عبدالحسین خسروپناه، عصر یکشنبه در نشست با دانشگاهیان استان یزد بر تحول ساختاری و علمی در نظام دانشگاهی کشور بر اساس اولویتهای جدید آموزش عالی تأکید کرد و افزود: شورای عالی انقلاب فرهنگی دو سند اساسی در حوزه دانشگاهها دارد؛ نخست، سند دانشگاه اسلامی که ویراست دوم آن ۱۴ سال پیش انجام شد و دوم، سند نقشه جامع علمی کشور که اکنون در حال بازنگری است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور با تبیین تحولات جهانی اظهار کردند: دنیای امروز به این درک رسیده است که برخی موضوعات از اولویت بیشتری برخوردارند، برای مثال، امنیت غذایی یک ضرورت است و جامعهای که به این موضوع توجه نکند، از پیشرفت عقب میماند و همچنین انرژی و محیطزیست از دیگر مسائل حیاتی هستند و امروزه بر اساس گزارش ها، مصرف انرژی در ایران چهار برابر سایر کشورهاست که نشاندهنده نیاز به تغییر جدی در این حوزه است.
خسروپناه با تأکید بر اهمیت آمایش آموزش عالی، افزود: برخی علوم مانند نانوتکنولوژی، بیوتکنولوژی، فناوریهای نرم، علوم اجتماعی و حکمرانی، با توجه به نیازهای موضوعی و علمی جامعه، باید در اولویت قرار گیرند و برای رسیدن به این اهداف، جسارت و شجاعت در ایجاد تحول ضروری است.
وی با بیان اینکه دوران آزمایشگاههای پراکنده به پایان رسیده است، تصریح کرد: اکنون نیازمند آزمایشگاههای ملی هستیم که تمام دانشگاهها بتوانند از آنها بهرهمند و همچنین دانشکدههای علممحور باید به دانشکدههای موضوعمحور مانند دانشکده امنیت غذایی، هوش مصنوعی و دیگر زمینههای علمی تبدیل شوند.
تصمیمهای غیرعلمی کشور را متضرر کرده است
خسروپناه در خصوص ارتقای استادان نیز گفت: در آییننامه ارتقای اساتید، هرگز انتشار مقالات علمی پژوهشی ( ISI ) الزامی نشده است، اما برخی دانشگاهها به شکل غیرقانونی چنین الزاماتی را تحمیل کردهاند، البته من معتقد نیستم که الزام صورت گیرد، اما استادی که نمیتواند در سال حداقل یک مقاله علمی منتشر کند، نمیتواند ادعا کند که تنها تدریس کافی است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین با انتقاد از وضعیت آموزش هنرهای ایرانی افزود: در ایران دورههای دکتری برای موسیقی و خوشنویسی وجود ندارد و این در حالی است که میپرسیم چرا موسیقی زیرزمینی شکل گرفته است؟ زمانی که دانش موسیقی ایرانی را کنار گذاشتهایم، نتیجه همین وضعیتی است که امروز شاهد آن هستیم.
خسروپناه در خصوص چالشهای موجود در کشور گفت: در شورای عالی انقلاب فرهنگی میز مهاجرت را راهاندازی کردهایم و بهطور جدی علتیابی میکنیم و برای اولین بار اتاق وضعیت ایجاد شده است که بسیاری از مسائل و مشکلات را با پژوهشهای دقیق بررسی میکند و همه این مسائل نیازمند راهحلهای علمی هستند.
وی با انتقاد از تصمیمهای شتابزده و غیرعلمی افزود: تصمیمهای خلقالساعه و بیمحتوا به کشور ضربه زده است، ما نباید بیش از این با تصمیمگیریهای غیرکارشناسی به کشور آسیب برسانیم.
خسروپناه در پایان بر نگاه علمی و دقیق به مسائل و چالشهای کشور تأکید کرد و نقش دانشگاهیان را در پیشبرد علمی جامعه بسیار مهم دانست.
منبع: ایرنا