یکصد و سی و هشتمین جلسه رسمی و علنی شورای اسلامی شهر قم روز دوشنبه به ریاست روحالله امراللهی در سالن جلسات ساختمان شهید زینالدین برگزار شد. یکی از نکات برجسته این جلسه حضور سید مرتضی سقائیان نژاد در صحن علنی شورای شهر پس از حدود چندماه غیبت بعد از انتخاب هیات رئیسه جدید شورای شهر بود.
پاسخ شهردار قم در ارتباط با سوال تعدادی از اعضای شورای اسلامی شهر قم در مورد پروژه پارکینگ ضلع شرقی حرم مطهر بانوی کرامت، مهمترین طرح این جلسه بود که در نهایت اعضای شورای شهر از پاسخ سید مرتضی سقائیان نژاد قانع شدند.
شهردار قم در بخشی از این جلسه، با اشاره به طرح سوال در وضعیت پارکینگ ضلع شرقی حرم، بیان کرد که بنده حدود ۶ ماه پیش تذکری در خصوص پارکینگ ضلع شرقی حرم مطهر به امضای ۶ عضو شورای شهر قم دریافت کرده و به آن پاسخ مکتوب دادم و دیگر خبری از آن موضوع نشد تا اینکه پس از انتخاب هیات رئیسه جدید دوباره این موضوع مطرح شده که از نظر قانونی خالی از اشکال نیست؛ ولی با اینوجود تصمیم گرفتم تا در این جلسه حضور یافته و بهصورت شفاهی نیز به این ابهامات پاسخ بدهم هرچند بیشتر ایرادات اعضا نیز جنبه ارشادی داشته و شباهتی به سؤالات متداول از شهرداران ندارد.
سید مرتضی سقائیان نژاد در یک نگاه کلی از پنج عامل آمادهشدن قرارداد و مباحث حقوقی پیرامونی آن، رفع معارضات، مشکلات پیمانکار مانند مسدودشدن حساب و مباحث بیمهای، عدم تکمیل نقشههای فاز دوم و تعاملات با آستان مقدس حضرت معصومه و حوزه علمیه بهعنوان عوامل اصلی در تاخیر در اجرای این طرح یاد کرد.
او عنوان کرد: مساحت اولیه این طرح ۴.۲ هکتار بود که در تغییرات بعدی مساحت آن به ۲.۴ هکتار کاهش یافت و مقرر شد تا این طرح بهصورت امانی توسط شهرداری اجرا شود؛ اما شورای شهر قم نظر متفاوتی داشت و معتقد بود این طرح باید توسط بخش خصوصی به اجرا در بیاید.
سقائیان نژاد تاکید کرد که برگزاری مزایده و انتخاب پیمانکار در سال ۱۴۰۱، بهتنهایی بیش از ۶ ماه زمان از شهرداری گرفت و انتخاب شرکت سازنده و اهلیتسنجی آن نیز دوباره ۲ ماه از مدیریت شهری قم، زمان را تلف کرد.
به گفته او، قرارداد اجرایی این طرح از بهمنماه سال ۱۴۰۱ نهایی شد، در این مرحله بهخاطر وجود دستفروشان در حاشیه این طرح و ضرورت جمعآوری آنها به همراه تبعات اجتماعی ناشی از آن نیز در مجموع ۲ ماه دیگر سبب تاخیر در اجرای این طرح شد.
شهردار قم گفت: جمعآوری و انتقال معارضات موجود در طول مسیر مانند انشعابات گاز، برق و ... و انتقال واحدهای تجاری پیرامونی نیز چندماه دیگر به روند اجراییشدن طرح، صدمه وارد کرد.
او بیان کرد که عدم موافقت سازمان بیمه با درخواستهای شرکت سرمایهگذار نیز سبب شد تا شروع عملیات اجرایی به مدت ۶ ماه دیگر به تاخیر بیفتد.
سقائیان نژاد در نهایت با اشاره به پیشبینی اعتبار ۳۰ هزار میلیاردتومانی برای اجرای این طرح تاکید کرد که کار اجرایی این پروژه از ۱۵ شهریورماه امسال بهصورت رسمی آغاز شده و طی برنامهریزی انجام شده در ۴۸ ماه آینده به بهرهبرداری خواهد رسید.
رئیس سازمان سرمایهگذاری و مشارکتهای مردمی شهرداری قم نیز در ادامه، بیان کرد: تاخیر کنونی این طرح بهخاطر برخی مشکلات در مجموعه مدیریت شهری و برخی نیز بهخاطر موانع پیمانکار بوده است.
علی رمضانی تصریح کرد: بخشی از تاخیر این طرح بهخاطر فرصت قانونی شهرداری به پیمانکار برای بازطراحی و تغییرات در پروژه بوده که مسأله طبیعی است.
به گفته او، این طرح طبق برنامهریزی انجام شده باید پس از ۱۷ ماه به محدوده گودبرداری میرسید که بهخاطر مشکلات صدور پروانه و معارضات، این طرح از زمانبندی پیشبینیشده عقب است.
او عنوان کرد: جابهجاکردن دستفروشان محدوده بست شرقی حرم مطهر از چالشهایی بود که بیش از ۲ ماه از شهرداری قم زمان برد.
رمضانی ادامه داد: عدم تکمیل پروژه صحن فاطمی حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه نیز از مباحثی بود که سبب بروز مشکل و تاخیر در این اجرای پارکینگ ضلع شرقی حرم مطهر شده است.
معاون فنی و عمرانی شهرداری قم نیز در ادامه این جلسه، تصریح کرد: عدم طراحی فاز دوم این طرح از مهمترین عواملی بود که سبب تاخیر در اجرای فاز نخست آن شده و تاکنون نیز طراحی فاز دوم آن بهصورت کامل نهایی نشده است.
عباس حلوایی زاده یادآور شد: طراحی فاز دوم پارکینگ ضلع شرقی حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) بهتنهایی حدود یک سال و نیم از شهرداری قم زمان را به خود اختصاص داد.