به گفته یک استاد دانشگاه، یقین داشته باش که تو به همه آرزوهایت نمی‌رسی! آرزو‌های انسان باید با واقعیت مطابقت داشته باشد.

حجت‌الاسلام و المسلمین سید حسین حسینی قمی، استاد حوزه و دانشگاه در مسجد چهارمردان قم درباره اخلاق در نهج‌البلاغه گفت: امیرالمومنین (ع) در نامه سی و یکم که طولانی‌ترین نامه تربیتی و اخلاقی نهج‌البلاغه است، می‌فرماید: یقین داشته باش که تو به همه آرزوهایت نمی‌رسی! آرزو‌های انسان باید با واقعیت مطابقت داشته باشد. هر آنچه ما آرزو کردیم، بهش نمی‌رسیم. ایشان می‌فرماید: در کسب‌وکار اجمال داشته باشید. یعنی بخاطر مال دنیا خودت را به پستی نینداز! اگر کسی در برابر یک ثروتمند آن هم بخاطر ثروتش تواضع کند، دو سوم دینش را از دست داده است. حتی اگر آدم خوب و خیّری باشد. دیگر در عوض آبرویی که از دست دادی، هیچ چیز به تو بر نمی‌گردد. 

حجت‌الاسلام حسینی قمی ادامه داد: بنده دیگری نباش! تو آزاده هستی. لازم نیست در برابر کسی بخاطر ثروت و موقعیت اجتماعی خودت را کوچک کنی. تو نباید طمع کنی. اول شخصیت خودت را بخاطر مال دنیا از بین نبر. یکی از نکات مهمی که امیرالمومنین (ع) می‌فرماید: این است که خودت را به آب و آتش نزن. در جامعه دیدید چرا یکدفعه بعضی‌ها همه چیز خود را از دست می‌دهند؟ چون خودشان را به آب و آتش زدند. بعضی از سرمایه‌داران بزرگ که به روز سیاه افتادند می‌گویند که مدام خودشان را به آب و آتش زدند. 

به گفته این استاد حوزه و دانشگاه، در حدیث آمده کسی که شب یا دو شیفته و سه شیفته کار کند، آسایش جسمی و روحی خود را از بین می‌برد. اگر خانم‌ها با آقایان در زندگی هماهنگ باشند، این اتفاق نمی‌افتد. مگر در جامعه ما رباخواری، کم‌فروشی، رشوه و ... حرام نیست؟ پس چرا ما گرفتار شدیم؟ چون گرفتار طمع شدیم. اینکه انسان باور کند روزی دست خداست، یک معنایش همین است. علامه طباطبایی (ره) می‌فرماید: نشانه تقسیم مقدرات الهی این است که همه تلاش می‌کنند، اما همه مثل هم نیستند. ثروت‌ها و موقعیت‌ها متفاوت است. اگر موقعیت‌ها متفاوت است، خودت را به آب و آتش نزن، طمع نداشته باش، کرامت انسانی‌ات را از دست نده، در برابر کس و ناکس سر خم نکن.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار