باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطیما میرزایی - زادبوم، مشاور سازمان توسعه صنایع و معادن ایران درمورد این که ارز حاصل از صادرات باید در اختیار صادرکننده قرار بگیرد بیان کرد: وقتی فرد به عنوان صادرکننده، کالایی را از کشور صادر کرده و ارزی را خلق میکند اگر ارز برای صادرات و توسعه کسب و کارش در اختیار نداشته باشد انگیزهای برای صادرات نخواهد داشت و اگر این نبود انگیزه باعث کاهش صادرات کشور شود طبیعتاً متعاقب آن، واردات کشور نیز با مشکل روبهرو خواهد شد و این چرخه باعث کند شدن تجارت خارجی کشور میشود و علاوه بر این، این مسئله موجب کند شدن درآمدهای عمومی کشور و کاهش تولید ناخالص داخلی (GDP) خواهد شد؛ بنابراین ایجاد انگیزه در صادرکننده از طریق قرار دادن ارز در اختیار خودش تا بتواند از آن استفاده کند اصلی است که از نظر منطق اقتصادی، هیچ کسی نمیتواند آن را انکار کند.
زادبوم تصریح کرد: شرایط اقتصادی و تجارت خارجی کشور به دلیل تحریمها ویژه و خاص است و به همین دلیل، موضوع برگشتن ارز حاصل از صادرات صادرکنندگان باید به چرخه اقتصاد کشور اصلاح میشد. اگر در این چند سال، ساز و کارها به مرور و با دقت بیشتری اصلاح میشدند شاید خیلی از مشکلات برای صنایع بزرگ ما اتفاق نمیافتادند؛ بنابراین ما معتقد هستیم که ارز صادرکننده باید در اختیار خودش باشد و او هم، به روشهای مجاز میتواند برگرداند و طبیعتاً برای واردات خود استفاده کند. در نتیجه، این که عدهای از صادرکنندگان را وادار کنیم که دوباره ارز خریداری کنند در تجارت خارجی، محلی از اعراب ندارد.
مشاور سازمان توسعه صنایع و معادن ایران گفت: بنده فکر میکنم الان در شرایطی قرار داریم که به نفع اقتصاد و تجارت خارجی کشورمان است که کمکم، مسیرهای صادرات و واردات را به سمت ریلهای نظام و تجارت بینالملل ببریم و یکی از مقدمه هایش این است که برای صادرکننده ارزش قائل شویم و به او اختیار دهیم تا بتواند از ارز خود استفاده کند.
زادبوم افزود: بخشی از صنایع ما به دلیل استفاده از گاز و برق و... ملزم شده بودند که حتماً قسمتی از ارز خود را به نیما عرضه کنند و این تا حدی مورد چالش بود و بخش مهمی از صنایع معدنی ما به دلیل قطعی برق با مشکلاتی روبهرو شدند و سود سالانهشان به دلیل این موضوع کاهش پیدا کرد. در نتیجه، توجه به صنعت کشور بسیار مهم است؛ چراکه اگر تولید و صادرات و درآمد آنها کاهش پیدا کند ضربه بزرگی به اقتصاد کشور وارد میشود.