سیمرغ ماهواره‌بری دو مرحله‌ای است که در راستای دستیابی به بخشی از برنامه فضایی ایران طراحی و ساخته شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمدحسین نیک‌خوی متین - صبح جمعه ۱۶ آذر در شرایطی که بسیاری از رسانه‌ها اخباری از آخرین جنایات صهیونیست‌ها در نوار غزه و کشتار مردم بی دفاع فلسطین و حضور تروریست‌های تکفیری در سوریه و همچنین احتمال سقوط دولت مکرون در فرانسه و حاشیه‌های دولت کره جنوبی سخن می‌گفتند در ایران شاهد خبری افتخار آفرین و تاریخی بودیم؛ خبری که رکودی جدید را برای جمهوری اسلامی ایران در جهان ثبت کرد.

این رکورد در بحث افتخار آفرینی‌های ورزشی و سیاسی نبود، بلکه رکوردی علمی و در راستای پیشرفتهای فضایی ایران اسلامی بود؛ رکورد به ماهواره بر سیمرغ که متعلق به وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران است مرتبط بود. ماهواره بری که سالهاست امتحان خود ر ا پس داده، اما این بار با عملکردی درخشان و با ثبت رکوردی ماندگار نام خود را در تاریخ صنایع فضایی ایران ثبت کرد.

خبر این بود ماهواره‌بر سیمرغ وزارت دفاع بلوک انتقال مداری سامان ۱ ساخت سازمان فضایی ایران و ماهواره فخر ۱ متعلق به ارتش جمهرری اسلامی ایران را با موفقیت در مدار تزریق کرد.

بلوک انتقال مداری سامان ۱ و ماهواره فخر ۱ که به سفارش ارتش جمهوری اسلامی ایران توسط شرکت صاایران وزارت دفاع ساخته شده است، به وسیله ماهواره بر سیمرغ با موفقیت در مدار ۴۰۰ کیلومتری قرار گرفت.

در این پرتاب، ماهواره‌بر سیمرغ توانست با تزریق موفق بلوک انتقال مداری سامان ۱ و ماهواره فخر ۱ با وزن مجموع ۳۰۰ کیلوگرم رکورد جدیدی را در کشور رقم بزند.

همچنین دقت در تامین سرعت مورد نیاز تزریق، با تلورانس کمتر از ۵۰ متر در ثانیه در سرعتی معادل ۷۷۵۴ متر بر ثانیه (کمتر از ۰/۱ درصد) از دستاورد‌های بزرگ این پرتاب، برای ماهواره‌بر سیمرغ می‌باشد.

ماهواره بر سیمرغ قبل از پرواز

اما ماهواره بر سیمرغ وزارت دفاع چه گذشته‌ای را با خود به همراه دارد

سیمرغ ماهواره بری دو مرحله‌ای است که در راستای دستیابی به بخششی از برنامه فضایی ایران طراحی و ساخته شده است و با بهره گیری از پیشران سوخت مایع نمی‌تواند ماهواره‌هایی با رده جرمی سنگین ا در مدا حدود ۵۰۰ کیلومتری و زاویه میل ۵۵ درجه قرار دهد و همچنین قادر به تزریق ماهواره‌هایی با جرم چند صد کیلوگرم در مدار‌های نزدیک به زمین LEO است.

این موشک دارای طولی ۲۵.۹ متر است. این ماهواره بر در واقع گام نخست ایران برای انتقال ماهواره‌ها در مدار برگشت ناپذیر بیش از ۱۰۰۰ کیلومتری از سطح زمین است که علاوه بر تامین عمر‌های بسیار بالاتر برای ماهواره‌ها زمان پوشش دهی برای کشور را نیز به شکل قابل توجهی افزایش می‌دهد. ماهواره بر سیمرغ همچنین به امکان رسید ن به سرعتی برابر با ۷۵۰۰ متر بر ثانیه دست یافته که پایه مناسبی برای رسیدن به سرعت فرار از جاذبه زمین است

ماهواره بر سیمرغ در ۱۴ بهمن ۱۳۸۸ روز ملی فناوری فضایی و اولین سالگرد پرتاب ماهواره امید رونمایی شد و در تاریخ ۳۱ فروردین ۱۳۹۵ برای اولین بار از پایگاه فضایی سمنان برای یک پرواز تحقیقاتی زیرمداری پرتاب شد. ماهواره طلوع، یک ماهواره شش‌ضلعی ۱۰۰ کیلویی برای تصویربرداری و کنترل وضعیت مکانیزم‌ها به مدار زمین فرستاده شد.

زمستان سال ۱۳۹۷، سیمرغ دومین ماموریت خود را انجام داد. در این مأموریت، قرار بود ماهواره پیام در کمتر از ۴۹۰ ثانیه به مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین برسد. این پرتاب گامی بزرگ در مسیر دستیابی به ماهواره‌بر‌های کاملاً بومی با قابلیت تزریق ماهواره در مدار‌های موردنیاز برای ماهواره‌های سنجش از دور به شمار می‌رفت.

۲۰ بهمن ۱۳۹۸، سیمرغ ماهواره ظفر را که برای سنجش از دور طراحی شده بود، به فضا برد. هدف این مأموریت رساندن ماهواره به مدار ۵۳۰ کیلومتری زمین بود. برای این پرتاب، تغییراتی در موتور‌ها و سیستم کنترل سیمرغ انجام شده بود.

ماهواره بر سیمرغ

سال ۱۴۰۰، سیمرغ رکورد جدیدی را به ثبت رساند. در این مأموریت، سرعت این ماهواره‌بر به ۷۳۵۰ متر بر ثانیه رسید و برای نخستین بار، عملکرد ۵۰۰ ثانیه‌ای موتور مرحله دوم آن در شرایط خلأ و فضا مورد آزمایش قرار گرفت.

در هشتم بهمن ۱۴۰۲، سیمرغ برای اولین بار در تاریخ جمهوری اسلامی ایران ۳ ماهواره همزمان را به مدار پرتاب کرد. ماهواره‌های «مهدا» و دو نانو ماهواره در این پرتاب موفق همراه ماهواره بر سیمرغ بودند و این رکورد را ثبت کردند.

سرانجام، در ۱۶ آذر ۱۴۰۳، سیمرغ بار دیگر موفق به ثبت رکوردی تاریخی شد. این بار، سنگین‌ترین محموله تحقیقاتی ایران به وزن ۳۰۰ کیلوگرم را به فضا برد و برگ زرین دیگری را در تاریخ صنعت فضاییک شور رقم زد.

این ماهواره بر با مجموع ۷ عملیات رسمی پرتابی تا دسامبر ۲۰۲۴، در بین لیست ۴۰ ماهواره بر فعال در جهان (که بیشترین تعداد عملیات را داشته‌اند) قرار دارد که افتخاری بزرگ برای کشورمان است

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار