ملیحه دهپرور گفت: توزیع دارو در حال حاضر به این صورت است که مسئول فنی وقتی داخل داروخانه حضور دارد، دارو را از قبیل تداخل و اوضاع بیمار بررسی کرده و اگر دستور پزشک اشتباه باشد، میتواند در آن دخالت کند.
پزشک داروساز ادامه داد: در بسیاری از موارد داروها تداخل سنگینی باهم دارند و داروسازی که به عنوان مسئول فنی در داروخانه حضور دارد، این موضوع را رصد و بلافاصله گزارش کرده است، به این نحو که یا با پزشک تماس گرفته و نوع دارو عوض شده و یا اگر نیاز به فاصلهای بین داروها بوده است این را به بیمار اطلاع و او را راهنمایی میکند.
ده پرور گفت: زمانی که بیمار به داروخانه مراجعه میکند و داروساز نسخهی پزشک را رصد و با بیمار صحبت میکند، از مشکلات بسیاری جلوگیری کرده که این مورد در توزیع اینترنتی مورد اجرا نیست.
او افزود: توزیع اینترنتی دارو به مرور هم به ساختار دارویی کشور آسیب میزند و هم باعث هزینهی سنگینی برای دولت میشود.
ده پرور اضافه کرد: در فروش اینترنتی دارو بیمار در منزل نشسته و دارو را خیلی سریع دریافت میکند، اما دارو پوشاک نیست که اگر به دست مردم رسید یا استفاده کنند یا نکنند؛ بعضی از داروها که گران یا کمیاب هستند اگر از این طریق به دست بیمار برسند نظارتی بر روی آنها نیست.
پزشک داروساز تصریح کرد: اکثر داروها مخصوصا داروهایی که جنبهی سو مصرف مواد دارد برای کسانی که اعتیاد دارند جنبهی درمانی ندارد این حس خوبی که به آنها میدهد باعث مصرف خودسرانهی دارو شده و به صورت پلکانی دوز بالا خواهد رفت.
این پزشک داروساز بیان کرد: وقتی از داروخانه تقاضای چنین داروهایی میشود، اگر پزشک داروساز داخل داروخانه باشد بر حسب وظیفهی خود جلوی این موضوع را میگیرد و اجازهی به وجود آمدن این مشکل را نمیدهد.
او ادامه داد: ولی اگر توزیع به صورت اینترنتی باشد و خیلی فضا برای این مورد باز شود، مطمئنا لطمه سنگینی به نظام دارویی کشور و داروخانهها وارد میکند و مردم آن جایگاه و ارزشی که باید برای پزشک و داروساز قائل باشند را دیگر نخواهند داشت و فکر میکنند که هرچیزی را که دیگران تجویز میکنند را باید استفاده کنند.
ده پرور اعلام کرد: در هیچ جای دنیا توزیع دارو به این صورت نیست، برخی کشورها به صورت اینترنتی دارو را حتی از طریق ربات توزیع میکنند ولی با اصول، اما برای کشور ما مناسب نیست، زیرا ایران هنوز آمادگی لازم را برای دارورسانی به این نحو ندارد.
او گفت: ما داروسازان یک کارزاری را گذاشتیم برای رسیدگی به توزیع اینترنتی که این حرکت یعنی دست مردم را باز میگذاریم برای خرید داروهایی که مردم اصلا نیازی به مصرف آنها ندارند.
این پزشک داروساز بیان کرد: حضور داروسازان بالینی، مخصوصا کسانی که در بیمارستانهای تهران مشغول به کار هستند، برای دوز کردن داروها در کمک به پزشکان موثر است و باعث کاهش هزینههای زیادی که به عهده ارز ورود داروها است، میشود.
ده پرور افزود: متاسفانه در کشور ما به این موضوع بها داده نمیشود و بسیاری از داروسازان بالینی از کشور خروج پیدا میکنند و در کشورهای دیگر اقامت پیدا میکنند، زیرا متوجه حضور موثر داروساز بالینی شدهاند.
او تصریح کرد: مطمئنا نصف داروسازهای عمومی که در داروخانهها فعالیت دارند به مردم اجازهی مصرف خودسرانه را نمیدهند، زیرا به صورت تجاری به دارو نگاه نمیکنند؛ اگر اینطور باشد هم خود را زیر سوال برده و هم نمیتوانند برای مردم مفید باشند، ما باید مردم را از طریق رسانه با نقش داروساز آشنا کنیم.
این پزشک داروساز بیان کرد: یکی از دغدغههای امروز داروسازان، سبد فروشی خیلی از شرکتهای دارویی به داروخانهها است، سبد فروشی یعنی داروی مورد نیاز و کمیاب برای نمونه انسولین نوومیکس را خارج از برنامهی معاونت غذا و دارو به فروش میرسانند.
او ادامه داد: معاونت غذا و دارو برنامه میدهد که برای هر داروخانه این مقدار توزیع کنید، اما با وجود این، بسیاری از شرکتها به داروخانهها میگویند که اگر خواهان این نوع دارو هستید باید از ما داروهای دیگر را خریداری کنید، اگر داروخانهها با هوشیاری کامل عمل نکنند، مطمئنا به ورشکستگی منجر میشوند.
ده پرور در پایان گفت: بزرگترین دغدغهای که در حال حاضر همهی داروخانهها، داروسازان و مخصوصا موسسهها با آن درگیر هستند کمبود دارو است، کمبود دارویی مخصوصا انسولینها که هم سهمیهبندی میشود و داروسازان در نهایت مجبورند که دارو را سوییچ کنند به یک انسولین دیگری، چون آن انسولین مورد نیاز در داروخانه موجود نیست.