واردات بدموقع برنج آن هم در فصل برداشت باعث شده تا شالی‌کاران به این موضوع معترض شوند.

همزمانی کشت برنج و واردات باعث شده تا مشکلاتی برای شالی‌کاران ایجاد شود. از یک‌ طرف خودکفایی در برنج مطرح می‌شود و از یک طرف حمایت لازم برای رسیدن به این مقصود صورت نمی‌پذیرد.

نیاز سه میلیون تنی کشور به برنج در سال با تولید بیش از دو میلیون تن در داخل و تامین مابقی آن از طریق واردات برطرف می‌شود. 

خودکفایی برای رسیدن به تولید سه میلیون تن برنج امر نشدنی نیست، اما با توجه به مشکلاتی که شالی‌کاران بر سر قیمت و واردات بدهنگام دارند این امر هنوز محقق نشده است.

توطئه واردات

رضا حاجی‌پور نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی در نشست علنی روز چهار‌شنبه ۱۸ مهر در تذکری گفت: واردکنندگان برنج اخیرا نامه‌ای را به آقای دکتر عارف و وزیر جهاد کشاورزی نوشته‌اند و براساس این نامه تاکید داشته‌اند که ما برنجی در داخل کشور نداریم و قیمت برنج بالا خواهد رفت، از این رو به ما اجازه دهید تا ما برنج به کشور وارد کنیم.

رضا حاجی پور

وی افزود: این در حالی است که هنوز انبار‌های ما مملو از محصول برنج بوده و این انبار‌ها هنوز خالی نشده است، لذا این افراد در صدد توطئه‌ای در این موضوع بوده و به دنبال این هستند تا بگویند برنج در کشور نداریم.

نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در حال حاضر ۷۵۰ تن برنج به کشور وارد شده و اگر قرار باشد در زمان بحران مشکلی در این بخش ایجاد شود، با برنجی که خودمان نیز در کشور تولید کرده ایم، قطعا می‌توانیم پاسخگوی بازار باشیم، نه اینکه اجازه دهیم این افراد مجددا برنج به کشور وارد کنند. از معاون اول رئیس جمهور تقاضا داریم تا جلوی این قبیل نامه نگاری‌ها و رویکرد‌ها را سد کند.

حذف ارز ترجیحی واردات برنج

یکی از مسائلی که باعث شده تا واردات برنج به راحتی انجام شود اختصاص ارز ترجیحی برای واردات برنج است که راه را برای ورود برنج‌های خارجی به بازار ایران هموارتر کرده است.

مهدی فلاح نماینده مردم رشت و خمام در مجلس شورای اسلامی گفت: برنج محصول راهبردی است و بدیهی است متناسب با راهبردی شناختن این محصول که یک هدف ملی است، حمایت‌ها از بخش برنج در بودجه دولت قابل توجیه باشد، امنیت غذایی ذیل امنیت ملی تعریف شده است و برای ایجاد این امنیت غذایی باید از تولید داخل حمایت کرد، یکی از این حمایت‌ها حذف ارز ترجیحی برای واردات برنج و تخصیص آن به تولید داخل جهت تقویت آن است، آیا ما به خودروی وارداتی هم ارز ترجیحی اختصاص می‌دهیم که به برنج خارجی داده‌ایم؟.

مهدی فلاح

سهراب سهرابی مجری طرح تولید گندم و برنج وزارت جهاد کشاورزی گفت: امسال با تولید ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن برنج امسال نیازی به واردات این محصول نخواهیم داشت. سهرابی با بیان اینکه نیاز سالانه کشور به برنج ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن است گفت: در سال جاری ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن برنج تولید شده و ۵۰۰ هزار تن هم وارد می‌شود و تمام نیاز‌های داخل تامین خواهد شد. 

سهراب سهرابی

تفاوت اقدام دولت درخصوص گندم و برنج

علیرضا عباسی عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: یکی از نیاز‌هایی که در کشورمان داریم برنج است که در حدود ۳ میلیون تن در کشور به‌طور سالانه مصرف داریم که از این ۳ میلیون تن بیش از دو میلیون تن را به‌طور سالانه تولید می‌کنیم و ۸۰۰ هزار تن مازاد بر تولید است که باید آن را وارد کنیم.

