مهدی سنایی مشاور سیاسی رئیس جمهور با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری درباره قطعنامه شورای حکام علیه ایران اظهار کرد: موضوع هستهای ما مسئلهای تازه نیست. اما در سفر گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران همه چیز را از دید تعامل مشاهده کردیم و حضور و گفتوگو مبتنی بر مسائل فنی بود و گروسی با رضایت خاطر از ایران رفت.
وی گفت:گروسی بارها گفت که میخواهد در مسیر فنی حرکت کند و به موضوعات سیاسی و حواشی توجه نمیکند، اما در چند روز اخیر چیز دیگری را مشاهده کردیم. او امروز گزارش مثبتی ارائه کرد، اما اینکه مهلتی برای موضوعات هستهای ما تعیین کنند اقدام سازندهای نیست.
سنایی ادامه داد: به طور کلی در روابط ایران و اروپا دو مسیر در پیش است. یکی آن که اروپا از دیپلماسی دولت چهاردهم استفاده کند و یا اینکه وارد مسیر سیاسی شود و اقداماتی را انجام دهند که به نفع طرفین نیست و سازنده نباشد. پیشنهاد ما به اروپاییها این است که از فرصت حضور دولت چهاردهم به خوبی استفاده کنند. روابط ما با اروپا در شرایط خوبی نیست و اقدامات آنها میتواند موجب تشدید اوضاع بد شود.
سنایی تاکید کرد:کشور ما همیشه اعلام کرده از حق خود کوتاه نمیآید و اگر قطعنامهای علیه ما صادر شود به سرعت اقدام متقابلی خواهیم داشت. بیانیهای که علیه ما صادر شود سیاسی است و باعث به هم زدن مسیر گفتگو میشود.
وی گفت: مسیر پیش روی ما روشن است فرصتی که ما برای گفتوگو در تمام مسائل فراهم کردیم بهترین اتفاق برای اروپا است، اما این اقدام اروپاییها سازنده نیست. دولت و به صورت کلی کشور ما مایل به تعامل است و نمیخواهد اوضاع به سمت تنش پیش برود و این را در سفر گروسی هم شاهد بودیم و باید تلاش کنیم تا در دیپلماسی ما مسیر گفتگو بسته نشود. این هم البته برای همه روشن است که ایران در دفاع از حقوق خود جدی است.
وی ادامه داد: ما پاسخی را آماده کردیم و امروز هم نمایندگان ما در آژانس اعلام کردند که اگر بیانیه صادر شود اقداماتمان را انجام میدهیم، اما سیاست ما استفاده از فرصت تعامل و استفاده از تمام ظرفیتها است. تصمیم روشن و مصوب ما این است که بیانیه و اقدام غیر سازندهای صورت گیرد، ایران پاسخی قاطع خواهد داد.
مشاور سیاسی رئیسجمهور درباره مذاکره با آمریکا گفت: در سیاستهای کلی ما مذاکره جز با رژیم صهیونیستی با هیچ کشوری منع نشده است. متاسفانه کشور ما تجربه خوبی از گفتگو با آمریکا و تعامل با این کشور نداشته است موضوع برجام و خروج ترامپ و آمریکا از آن نیز یکی از این تجربهها است.
وی افزود: این که کشوری با تغییر رئیسجمهور از سندهای بینالمللی خارج شود و به تعهدات خود عمل نکند عجیب است. تعهد کشورها به پایبندی آنها به تعهدات بین المللی است؛ که آمریکاییها این اقدام عجیب را نشان دادهاند.
وی تاکید کرد: با وجود همه این سوابق منفی، دولت ما نمیخواهد با هیچ کشوری تشدید تنش داشته باشد و بنای دولت استفاده از ابزار گفتوگو و دیپلماسی است البته گفتوگوی دو جانبه با آمریکا را در دستور کار نداریم.
سنایی گفت: نگاه دولت نگاه راهبردی کاهش تحریم و تنش است. در جلساتی که دکتر پزشکیان داشتند هم عنوان کردند که برای پیشرفت کشور نیاز به کاهش تحریمها داریم، سیاست خارجی نقش مهمی را در این زمینه ایفا میکند، اما این که ایران چیزی را به توافق با آمریکا وابسته کند به هیچ وجه این گونه نیست.
وی تاکید کرد: برنامه دولت راهبرد کاهش تنش است. ما بسته به رفتار مقابل آنها سیاست خود را شکل میهیم. هم سناریو کاهش تنش را داریم و هم سناریو ی تقابل را با تجربیات خود در این سالها عملی میکنیم تا در راه سیاست کشور مشکلی را نداشته باشیم.
مشاور سیاسی رئیس جمهور افزود: نسبت به سالهایی که من در روسیه سفیر بودم کشور ما در کار با آسیاییها و سایر کشورها بهبود پیدا کرده است. اکنون همه چیز منحصر به آمریکا و اروپا نیست و به تعبیری در دورهگذار به سر میبریم و این دوره فرصتها و تهدیدهای خود را دارد.
وی ادامه داد: اکنون هژمونی غرب و آمریکا نسبت به گذشته کاهش پیدا کرده و قدرتهای نو ظهور در صحنه بین المللی پیدا شده اند.
وی درباره موضوع غزه و لبنان و آتش بس احتمالی عنوان کرد: این موضوع ابعاد مختلفی دارد. یک بخش آن مسئله انسانی است که برای همه جهانیان دردناک است و در تاریخ ثبت میشود که صهیونیستها این گونه وحشیانه کشتار وسیعی را انجام داده اند. جنگ هم قواعد خود را دارد، اما جنایات صهیونیستها نسل کشی است و جنگ نیست.
وی تاکید کرد: از جنبه حقوق بین الملل هم نقطه سیاه در تاریخ را مشاهده میکنیم. اما تا همین جا هم غزه و لبنان نگذاشتند اسرائیلیها به اهداف خود برسند.
وی درباره حضور ترامپ در کاخ سفید و احتمال آتشبس با حضور وی گفت: سیاست رسمی که ترامپ اعلام کرده آن است که علاقهمند به جنگ نیست و امیدواریم این موضع کمک کند که جنگ به پایان برسد. اکنون صهیونیستها بیش از هر چیزی افکار عمومی دنیا را باخته اند.
وی دربار صدور مجوز استفاده از موشک های دوربرد آمریکا توسط اوکراین در جنگ با روسیه نیر اظهار کرد: در میان تحلیل گران ایدهای قطعی شکل گرفته شده که روسیه رابطه خوبی با ترامپ دارد و این روابط میتواند به بهبود روابط این دو کشور پایان یافتن جنگ اوکراین کمک کند، اما موضو ع به این سادگی نیست.
سنایی افزود: دو تفاوت را با دوره اول ترامپ میبینیم یک آن که سنا هم با ترامپ است و او رسما اعلام کرده که باید جنگ را تمام کنند. در روسیه هم خوشبینی محتاطانهای در بهبود روابط روسیه آمریکا وجود دارد.