حمزه عشوری، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گیلان گفت: تالاب بین المللی انزلی یکی از زیستگاههای مهم برای زمستان گذرانی و جوجه آوری پرندگان در خاورمیانه (IBA) است و ۳ پناهگاه حیات وحش (سلکه و سرخانکل و چوکام) و یک منطقه حفاظت شده (سیاه کشیم) را در مجموعه خود دارد، قلم گوده کوچک و بزرگ میان پشته و تُراب گوده از جمله مهمترین جزایر در تالاب انزلی هستند.
او افزود: پناهگاه حیات وحش چوکام نیز با مساحت ۳۴۶ هکتار در شرق تالاب انزلی بخشی از مجموعه تالاب انزلی است که به دلیل اهمیت زیستگاهی از دیدگاه پرندگان مهاجر آبزی بسیار حائز اهمیت است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان تصریح کرد: در گذشته در فصول مختلف و حتی در فصل تابستان بارشهای زیادی در منطقه تالاب انزلی اتفاق میافتاد، اما با تغییر شرایط اقلیمی کشور و پس روی آب دریای خزر و کم شدن بارشهای سالانه، تالاب انزلی رو به خشکی رفته است؛ این موضوع به خصوص زندگی ساکنان منطقه و کشاورزان را تحت تأثیر قرار داده است.
به گفته عشوری، در حال حاضر ۷۰ درصد از مساحت کلی پناهگاه حیات وحش چوکام زیر آب رفته است و این نسبت در سایر بخشهای تالاب انزلی نیز بین ۴۰ تا ۶۵ درصد متغیر است، این افزایش قابل توجه در سطح آب تالابهای استان (انزلی، بوجاق و امیرکلایه) منجر به احیای گستردهای در این مناطق شده است.
او با بیان اینکه نسبت به احیای تالابهای استان گیلان در این فصل خوشبین هستیم، گفت: این خوشبینی از بارشهای اخیر و سیلابهایی ناشی میشود که به رودخانههای ورودی به تالاب منتهی شدهاند، این منابع آبی توانستهاند به دورترین نقاط تالابها رسیده و بیش از ۵۰ درصد از آنها را پوشش دهند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان افزود: بازگشت حیات به تالابهای استان گام مهمی در راستای احیای تنوع زیستی و تقویت اقتصاد محلی این منطقه است، این تالابها با وجود چالشهای متعددی که در گذشته با آنها روبرو بودهاند، اکنون نشانههای امیدبخشی از احیا و توسعه در آن دیده میشود.
عشوری تأکید کرد: بارشهای اخیر و افزایش سطح آب، به تنوع زیستی غنی این اکوسیستم کمک کرده و به بازگشت گونههای مختلفی از پرندگان و آبزیان به زیستگاههای طبیعیشان انجامیده است.
منبع: روابط عمومی و امور رسانه اداره کل حفاظت محیط زیست استان گیلان