علیرضا عباسی

وی اظهار کرد: معمولا متناسب با شرایط سال که آبسالی باشد یا نباشد تقریبا سالانه بین ۷۰۰ الی ۸۰۰ هزار تن برنج را وارد می‌کنیم. اولین بحث اینجاست که باید زیرمجموعه‌های وزارت جهاد کشاورزی به گونه‌ای روند کار را پیش ببرند که در حوزه برنج خودکفا شویم یعنی بتوانیم با تقویت تولید داخل، تولید برنج را به حدود ۳ میلیون تن برسانیم تا نیاز به واردات به صفر برسد، اما هنوز این اتفاق نیفتاده پس ما نیاز داریم که برای تامین غذا‌های مردم یک مقدار برنج وارد کنیم.

نماینده مردم کرج بیان کرد: برای خرید برنج ردیف یا تکلیف مشخصی برای دولت نداریم که دولت بیاید برنج را از کشاورز خریداری کند، چون در رابطه با برنج به مردم یارانه نمی‌دهیم، اما گندم را به این دلیل خرید می‌کنیم که یک کالای استراتژیک است و دولت بابت آن یارانه اساسی به مردم می‌دهد.

عباسی گفت: امسال گندم را از کشاورز به قیمت ۱۷۵۰۰ تومان خریدیم و این را با کلی هزینه آرد می‌کنیم و آرد را به مردم کیلویی ۶۰۰ تومان می‌دهیم یعنی بابت هر کیلو آرد نزدیک به ۱۸ هزار تومان یارانه می‌دهیم، اما بابت برنج یارانه‌ای داده نمی‌شود و بازار آن را براساس عرضه و تقاضا تنظیم می‌کند.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس ادامه داد: کشاورزان یا شالی‌کاران به ما می‌گویند چرا در زمانی که در حال برداشت محصول هستیم شما برنج وارد می‌کنید که درست هم می‌گویند و مورد بعدی اینکه اگر ما ۷۰۰ هزار تن برنج نیاز داریم چرا یک و نیم میلیون تن وارد می‌کنید.

برداشت برنج

وی تاکید کرد: شالی‌کاران از قیمت برنج گلایه ندارند بلکه از این گلایه دارند وقتی عرضه در کشور بالا می‌رود قیمت برنج خواه ناخواه پایین می‌آید بنابراین بر تولید داخل تاثیر می‌گذارد لذا ما باید به‌عنوان ناظر دستگاه اجرایی مراقبت کنیم تا نیاز واقعی کشور هم براساس نیاز واقعی کشور و هم براساس تولید صورت بگیرد و اگر کسری وجود داشت آن کسری جبران شود همچنین تناسب زمانی وجود داشته باشد تا در زمانی که کشاورز در حال برداشت محصول است درآن زمان اجازه واردات ندهیم. 

عباسی تصریح کرد: با شرایط فعلی عمده سود را واسطه‌ها می‌برند، چون زمانی که کشاورز در حال فروش محصولش است یک واسطه به‌دلیل اینکه مثلاً اشباع بازار رخ داده بر سر جنس کشاورزان می‌زند و فردا با قیمت بالایی آن را می‌فروشد بنابراین کشاورزان ما مخالف واردات نیستند، چون بالاخره نیاز است، اما اگر مشکل واردات و آن هم واردات بیش از نیاز را حل کنیم به‌طور قطع کشاورز نه به‌دنبال قیمت می‌رود که ما تعیین کنیم و نه به‌دنبال این است که ما هیچ وارداتی انجام ندهیم و با خرید تضمینی که مردم انجام می‌دهند بازار عرضه و تقاضا، خود را تنظیم می‌کند، اما کشاورزان این انتظار را دارند که ما باید این موضوع با اهمیت را پیگیری کنیم.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس اظهار کرد: دولت باید توان مالی داشته باشد تا بتواند خرید برنج را انجام بدهد مثلاً اگر سه میلیون تن برنج تولید داشته باشیم در کشور قیمت برنج ۴۵ برابر گندم است یعنی به اندازه این ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی که داریم بابت گندم پرداخت می‌کنیم باید ۲۰۰ هزار میلیارد تومان هم بابت برنج پرداخت کنیم، اما دولت در خرید گندم مانده که پولش را پرداخت کند، چون یارانه می‌دهد و آن را خریداری می‌کند، اما برای برنج یارانه نمی‌دهد بنابراین خریدش هم برای دولت جز دردسر نیست.

عباسی بیان کرد: دولت باید تنظیم‌گری را انجام دهد که قیمت نه خیلی بالا برود که مصرف‌کننده دچار مشکل شود و نه قیمت خیلی پایین بیاید که کشاورز دچار مشکل شود بنابراین دولت حتی در گندم باید یواش یواش واگذار کند به شرکت‌هایی که وارد شوند و قراردادی با کارخانجات آرد و ... داشته باشند تا این خرید انجام و پولش تامین شود البته این را نباید توسعه دهیم به برنج و بقیه محصولات و در آنجا باید بیشتر تنظیم‌گری انجام شود.

خودکفایی برنج نه‌تنها نیازمند افزایش تولید بلکه نیازمند مکانیزاسیون و ارتقای تجهیزات است تا بتوان نیاز کشور به برنج را در داخل تامین کرد البته باید راهکار‌هایی برای جلوگیری از افزایش قیمت برنج در صورت خودکفایی اتخاذ شود تا سفره مردم به‌دلیل افزایش قیمت از عطر و بوی برنج خالی نماند.

خبرنگار: محمد امیرحسینی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۸
در انتظار بررسی: ۰
-
ناشناس
۱۱:۱۱ ۲۸ مهر ۱۴۰۳
امنیت غذایی باید در اولویت مجلس و دولت باشه و جلویی تغییر کاربری زمینهای شمال گرفته شود
-
ناشناس
۱۱:۰۵ ۲۸ مهر ۱۴۰۳
دولت باید زمین را از کشاورزانی که زراعت نمیکنن بگیرد و به افراد بیکار بدهد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۲ ۲۸ مهر ۱۴۰۳
ارز نيمايی باعث ارزانی برنج ارسنیکی هندی و پاکستانی شده
اگر هدفمندی یارانه ها درست انجام شود این اتفاق نمی افتد
آیا درست این نیست ارز نيمايی به برنج داخلی اختصاص پیدا کند
-
ناشناس
۱۱:۰۳ ۲۸ مهر ۱۴۰۳
برنج داخلی که متاسفانه تراریخته هست و نشاسته بالایی داره ارسنیک هم داره و از همه بدتر مثل سیگار شده شاید اگر دولت برنج تایلند وارد کنه هزینه کمتری بابت عواقب برنچ داخلی مثل چاقی دیابت و سرطان روده و... بدهد
Iran (Islamic Republic of)
رحیمی
۲۳:۳۴ ۲۷ مهر ۱۴۰۳
کشاورز هم بی انصاف و طماع است وبرنجش رو برابر برنج داخل مغازه تهران می فروشه ومیگه آرزومه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۴ ۲۷ مهر ۱۴۰۳
نظر کارشناسی نیست مناطقی به مانند چابهار یا جاسک یا کلا هرمزگان وکرمان برنج تولید داخل یا نیست یا که خیلی خیلی گران است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۹ ۲۷ مهر ۱۴۰۳
شمالی جماعت کلا انصاف نداره
چه در قیمت برنج
چه در سایر مواد
یه سفر بری آب معدنی ساده رو ده برابر قیمت میکنند تو کتت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۸ ۲۷ مهر ۱۴۰۳
اگر برنج وارد نشه برنج ایرانی رو به ده برابر قیمت نمی‌فروشند باعث زیان اکثریت میشه
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی
۲۲:۰۲ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
ملت ایران ، کشاورز فقط رنج نصیبش میشه همان بهتر شما برنج ارسنیکی نوش جان کنید چون آرزونه،بعدا دنبال شیمی درمانی میروید
Iran (Islamic Republic of)
عاقل ایران
۲۰:۲۹ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
اولا ۹۰ درصد مردم توانایی خرید برنج ایرانی ندارن دوما برنج‌شمال صادرمیشود ودرشرایط عادی وبرداشت فصل هیچ تفاوتی ندارد وعملا ۹۰ درصد درهیچ زمانی ازسال توانایی خرید برنج ایرانی روندارن .کارشناسان اقتصادی خواهشا انصاف داشته باشید وبا آمارهای غلط باعث همین برنج هندی قوت غالب مردم نشید خواهشا...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۷ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
برنج فجر برای مثال الان شده کیلویی 90 چقدر قراره بشه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۱ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
کشاورز بیچاره کجا دلالی میکنه ،شغل دیگه ای که نداره یکسال زحمت کشیده،حالا هم دلال مفت ازش میخره،وخیلی گرونتر میفروشه....بااین کارا بساط کشاورزی ایران راهم جمع میکنن،آشغال های خارجی ها را میخورن.....چقدر بی انصافی...چقدر ظلم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۰ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
این واردات برنج نیست که به کشاورزان ضربه می زنه دولت باید کود وسم دولتی در اختیار کشاورزان قرار بده وآب بها را تخفیف بده .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۷ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
قیمت برنج وحشتناک است انتظار شالیکاران بیجاست البته میشود زمانی دیگر واردات کرد اما باید هوای دولت را داشته باشند تا دولت هم همزمانی واردات برنج با برداشت آن را مدیریت کند.
کلا مملکت شده لج و لجبازی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۴ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
واردات برنج ربطی به بازار برنج داخلی نداره کسی که برنج ایرانی همیشه مصرف میکنه اگر قیمت بالا باشه باز هم برنج داخلی مصرف میکنه نمیره که برنج خارجی بخوره دراین وسط اقشار پایین مردم ضربه می بینند حالا بگو واردات برنج کم کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۴ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
دولت آقای مرحوم رییسی در مورد گوشت وارداتی خوب عمل کرد و دولت فعلی نیز همان رویه رو ادامه داده است که تقریباً سبب شده گوشت وارداتی با قیمت مناسب بدست مردم برسد. در مورد برنج این موضوع صادق نبود و متاسفانه با فشار نمایندگان ذینفع وقت مجلس بر دولت مرحوم رییسی، قیمت برنج داخلی بدلیل توقف واردات برنج بسیار افزایش پیدا کرد و مردم تحت فشار قرار گرفتند.
بنابراین بازی با مایحتاج و قوت اصلی مردم اعم از گوشت و برنج و گندم و آرد ... کار درستی نیست و صحیح آنست که دولت با واردات به میزان کافی و در زمان مقرر بازار را تنظیم و قیمت را کنترل و مایحتاج مردم را با قیمت مناسب تامین نماید.
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۶:۲۳ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
خیلی وقت سال پیش(25سال) کلی از بانک و اطرافیان قرض گرفتم به امید برداشت محصول دولت مجوز واردات پنبه را داد کسی دیگه پنبه ما را نمی خرید با 20 درصد افت مجبور شدیم محصول را بفروشیم با خاک یکسان شدم همه چی را ول کردم اومدم تهران وضع مالی ام بد نیست ولی همیشه مسئولان را دعا میکنم چون مرا آواره کردن خدا میدونه امسال چند کشاورز دیگه به شهر مهاجرت می کنند از تولید کننده میشن مصرف کننده
Germany
ناشناس
۱۶:۱۸ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
برنج = چاقی و اضافه وزن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۰ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
برنج ایرانی رو به همون قیمت که صادر میکنند به مردم بفروشند چرا برنج ایرانی باید قیمتش چند برابر خارجی باشه؟
Iran (Islamic Republic of)
رحیم محسنی امل
۱۳:۵۳ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
سم کود وحشتناک هر سال میبرنند بالا فیمت برنج هیچی بالا نمیره چه فایده برنج رو از کشاورز درآوردن کمی قیمت رفت بالا همه دارن سرو دل میزنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۷ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
لطفا واردات گوشت و برنج رو قطع نکنین مردم گیر این دامدارها و شالیکارها و دلال ها نندازین که ماهی یکبار هم نمیتونن گو شت و برنج بخورن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۰ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
حرف حق رو زدی؛ این قطعی به نفع مردم نیست به نفع دلال هاست هم تو واردات میخورن هم تو داخلی ها همش جنگ دلال هاست ولی وارداتی ها برای مردم کم درآمد مناسب هست گوشت و برج این قشر رو قطع نکنین
Iran (Islamic Republic of)
رضاخ
۱۲:۱۹ ۲۷ مهر ۱۴۰۳
برنج ایرانی ارزان قیمت هم داریم طارم زورت نمیرسه ندا،فجر ،شیرودی ارزانترین بخور، طارم وهاشمی وقتی مشتری نداره دولت صادر کنه مثال منه کشاورز زورم نمیرسه لباس مارکدار باورند خوب بخرم میرم ارزانترین میپوشم برنج هم همیجوره طارم وهاشمی برنج لاکچریین دولت مقصره صادر نمیکنه داخل مشتری کمه کشاورزنباید ضررکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۳ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
اگه توی فصل برداشت محصول واردات و توزیع مشابه خارجی اتفاق نیفته، هم وطنان عزیز خون همدیگه رو می‌کنن تو شیشه. محصول وارداتی کارش ترقیب تولیدکننده داخلی به عرضه با حداقل سود و بالاترین کیفیت هست
-
ناشناس
۱۱:۳۵ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
برنج غذای فقراست با دلال بازی تبدیل به غذای اغنیا شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۳ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
غذای فقرا نون خالیه. فقرای شما پولدارای مان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۲ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
حالا مگه نون وضعیتش از برنج بهتره شعب ابوطالب هم ی آجری میشد به شکم بست اینجا آجر هم نمیشه پیدا کرد
-
ناشناس
۱۱:۳۴ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
دولت باید برنج خارجی بدون تعرفه در اختیار نیازمندان قرار بدهد و عرضه و تقاضا خودش قیمت کنترل میکند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۶ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
عیب نداره بهتر از اینه که مردم برنج کیلویی ۲۰۰ تومن بخرن شالیکاران و دلالها قبلا که واردات نبود خودشونو خوب نشون دادن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۵ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
دقیقا الان دامداران هم میگن واردات رو قطع کنین که گوشت بشه کیلویی ۲ میلیون باز الان یخزده وارداتی گیرمون میاد میشه ماهی یکبار بخوریم واردات قطع بشه که هیچی برنجم همینطوره باید وارد بشه تا مردم بتونن بخورن
-
ناشناس
۱۱:۱۰ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
کشاورزان و دلالان در زمان ریس جمهور شهید خیانت کردن و قیمت محصول بالا بردن حالا باید مجازات بشوند
-
ناشناس
۱۱:۲۹ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
دلالان که همان کشاورزان وفرزندان انها هستند.
-
ناشناس
۱۱:۰۸ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
کشاورزان شمال وضعشون عالیه در حال ویلاسازی و.... به فکر بقیه مردم بدون زمین کشاورزی باشین
Iran (Islamic Republic of)
رضاخ
۱۲:۲۱ ۲۷ مهر ۱۴۰۳
ویلای شمال ماله شهرستانیهاست
-
ناشناس
۱۱:۰۶ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
بقال که نمیگه ماستم ترشه.اکثر نمایندههای شمالی برنجکارن و اهل روستا
-
ناشناس
۱۱:۰۴ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
برنج شمال متاسفانه با دستکاری که قبلا صورت گرفته سنگین و پرملات شده که باعث چاقی شده باید برنج اصلی مثل تایلندی 1و2 وارد و خصوصا برای افراد بیمار توصیه میشود
-
ناشناس
۱۱:۰۳ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
اگر قیمت برنج ایرانی هم مناسب و متناسب با درآمد مردم باشد از آن هم استقبال می کنند ولی دو چند سال اخیر بدجوری گران کردند
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۶:۲۶ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
ارزش پول اومده گرون نشده کود 200 تومان بشه 400 میدونی یعنی چی
آخرین اخبار