برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری با حضور ابوالفضل ظهره‌وند نماینده مجلس و احمد زارعان کارشناس مسائل منطقه به تحلیل تحولات سوریه پرداخت.

برنامه امشب ۲۱ آذرماه گفت‌وگوی ویژه خبری با حضور «ابوالفضل ظهره‌وند» عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه مجلس شورای اسلامی و «احمد زارعان» کارشناس مسائل منطقه به تحلیل تحولات سوریه و سخنان امروز رهبر معظم انقلاب پرداخت.

 ابوالفضل ظهره‌وند در ابتدای این برنامه اظهار کرد: موضوع سوریه بسیار مهم است و نقش ما نیز در محوریت مبارزه با داعشی که در سوریه بود بسیار مهم بود.

وی افزود: در دوران دفاع مقدس حافظ اسد در کنار ایران و بشار اسد نیز دوست ما و حوزه مقاومت بود و این حوزه روند فزاینده‌ای هم در این ۱۵ سال پیدا کرد و مسیر رابطه ما با سوریه مسیر متفاوتی بود.  

به تعبیر رهبری ارتش سوریه در جا‌هایی عقب‌نشینی نکرد بلکه فرار کرد

احمد زارعان در ادامه درباره عدم مقاومت ارتش سوریه و صحبت‌های رهبر معظم انقلاب در این زمینه گفت: نظام سوریه را در قالب یک مثلث می‌توان تحلیل کرد. یکی ساختار‌های نظامی، دیگری ساختار سیاسی و دیگری نیز مردم این کشور هستند.

این کارشناس غرب آسیا ادامه داد: باید این سه وجه را مورد بررسی قرار داد. در این شرایط مسئله‌های امنیتی و دفاعی و کاهش روحیه ایستادگی بسیار مهم بود و به تعبیر رهبری ارتش آنها در جا‌هایی عقب‌نشینی نکرد بلکه فرار کرد. ارتشی که در زمان داعش اقداماتی داشت، اینجا به هیچ‌وجه کارایی نداشت. ساختار‌ سیاسی نیز تحت تاثیر تحولات منطقه و حوادث غزه و لبنان بود و این مسائل بر سیاست‌مداران سوریه تاثیر گذاشت و منفعل شدند و رفتن را بر ماندن ترجیح دادند.

به گفته احمد زارعان مردم هم وجه مهمی از این مسئله هستند. در سال‌های گذشته دیدیم که وقتی این تروریست‌ها ظهور و بروز میدانی داشتند، مردم هم تظاهرات گسترده‌ای در حمایت از سوریه و شخص بشار اسد داشتند، اما اکنون مردم هم دچار سستی و کرختی بودند و به معنای واقعی امروز چیزی از سوریه باقی نمانده است.

ظهره‌وند در ادامه برنامه درباره حضور آمریکا و رژیم صهیونیستی در این جریانات سوریه گفت: سوریه دچار مشکلاتی بود، اما این ناشی از پروژه بزرگی بود که آمریکا سال‌ها با کمک صهیونیست‌ها و ترکیه و برخی از کشور‌های عربی برای سوری‌ها تهیه کرده بود.

بین این جریان شورشی و تکفیری‌های سابق با آمریکا، ترکیه و صهیونیست‌ها ارتباطی وجود دارد

این عضو کمیسیون امنیت ملی معتقد است که گروه‌های مخالفین به راحتی حلب و دمشق را به تصرف خود درآوردند و بعد از این موضوع رژیم صهیونیستی برای ورود به سرزمین‌های سوریه آمادگی کامل داشت، به ۲۰ کیلومتری دمشق رسیدند و تمام زیر ساخت‌ها و همه مراکز نظامی را نابود کردند. موضوع آن است که جریانات مقابل یعنی تحریر الشام به هیچ عنوان دراین‌باره و درباره غزه حرف نمی‌زنند و واضح است که ارتباطی بین این جریان شورشی و تکفیری‌های سابق با آمریکا، ترکیه و صهیونیست‌ها وجود دارد.

احمد زارعان در ادامه برنامه با اشاره به اهمیت سوریه برای محور مقاومت بیان کرد که دشمنان مدت‌ها به دنبال آن بودند که سوریه از محور مقاومت جدا شود و مشوق‌های خوبی هم برای سوری‌ها گذاشته بودند. همه کار کردند که نظام سوریه از این محور جدا شود. جنگی که از سال ۲۰۱۱ شروع کردند در همین زمینه و دست‌های کشور‌های عربی منطقه هم در این زمینه معلوم بود. البته در آن مقطع به هدف خود نرسیدند. این را هم باید بدانیم که صهیونیست‌ها فهمیده بودند که یکی از دلایل شکست‌شان در جنگ ۳۳ روزه حمایت سوریه از محور مقاومت بود و آن‌ها به نقش محوری سوریه در جبهه مقاومت پی برده بودند.

