به گفته مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی با فتوای حضرت امام (ره)، اراضی سنددار شده برای مردم در آیسک به وقفیت برگشته و اسناد مالکیت باطل شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ سمانه هرمزی - حجت الاسلام بخشی‌پور مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی در برنامه رادیویی میز خبر صدا و سیمای استان گفت: شهر آیسک از توابع سرایان موقوفات زیادی دارد که در سال ۱۳۲۰ به ثبت رسیده است؛ با اصلاحات ارضی در زمان پهلوی املاک موقوفه به مردم واگذار و سند زده شد، اما بعد از آن با فتوای امام خمینی (ره) اعلام شد که موقوفات باید به وقف برگردد بنابراین اسناد مالکیت باطل و ملک به وقفیت برگشت. 

او افزود: دخل و تصرف‌های افراد متصرف شهر را محدود کرد وگرنه شهر محدودیتی نداشت؛ اراضی وقف شده یک وقفنامه ۲ متری دارد که ۵۷ نیت مختلف برای وقفیات آن مشخص شده است.

 حجت الاسلام بخشی‌پور بیان کرد: در آنجا بندسار‌هایی وجود دارد که همه وقف نیست و پلاک مستثنا دارد، بندسار آیسک مالک شخصی دارد و به این شکل نیست که تمام زمین‌ها و املاک در وقف باشد؛ برای کار دقیق، مالکان و معتمدین باید بیایند تا پلاک‌های مردم مشخص و جداسازی شود و زمین‌هایی که در سند وقفی است تملک شده و باقی زمین‌ها در دست صاحبین باشد.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی ادامه داد: وقف نامه اسناد موجود و بازنویسی شده است و مرکز اسناد آنها را نگه می‌دارد؛ اصل این وقفنامه دست متولی یعنی آقای عمادالملک است و به طور کلی مرکز اسناد اجازه انتشار اسناد موقوفه را نمی‌دهد و فقط نیات آن اجرا می‌شود.

او عنوان کرد: با توجه به اینکه این اراضی موقوفه بوده و در زمان پهلوی به مردم واگذار شده است، گاهاً مردم فکر می‌کنند که حق با آنهاست یعنی صاحب اراضی خودشان هستند.

حجت الاسلام بخشی‌پور تصریح کرد: سند این اراضی یک بار در نماز جمعه آیسک ارائه شده است.

ارائه وقف نامه و جداسازی اموال موقوفه از اموال مردم، تقاضای اهالی شهر آیسک 

حاتمی نائب رئیس شورای اسلامی شهر آیسک در ارتباط تلفنی با برنامه رادیویی میز خبر گفت: بیش از ۶ هزار هکتار موقوفه برای شهر اعلام شده است و حق آن را از مردم سلب کرده‌اند که دغدغه اصلی ما این است که اسناد کلی ارائه کردند؛ یعنی مربوط به شمالی‌ترین نقطه تا جنوبی‌ترین نقطه کشور است و تقاضا داریم که سند مربوط به اراضی آیسک را شفاف سازی کنند. 

او افزود: البته ما سندی که وجود دارد را قبول داریم و نگاهمان به وقف به عنوان یک ظرفیت است و مدعی هستیم که باید وقف باعث توسعه و تقویت شهر باشد، اما هنوز یک ریال از موقوفات در این شهر هزینه نشده است در صورتی که به طور مثال کشاورزان در زمین‌های وقفی اجاره بها پرداخت می‌کنند.

حاتمی بیان کرد: بخش زیادی از زمین‌ها وقفی نیست و صاحب آن خود مردم هستند که باید این اراضی جداسازی شده و قسمت‌های وقف شفاف سازی شود.


بیشتر بخوانید


نائب رئیس شورای اسلامی شهر آیسک ادامه داد: البته خیلی از مردم مدعی هستند که ما در زمان خود، مبلغی به اوقاف برای اجاره پرداخت کرده‌ایم؛ ما پیشگام شدیم تا این مشکل را برای همیشه حل کنیم، زیرا این شهر به لحاظ توسعه و خدمات زیربنایی و مسکن قفل شده است و استدعا داریم که مجموعه اوقاف و معتمدین و خبرگان محلی به کمک بیایند تا حدود اراضی مشخص شده و تا پایان سال این موضوع را به سرانجام برسانیم.

حجت الاسلام بخشی‌پور مدیرکل اوقاف امور خیریه خراسان جنوبی در این مورد گفت: هنوز اراضی آیسک را نتوانستیم تملک کنیم تا بتوانیم از عایدی آن برای شهر استفاده کنیم؛ البته موضوع مهمی که وجود دارد این است که نیت موقوفه مربوط به طبس است و وقف با قید زمان و مکان نیت مشخص دارد. 

او افزود: مجوزی از سازمان گرفتیم تا نیات عمومی را در محل وقوع وقف هزینه کنیم، اما عایدی باقی موقوفات باید در طبس هزینه شود.

حجت الاسلام بخشی‌پور بیان کرد: استدعا داریم سایر دستگاه‌های متولی و مردم به ما در جداسازی اراضی موقوفه کمک کنند.

ابراهیمی مدیرکل ثبت اسناد و املاک خراسان جنوبی گفت: در شهر آیسک دو قِسم اراضی داریم یکی اراضی مشاعی که پنج ششم آن موقوفه و یک ششم آن ملکی ثبت شده است؛ بخش دیگر که شامل باغستان و روستای سابق می‌شود، قسمت مسکونی آیسک در بندسار‌ها پلاک‌های مفروض دارد و بیش از هزار و ۷۰۰ پلاک در سال ۱۳۲۰ برای آنها داده شده و اراضی شخصی و ملکی مردم است؛ البته در لابلای آن مواردی مثل حمام یا غسالخانه وقفی وجود دارد ولی تمام آن هزار و ۷۰۰ پلاک اراضی مردم هستند. 

او افزود: برای حل این مسئله جلسه‌ای با حضور فرماندار، بخشدار، معتمدین و جناب بخشی‌پور گرفتیم که در آن مصوباتی داشتیم؛ در آن جلسه مقرر شد که اولاً مفروضات از محدوده مشاعات بر اساس مستندات تفکیک و جداسازی شود و وضعیت حقوقی، ثبتی و مالکیتی قسمت مشاعات با توجه به اسناد مشخص شود.

ابراهیمی بیان کرد: برای اینکه کار را جلوتر ببریم با افرادی که می‌گویند این اراضی ملکی هست جلسه‌ای گذاشتیم و قرار شد تا ظرف یک ماه آینده نقشه پلاک‌های مفروض از مشاعات جدا شده و بر اساس این مصوبات در مرحله اول قسمتی که پلاک مفروض است را مشخص کنیم و بعد برویم سراغ اراضی مشاعی و به کمک مجموعه‌های درگیر، این قسمت را تعیین تکلیف کنیم.

مدیرکل ثبت اسناد و املاک خراسان جنوبی ادامه داد: وقف نامه‌ای که به آن اشاره کردند در سوابق ثبتی ما وجود ندارد و احتمالاً یک استشهادنامه یا اظهارنامه در سوابق بوده است؛ اکنون در سوابق ثبتیمان تصویر یا نسخه‌ای از آن وجود ندارد. 

او عنوان کرد: مردم برای ابطال موقوفه می‌توانند اقدام کنند ولی باید مستند یا سند رسمی داشته باشند.

ابراهیمی تصریح کرد: در خصوص اصل وقف مشکل و اختلافی وجود ندارد اختلاف در محدوده اراضی است که اکنون دیدگاه‌ها نسبت به این موضوع عوض شده و افرادی که مخالف این موضوع بودند نیز در جمع موافقین قرار گرفتند، اما خواسته شان این است که بحث تفکیک زودتر انجام شود.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.