باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم طایفه - در حالی که تمامی ورزشگاهها و اماکن ورزشی استان تهران به جز دماوند و فیروزکوه به علت تشدید آلودگی هوا با تصمیم وزیر ورزش و جوانان در روزهای چهارشنبه و پنج شنبه تعطیل شد و مسابقات ورزشی نیز برگزار نمیشود، اما سازمان لیگ در یک اقدام عجیب اعلام کرد که بازی استقلال و مس کرمان در مرحله یک شانزدهم نهایی جام حذفی بدون تماشاگران روز پنج شنبه در ورزشگاه شهدای قدس برگزار میشود.
محمد فشی دکترای فیزیولوژی علوم ورزشی و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی درباره مضرات ورزش کردن در هوای آلوده اظهار کرد: من فکر میکنم اگر شاخص آلودگی هوا بالای ۱۵۰ باشد باید همه مسابقات لغو شود. یک بخشنامه و آئین نامه بین المللی وجود دارد که مسابقات در هوای آلوده نباید برگزار شود. البته برخی از بازیکنان مشکلات ژنتیکی دارند که اصلا بررسی نمیشود. مثلا بازیکنانی که مشکلات قلب و عروقی دارند در صورتی که در هوای آلوده مسابقه بدهند احتمال دارد که دچار حمله قلبی شوند و خدای نکرده دچار مرگ ناگهانی شوند.
او افزود: حتی ورزش کردن در محیطهای بسته هم با شاخص آلودگی بالای ۱۵۰ ممنوع است، چون خیلی تفاوتی بین محیط بسته و باز وجود ندارد. تنها جایی که شاید بشود ورزش کرد، استخر است چون هوا مرطوب است و ذرات معلق هوا خیلی کم میشود و شنا کردن در استخرها کمترین خطر در هوای آلوده را دارد.
فشی درباره اینکه ورزش کردن در هوای آلوده چه مضراتی برای ورزشکاران دارد، گفت: ۲ حالت را باید در نظر بگیرید. اول: افرادی که آمادگی بدنی و جسمانی خوبی دارند و همیشه ورزش میکنند و هوای سالم و آلوده برایشان فرقی نمیکند. این افراد کمترین آسیب را از آلودگی هوا میبینند. اما افرادی که ورزش نمیکنند بیشترین آسیب را از آلودگی هوا میبینند. مورد دوم این است که افرادی که ورزشکار هستند نسبت به افرادی که ورزشکار نیستند موقع ورزش کردن در هوای آلوده کمتر آسیب میبینند. مسئله دیگر در مورد افراد چاق است. افرادی که چاق هستند چندین برابر افرادی با اندام متناسب ذرات آلوده هوا را بیشتر میگیرند و بیشتر آسیب میبینند.
او درباره اینکه بازی استقلال و مس کرمان در جام حذفی فوتبال بدون تماشاگر در هوای آلوده قرار است امروز در ورزشگاه شهدای قدس برگزار شود، گفت: فکر میکنم آلودگی هوا در شهر قدس بالا است. به هر حال هیچ کشوری با این میزان آلودگی اجازه برگزاری بازی را نمیدهد. خیلی از بازیکنان در ایران مشکلات ژنتیکی از جمله مشکل قلبی و عروقی دارند، اما این مسائل بررسی نمیشود و بازیکنان هم خودشان در جریان این مسائل نیستند که مشکل قلبی دارند یا ندارند. احتمال دارد یک بازیکن از کل لیگ بیماری داشته باشد که در هوای آلوده مسابقه بدهد و برایش مشکلی به وجود آید و باید این مسائل را در نظر بگیرند. واقعیتش نمیشود توجیهی برای آن در نظر گرفت، چون بازیکن همان ریهای را دارد که تماشاگر دارد و ریهها نفس میکشند. وقتی کسی ورزش میکند ۲۲ برابر نفسش بالا میرود و ذرات بیشتری از آلودگی وارد ریه فرد میشود و بدن تا جایی میتواند این ذرات را پس بدهد و از جایی به بعد توانایی اش را از دست میدهد. اگر ما مانیتورینگ داشته باشیم همین بازیکنانی که در آلودگی هوا مسابقه میدهند تغییرپذیری ضربان قلب و ظرفیت ریه را ۲۴ ساعت بعد از بازی از آنها بگیریم تا متوجه شویم که آلودگی هوا تا چه زمانی در بدنشان وجود دارد. در مجموع نباید بازی در هوای آلوده انجام شود.
فشی گفت: ورزش کردن در فضای بسته را میشود کنترل کرد و از قبل سیستمهای مرطوب کننده و تصفیه کننده را داخل اماکن ورزشی بگذارند، اما فضای باز را نمیشود کنترل کرد.