و ممنوعیت آن فرد از فعالیت در فوتبال را ملاک قرار دهد.

اظهارنظر مقامات دولتی نباید دخالت در فدراسیون فوتبال باشد 

کارشناس مسائل حقوقی درباره اینکه گفته می‌شود جریانات فراجناحی و لابی گری برای حضور برخی از افراد در انتخابات فدراسیون فوتبال وجود دارد، گفت: ذینفعان فوتبال تقریبا همه اهالی جامعه هستند و شاید نتوانیم کسی یا جریانی را نام ببریم که ذینفع فوتبال نیست. فوتبال موضوعی است که علاقمندی خیلی‌ها را به خود جلب کرده است؛ بنابراین خیلی عجیب نیست که قشر‌های مختلف سعی می‌کنند در فوتبال، ایفای نقش و بازیگری داشته باشند و اشکالی هم ندارد چرا که فوتبال یکی از حوزه‌های خوب برای کنش‌گری افراد جامعه هست. اما آن چیزی که در این کنش‌گری، ممنوع است دخالت شخص ثالث در تعیین رئیس و هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال است. به هر حال اظهارنظر درباره مسائل فوتبال حتی از سوی مقامات دولتی منع و اشکالی ندارد، اما نباید دخالتی کنند که مصداق دخالت شخص ثالث در تعیین هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال شناخته شود.

رئیسی کیا درباره اینکه بعضی‌ها باعث فیفا هراسی می‌شوند، بیان کرد: حرفهایم در مورد فیفا هراسی متوجه مردم و رسانه‌ها نیست. از مسئولینی که برای شنیدن حرف‌های فیفا هراس‌ها وقت می‌گذارند خواهش می‌کنم به جای اینکه حرف یک نفر و یا یک گروه فیفا هراس را بشنوند حرف چند کارشناس و حرف گروه‌های مهم فوتبالی را نیز بشنوند. معدودی از افراد دوست دارند القا کنند که اگر من نباشم مثلا ما را از جام جهانی حذف می‌کنند و ایتالیا را جایگزین ما می‌کنند یا اگر من نباشم تیم ملی فوتبال ما در گروه مرگ، قرار گرفته و آبرویمان می‌رود و یا اگر من نباشم و فلان مربی را نیاورم چه‌ها می‌شود و چه‌ها  نمی‌شود یا اگر من نباشم کنفدراسیون فوتبال آسیا با ما این برخورد را خواهد کرد و غیره.

عده ای دکان فیفا هراسی راه انداخته اند 

او بیان کرد: طبیعی است که هیچ کس نمی‌گوید که دوغ من ترش است و بعضی‌ها عادت دارند اینطوری خودشان را بزرگ‌نمایی کنند. هر کدام از ما ممکن است در مورد شخصیت خود بزرگنمایی کنیم. ایراد اصلی در قبال این افراد و این رفتار‌ها به مسئولانی وارد است که فقط حرف یک نفر را گوش می‌دهند. به هر حال شنونده باید عاقل باشد و این گروه از مسئولان که حرف‌های این افراد را می‌شنوند باید سخن و منطق دیگران را هم بشنوند تا متوجه شوند حرف‌های چه کسی درست است. فیفا هراسی، عادت و ابزار یک عده از افراد شده است و عده‌ای دکان فیفا هراسی باز کرده‌اند. از مسئولانی که دارند حرف‌های این افراد را می‌شنوند خواهش می‌کنم که حرف دیگران را نیز بشنوند و ببینند فیفا هراسان چه سخنان و مواضع ناصوابی را به آنها منتقل کرده‌اند و چه خلاف واقع‌ها که به بعضی مسئولان می‌گویند.  واقعیت این است که مقررات فیفا و فوتبال می‌گوید که اگر یک ایرانی فعال در فوتبال، مرتکب جرمی شود دستگاه قضایی ایران می‌تواند محاکمه اش کند  ولو اینکه رئیس فدراسیون فوتبال باشد. مگر عضویت در هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال و ریاست فدراسیون مصونیت قضایی می‌آورد؟ اگر رئیس یا عضوی از هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال مرتکب جرمی شود باید در دستگاه قضایی محاکمه شود و فیفا و مقررات فوتبال هرگز نگفته که دست دستگاه قضایی در محاکمه یک عنصر فوتبالی برای جرمی که مرتکب شده، بسته است.

استعداد  پروری را در مدیریت فوتبال هم نمی بینیم 

کارشناس حقوقی درباره اینکه چهره جدید فوتبالی وارد عرصه انتخابات فدراسیون فوتبال نشده است، گفت: اگر از همین افراد شناخته شده‌ای که اکنون وارد انتخابات شده‌اند بپرسند که شما برای استعداد پروری و تربیت نسل بعدی مدیریت چه کاری انجام دادید طبیعتا پاسخی نخواهند داشت، چون اگر جانشین پروری و ترتیب مدیر انجام داده بودند پس از دو دهه حضور در فوتبال دوباره خودشان نمی‌آمدند تا نامزد شوند و شاهد حضور عده دیگری در انتخابات بودیم. در فوتبال ما جانشین پروری ضعیف است. من به عنوان رئیس هیئت و مدیرعامل باشگاه و مسئول فدراسیون فوتبال می‌آیم و می‌خواهم ۳۰ سال بمانم و تفکرم این است که سمتم را استمرار دهم. خب معلوم است که با چنین رویکردی، دنبال جانشین پروری نمی‌روم و به طور طبیعی چرخه بسته افراد، شکل می‌گیرد و فقط پست‌ها عوض می‌شود. اگر جانشین پروری اتفاق بیفتد و به نظام تربیت مدیریتی توجه کنیم دیگر دچار مخمصه‌ای که اکنون شدیم نمی‌شویم.