این کارشناس غرب آسیا تاکید کرد: این که بالافاصله بعد از آتش‌بس در لبنان جبهه سوریه آغاز می‌شود معنادار است و این که هیچ واکنشی از سوی جریانات تروریستی علیه صهیونیست‌ها وجود ندارد هم به شدت معنا دارد و معلوم است که هماهنگی ارگانیکی در این زمینه وجود داشته و همه از یک اتاق فکر دستور می‌گیرند.

ابوالفضل ظهره‌وند در ادامه برنامه تصریح کرد: بحث آمریکایی‌ها، سوریه نیست و موضع آنها کلیت منطقه است. تحولات سوریه را نباید جدای از وضعیت وخیم صهیونیست‌ها و وضعیت بد اروپا در جنگ اوکراین ببینیم. جولانی وقتی وارد دمشق و حلب می‌شود مستشار اوکراینی کنار خود دارد و این جریان کاملا مشخص است.

رابطه ما با سوریه به سال‌های قبل از انقلاب باز می‌گردد

به گفته این نماینده مجلس اکنون سناریویی تهیه کردند که متفاوت با داعش است و از این طریق می‌خواهند ایران و عراق را هم تحت تاثیر قرار دهند. حرکت همزمان صهیونیست‌ها داخل سوریه موضوع عجیبی است و آنها حتی برای مناطق کرد در سوریه و عراق برنامه دارند.

زارعان در ادامه تصریح کرد: در طی ۳ دهه اخیر شاهد افتخارات محور مقاومت بودیم. افتخاراتی مانند شکست صهیونیست‌ها در لبنان، ناکامی تروریسم صهیونیست‌ها در سوریه و عراق و نظم در منطقه که به نفع محور مقاومت تغییر پیدا کرد.

این کارشناس غرب آسیا معتقد است که فتنه‌انگیزی غربی‌ها ادامه خواهد داشت و اینها هیچ ابزاری هم به غیر از تروریست ندارند و تنها روی همین ابزار سرمایه‌گذاری می‌کنند تا آن نظمی که به ضررشان در حال جریان است را به شرایط گذشته بازگردانند.

وی درباره رابطه ایران و سوریه بیان کرد: رابطه ما با سوریه به سال‌های قبل از انقلاب باز می‌گردد. سوریه فضا را برای انقلابیون ایران باز کرده بود و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، سوریه به عنوان بزرگترین متحد ایران در جهان بود و روابط فوق استراتژیک با آن‌ها داشتیم. در زمان حوادث انقلاب، سوریه پشتیبان ایران بود و در زمان جنگ حمایت‌های جانانه‌ای از ما داشت.

ایران نه تنها منطقه بلکه جهان را از خطر تروریسم نجات داد

زارعان بیان کرد: ما در بحران سوریه در دهه قبل در ماه‌های اول دخالت نکردیم، اما بعد از آن که مخالفین و تروریست‌های چند ملیتی به میدان آمدند با درخواست سوری‌ها ما برای دفع تروریسم، حمایت از ملت سوریه و دفاع از مقدسات مذهبی ورود کردیم و این همکاری هم در سطح مستشاری بود.

این کارشناس مسائل منطقه خاطرنشان کرد: ما نه تنها منطقه بلکه جهان را از خطر تروریسم نجات دادیم و اگر با تهدید تروریسم در سوریه مبارزه نمی‌کردیم این بحران و انتشارش را در ایران می‌دیدیم و مردم باید این را بدانند.

ابوالفضل ظهره‌وند، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه مجلس شورای اسلامی در انتهای این برنامه درباره آینده جبهه مقاومت با توجه به تحولات سوریه گفت: باید صبر کرد که در آینده چه اتفاقی می‌افتد. مسئله مهم آن است که مقاومت حاضر است و همین امروز یمن دو کشتی صهیونیست را مورد هدف قرار داد. حزب الله ظرفیت‌های خود را دارد و عراق هم به همین شکل و ایران هم به جای خود. رهبری هم عنوان کردند که ما به سوریه باز می‌گردیم چرا که سوریه برای حوزه مقاومت است و باید صبر کرد و ان‌شاءالله تحولات به نفع جبهه مقاومت رقم خواهد خورد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار