در مرتبهای بالاتر از راه ایستاده است و به مرور زمان برای خود به مدد رهگذران و مهمانانش سطحی صاف و گسترده در اطرافش دارد شاید در گذشته عشایر کوچرو مهمانیهای بزرگ خود را همان جا میگرفته اند، اما امروز علاوه بر همه کاربردهایش برای نیاکان این دیار کاربری دیگری هم دارد و آن اینکه در این نقطه دسترسی به اینترنت میسرتر است؛ و حال دیگر چنار سبز کهنسال پل ارتباط عشایر با جهان بیرون است او سالک سبز هزارههاست که فروتنانه از اعصار کهن سربرآورده و تا امروز صبورانه ره پیموده، ایستاده بر بلندا با سایهساری فراخ و شاخ و برگی سرشار که هم آشیان پرندگان است و هم چتری بر سر رهگذران تا آنان را از شدت آفتاب سوزان در امان دارد.
برای عشایر این دیار چنار سبز کهنسال نماد روزگار رفته، مسافری از گذشتههای دور و از عهد قدیم که امروز نوید ارتباط گرفتن با دنیای جدید است و سامان دادن به مناسبات روز! نیک که مینگریم چنار به عشایر منطقه هویت و اعتبار میبخشد و به آنان که در روزگار نو به وسایل ارتباطی جدید مجهز شدهاند، کمک میکند تا از تنگنای انزوا به فراخنای ارتباط قدم بگذارند.
امروز میزبان آواز پرندهها و آنتن تلفن همراه و اینترنت است، هر چه باشد این درخت قامت بلند تمناست، دستش پر از ستاره و جانش مملو از بهار است، چنار حالا دیگر پاتوق عشایر منطقه است، برای برخورداری از آنتن تلفن همراه و اینترنت، بر بلندا، همچون بزرگی که بالای مجلس نشسته و از باب کرم حاضران و میزبانان را مینوازد و مایه ابتهاج خاطر آنها میشود.
عشایر منطقه "چنارکولیدر" زیر همین چنار گردهم میآیند و ارتباطهای گمشده را باز مییابند و در ارتفاعی که درخت ایستاده به اینترنت دست مییابند که کلید ورودشان به دهکده پرهیاهوی جهانی و خروج از زیست جهان ساکت سنت است، بدین ترتیب چنار کهنسال در چشم آنها هم محل دیدار است و هم پایگاهی اجتماعی که محل برخورداری از امکانات ارتباطی نوین است.
این لطف طبیعت است، اما زندگیهای پیچیده امروزی دسترسی آسان تری به ارتباطات را میطلبد تا اگر مادری، فرزندش تب کرد یا سرقت احشام و یا اتفاقی رخ داد، دسترسی راحت تری به مراکز امدادرسانی وجود داشته باشد، امروزه بیشتر از قبل ضرورت وجود و توسعه تجهیزات مخابراتی در مناطق عشایری احساس میشود تا جایی که در دیدار و گفتگو با عشایر یکی از خواستههای مردم این مناطق سخت گذر که گاه در فاصله و مسافتی طولانی با شهر قرار دارند دسترسی آسانتر به آنتن تلفن همراه و اینترنت است.
فرماندار بروجرد گفت: عشایر قشری تولید کننده هستند که باید مشکلات و مطالبات آنها در حوزههای مختلف راه ارتباطی، آب و دسترسی به اینترنت مورد رسیدگی و پییگری قرار گیرد.
مسلم مرادی اظهار کرد: تیمهای پزشکی، پیراپزشکی و دامپزشکی در مناطق عشایری حاضر میشوند تا خدمات مورد نیاز عشایر را ارائه دهند، همه ما تلاش میکنیم تا بخشی از مشکلات عشایر زحمت کش را که بخش عمده تولید را بر عهده دارند، رفع کنیم.
وی بیان کرد: عشایر مستقر در منطقه عشایری "چنار کولیدر" مشکلاتی در حوزه آب، راه و مخابرات دارند که در جلسه شورای عشایری شهرستان هم مطرح شده تا پیگیریهای لازم برای رفع بخشی از آنها صورت گیرد.
فرماندار بروجرد اضافه کرد: معرفی جاذبههای گردشگری و توسعه صنایع دستی در جامعه عشایری با حضور مدیران کل امور عشایر لرستان و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مطرح شده و تسهیلاتی در این زمینه در نظر گرفته شد، که به عشایر متقاضی فعال در این حوزه پرداخت خواهد شد.
مدیر امور عشایر بروجرد در این خصوص گفت: کولیدر، ورکوه سرتپه، جوجه حیدر و گرین کوه از جمله مناطق عشایری در بروجرد هستند که دسترسی به مخابرات از مطالبههای اصلی ساکنان این مناطق است و در راستای پاسخ به این مطالبه آنها، یکی ار مصوبات جلسه شورای عشایری تقویت و راهاندازی آنتن مخابراتی بود.
نوراله مصطفی نژاد اظهار کرد: از جمله مزایا این طرح بحث امنیتی و ارتباطات، خدمات رسانی مطلوب، فراهم شدن زمینه پرسش و پاسخ در همه عرصههای تولیدی، گیاه شناسی، بیماریهای دامی و راههای مقابله و دسترسی به رسانههای فرهنگی و آموزشی برای استفاده فرزندان عشایر است که با توجه به سخت گذر بودن مناطق برای رفت و آمد و انجام امور ضروری زندگی اهمیت دسترسی آنها به انتن مخابراتی را بیشتر میکند.
وی بیان کرد: کم جمعیت بودن مناطق عشایری که در مواقع لزوم امکان دریافت کمک از سایرین را کاهش میدهد و یا با توجه به پراکنش خانوارها در درهها و کوهها و مسیرهایی که امکان ارتباط را دوچندان مشکل میکند و ضرورت دسترسی آسان و سریع به مراکز امنیتی و انتظامی در زمان خطر، سرقت احشام و یا حیوانات درنده از جمله ضروریاتی هستند که اهمیت دسترسی مناطق عشایری به وسایل ارتباطی را بیشتر میکند.
مدیر امور عشایر بروجرد افزود: همچنین ضرورت دسترسی به سازمانها و مراکز مسوول در زمان بروز حوادث غیر مترقبه، سیل، رعد و برق، طوفان، ضرورت اطلاع رسانی دوسویه دستگاهها در هوشیار سازی پیش از وقوع حوادث طبیعی و بحران ها، ضرورت آگاه سازی جامعه عشایری از مسائل امنیتی و انتظامی در موارد احتمالی، ضرورت انجام برخی امور اداری و درخواستها از طریق دولت الکترونیک و جلوگیری از رفت و آمدهای غیر ضرور و دشوار برای عشایر از دیگر مواردی است که اهمیت دسترسی به وسایل ارتباطی را بیشتر میکند.
مصطفی نژاد اضافه کرد: اطلاع رسانی از بیماریهای دامی و اپیدمیها و جلوگیری از گسترش آن، فراهم نمودن زمینه آموزشهای غیر رسمی، آموزش تکمیلی مشاغل و استفاده از تجربیات ملی و جهانی در افزایش مهارت ها، آگاهی از روشهای ترویجی بهبود دامپروری، کشاورزی، تهیه و تولید لبنیات و صنایع دستی، فراهم نمودن زمینه بازار رسانی محصولات و تولیدات عشایری و معرفی آنها به جامعه و فراهم نمودن زمینه دریافت سفارش از مشتریان کالاها و محصولات عشایری از تمام نقاط کشور و جهان از دیگر موارد ضرورت دسترسی عشایر به وسایل ارتباطی است.
وی با اشاره به تاثیر گردشگری عشایر در اقتصاد محلی ادامه داد: با دسترسی به وسایل ارتباطی بیشتر میتوان از ظرفیت گردشگری مناطق عشایری بهره برد و امکان ارسال تصویر و فیلم از گیاهان دارویی، محصولات، مناطق، زیباییهای طبیعت برای جذب گردشگران و توسعه بوم گردی موثر است.
امروز ارتباطات همه مرزهای تعریف شده مرسوم را در نوردیده است و دسترسی به وسایل ارتباطی جدید به عنوان یک مطالبه از سوی قشرهای مختلف مردم مطرح است، باید یادآور شد که طی سالهای گذشته دولت در راستای اجرای سیاست خدمت رسانی به روستاییان و عشایر طرحهایی همچون uso را مطرح کرد، طرحی ویژه برای ارتباط رسانی به مناطق روستایی فاقد ارتباط، این طرح در صورت اجرایی شدن در همه مناطق به ویژه نقاط دورافتاده رضایت و بهره مندی مردم از وسایل ارتباطی را بیشتر میکند.