حضور علیرضا دبیر در انتخابات بازی رسانه ای است 

 او درباره اینکه شنیده شده که به علیرضا دبیر پیشنهاد دادند تا در انتخابات ریاست فدراسیون فوتبال شرکت کند، گفت: به هر حال ترجیح می‌دهم اکنون صحبتی نکنم تا ببینم چه اتفاقی می‌افتد، چون من احتمال می‌دهم یک بازی رسانه‌ای است. صبر می‌کنم تا ببینم واقعیت پیدا می‌کند یا نه!

رئیسی کیا درباره اینکه اساسنامه انتخابات فدراسیون فوتبال ایرادی ندارد، بیان کرد: اساسنامه در مورد سابقه مدیریت ورزشی ایرادی ندارد. ظاهرا اساسنامه را در مقطعی اصلاح کردند و مسئله محدودیت سنی برطرف شده است. در مورد بازنشسته‌ها هم این موضوع را توجه کنید که فدراسیون فوتبال دولتی نیست و مشمول قوانین مربوط به استخدام کشوری که بازنشسته‌ها را از حضور در سمت‌های دولتی ممنوع کرده نمی‌شود. با توجه به اینکه فدارسیون فوتبال غیر دولتی است، بازنشسته‌ها هم می‌توانند در انتخابات فدراسیون فوتبال ورود کنند کما اینکه اکنون افراد متعددی هستند که بازنشسته هستند. بحث بازنشسته‌ها مربوط به قوانین دستگاه‌های دولتی و کشوری هست و فدراسیون فوتبال مشمول این قوانین نیست.

فرد دوشغله نمی تواند در انتخابات فدراسیون فوتبال شرکت کند 

کارشناس فوتبال درباره اینکه دوشغله بودن برای حضور در انتخابات فدراسیون فوتبال ایرادی ندارد، گفت: بله، کسی که شغل دولتی دارد طبیعتا نمی‌تواند در جای دولتی و غیر دولتی شغل دوم داشته باشد و منع تصدی ۲ شغل برای کارکنان دولت است. اگر کسی در دستگاه‌های دولتی و عمومی شغلی داشته باشد نمی‌تواند در فدراسیون فوتبال شاغل باشد.

۵۱ درصد آرا  در کنترل خود فدراسیون فوتبال است 

او درباره اینکه به نظرش باز هم شاهد مهندسی انتخابات فدراسیون فوتبال خواهیم بود، گفت: چارچوبی که اساسنامه فدراسیون فوتبال ما برای حضور در انتخابات گذاشته است ایراداتی دارد و از آن جمله اینکه چرخه بسته ایجاد می‌کند یعنی مثلا ترکیب مجمع به این صورت است که تقریبا ۵۱، ۵۲ درصد آرا به صورتی است که می‌تواند در کنترل خود فدراسیون فوتبال باشد و مجموع آرای هیئت‌های فوتبال و عوامل درونی فدراسیون می‌تواند بالای ۵۰ درصد آرا را به خود اختصاص بدهد و این ایراد است. همچنین عدم حضور همه باشگاه‌های لیگ یک و دو ترکیب ۸۹ تایی کامل نیست و عدم حضور آنها سبب می‌شود که ما تعداد ۸۹ عضو داشته باشیم که در بین این تعداد ۵۱ درصدش در کنترل خود فدراسیون فوتبال است. در این میان ما به کاندیدا‌ها می‌گوییم عملا دو تا پنج تاییدیه برای ریاست از همین اعضای مجمع بیاورید. گرفتن این تاییدیه‌ها هم خودش معضل شده است. اساسنامه را باید اصلاح کنیم. من مهندسی انتخابات به آن معنی که بعضی‌ها بخواهند فوتبال را چرک و کثیف نشان بدهند قابل طرح نمی‌دانم. اساسنامه فدراسیون ما ظرفیت این که فرد بخواهد در یک چرخه بسته، ذحضورش را ۱۰ الی ۲۰ سال در هیئت  فوتبال و بعضی مناصب استمرار بدهد را دارد و این ایراد اساسنامه است که باید این را اصلاح کنیم و این بستر نادرست را باید درستش کنیم.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۴
Iran (Islamic Republic of)
حسنی
۱۰:۴۷ ۱۹ دی ۱۴۰۳
چند نفر فدراسیون فوتبال را تسخیر کرده اند ازبیرون کسی را راه نمی دهند
آخرین اخبار