رئیس کمیسیون فرش اتاق بازرگانی ایران با اشاره به چالش‌هایی که صادرات فرش با آنها روبروست از سیاست‌های ارزی و برون سپاری ارزی؛ به عنوان مهم‌ترین موانع یاد کرد.

مرتضی حاج آقا میری، رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران درمورد شرایط فرش ایرانی در بازار‌های جهانی اظهار کرد: متأسفانه اگر میزان صادرات فرش ایران را با ۵۰ سال گذشته مقایسه کنید خواهید دید که الان، در پایین‌ترین میزان آمار صادراتی هستیم. این در حالی است که سال ۷۳ اوج دوران صادرات فرش ایران بود که ۲ میلیارد و ۱۱۲ میلیون دلار و معادل ۴۴ درصد از صادرات غیرنفتی ایران را تشکیل می‌داد. اما متأسفانه، امروز به جایی رسیده‌ایم که تحریم‌ها و آثار سیاست‌های نادرست داخلی که اثر تحریم‌ها را مضاعف کرده‌اند صادرات فرش را به جایی رسانده‌اند که در سال گذشته، ۳۹/۷ میلیون دلار صادرات فرش داشته‌ایم و این عدد به حدی پایین است که تغییرات گفته شده از سوی آقای ویسیان، معاون مرکز ملی فرش ایران مبنی بر این که صادرات فرش نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۷ درصد رشد داشته است این ۷ درصد در ۴۰ میلیون دلار عددی نیست. 

حاج آقا میری بیان کرد: متأسفانه، صادرات فرش ایران در اثر تحریم‌های بین المللی و سیاست‌های نادرست داخلی به شدت روند کاهشی به خود گرفته است و احتمال دارد که امسال، میزان صادرات فرش در مقایسه با سال گذشته کمتر باشد و دلیلش این است که اتفاق چندان مثبتی رخ نداده است که انتظار داشته باشیم صادرات فرش ایران رشد کند و همان روند قبلی است که تبلور آن در نمایشگاه اخیر فرش وجود داشت. 

رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: وقتی کشوری ایران را تحریم می‌کند که مقصد ۴۴ درصد فرش دستباف در جهان است و بار‌ها در طول سال‌های پس از انقلاب به تحریم کشور ما پرداخته است نتیجه همین می‌شود که ما ۴۴ درصد بازار جهانی را پیش‌روی خود نداریم و دلیلش تحریم‌هاست و مسئولان به جای این که برای ۵۶ درصد دیگر، دست و پای صادرکنندگان را باز کرده تا آنها بتوانند کار کنند انواع موانع که مهم‌ترینش سیاست‌های ارزی و برون‌سپاری ارزی است را در مقابل صادرکنندگان قرار می‌دهند.

حاج آقا میری گفت: در قانون بودجه سال ۱۴۰۲، یک بند تسهیل‌گرانه با زحمت بسیار تصویب شد تا تعهد ارزی فرش و صنایع دستی را تا حد مواد اولیه کاهش دهد. اما بسیار دیرهنگام اجرا شد؛ به طوری‌که ده ماه و نیم از سال گذشته بود که اجرا شد و برای سال ۱۴۰۳ نیز، در حالی که موافقت بانک مرکزی برای تکرار این بند تسهیل‌گرانه در قانون بودجه را گرفته بودیم سازمان برنامه و بودجه با آن مخالفت کرد و در بودجه تکرار نشد.

او افزود: امسال در اواخر دولت سیزدهم، دولت آیین‌نامه‌ی اجرایی قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز را در تصویب نامه‌ای اصلاح و تعهد ارزی صنایع دستی از جمله فرش را به میزان مواد اولیه محدود کرد، اما تاکنون، بانک مرکزی این مصوبه را اجرا نکرده است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار