شهرهای بزرگ و صنعتی استان اصفهان در طول سال با معضل آلودگی محیط زیست بهویژه هوا مواجه هستند که بخشی از این آلودگی به صنایع آلاینده بازمی گردد؛ طبق قانون، این صنایع موظف به پرداخت عوارض آلایندگی برای رفع آثار آلایندگی بر محیط، توسعه فضای سبز و حمل و نقل عمومی و بهبود محیط زیست هستند.
مهر امسال بود که مسئولان استانداری اصفهان از پرداخت و توزیع بیش از سههزار و ۶۰۰ میلیارد ریال عوارض آلایندگی میان شهرداریها و دهیاریهای استان خبر داد که عمده آن مربوط به شرکت ذوب آهن بود.
با پیگیری های صورت گرفته توسط مدیریت استان، امروز نیز خبر دیگری درباره پرداخت و توزیع عوارض آلایندگی توسط استانداری اصفهان منتشر شد؛ طبق این خبر، یک هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال عوارض آلایندگی توسط پالایشگاه اصفهان و شرکت فولاد مبارکه پرداخت و به حساب فرمانداریها، شهرداریها و دهیاریهای استان واریز شد.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری اصفهان در این زمینه گفت: با پرداخت عوارض سبز (آلایندگی) توسط پالایشگاه و فولاد مبارکه قفل پرداخت عوارض آلایندگی در استان پس از دو و نیم سال شکسته شد.
محمد مهدی فردوسی، ادامه داد: از این مبلغ، یکهزار و ۳۸۰ میلیارد ریال به حساب شهرداریها، نزدیک به ۱۷۰ میلیارد ریال به حساب دهیاریها و حدود هشت میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال به حساب فرمانداریها بابت روستاهای فاقد دهیاری واریز شد.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری اصفهان بیان کرد: با تغییر قانون نزدیک به دو و نیم سال عوارض آلایندگی پرداخت نمیشد اما در ماه گذشته با پرداخت عوارض آلایندگی توسط شرکت ذوب آهن و در ماه جاری با پرداخت عوارض آلایندگی توسط پالایشگاه اصفهان و شرکت فولاد مبارکه، این قفل باز شد و هر سه ماه یک بار شاهد پرداخت عوارض آلایندگی به شهرداریها خواهیم بود.
فردوسی خاطرنشان کرد: این مساله در کارگروه ارزش افزوده و آلایندگی استان بهصورت مستمر با حضور معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری، مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری، مدیرکل دارایی استان، مدیرکل محیط زیست استان و رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان پیگیری شده است و امروز شاهد پرداخت عوارض آلایندگی صنایع بزرگ استان هستیم.
بر اساس تبصره یک ماده ۳۸ قانون مالیات بر ارزش افزوده، واحدهای تولیدی که آلاینده محیط زیست محسوب میشوند و استانداردها و ضوابط حفاظت از محیط زیست را رعایت نمی کنند، مشمول این قانون میشوند.
درآمد حاصل از عوارض آلایندگی در محدوده هر شهرستان از طریق سازمان امور مالیاتی به حساب شهرداری همان منطقه واریز می شود؛ عوارض آلایندگی برای دهیاریهای تحت تاثیر آلودگی واحدهای مورد نظر به حساب متمرکز نزد استانداریها واریز شده تا به نسبت جمعیت یا در مواقع خاص نسبت به شدت تاثیرگذاری واحدها بین مراکز جمعیتی متاثر توزیع شود.
عوارض آلایندگی برای بهسازی محیط زیست، رفع آثار آلایندگی واحدها بر محیط و اصلاح و سالم سازی محیط زیست صرف می شود و چنانچه روستاها، شهرها و مناطقی دارای طرح های بهسازی و اصلاح محیط زیستی مصوب باشند، در اولویت دریافت این عوارض قرار دارند.
استان افزون بر پنج میلیون و ۴۰۰ هزار نفری اصفهان دارای ۲۹ شهرستان، ۵۶ بخش، ۱۱۴ شهر، ۱۳۳ دهستان و حدود یکهزار روستاست.
منبع: ایرنا