معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با تاکید بر رویکرد پیشگیری محور طب ایرانی، اصول تغذیهای مطلوب از دیدگاه طب ایرانی در فصل تابستان را تشریح کرد.
دکتر سیدمهدی میرغضنفری، با اشاره به اینکه در طب ایرانی پرهیز مقدم بر درمان است، اظهار کرد: برای حفظ سلامتی خود در فصل تابستان باید نسبت به موادغذایی مصرفی آگاهی کافی داشته باشیم.
وی افزود: در فصل تابستان افراد با مزاج گرم و خشک، بیشتر در معرض آسیب هستند، زیرا به دلیل گرم و خشک بودن مزاج این افراد و همچنین فصل تابستان، احتمال خطر در این افراد بیشتر است، بنابراین در این فصل باید از تمام خوراکیها و نوشیدنیهایی که حرارت بدن را بالا میبرند و باعث خشکی بدن میشوند، تا حد امکان پرهیز شود، مخصوصاً مواد غذایی تند از قبیل فلفل و زنجبیل، دارچین، زعفران، سسهای تند، خردل، سبزیجات تند مانند سیر، پیاز، ترخون، نعنا، تره، شاهی، شوید و نیز شورها و شیرین ها.
وی افزود: بهتر است از غذاهای گیاهی خام یا پخته بخارپز ساده بدون ادویه جات و طعم دهندههای قوی استفاده شود.
معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت ادامه داد: این افراد باید نسبت به مصرف نمک و غذاهای شور و تنقلاتی مانند چیپس شور، آجیل شور و امثالهم، در فصل تابستان احتیاط کنند.
دکتر میرغضنفری توضیح داد: اکثر مغزها مزاج گرم و خشک دارند و همه افراد به ویژه کسانی که مزاج گرم و خشک دارند، نباید در مصرف آنها زیاده روی کنند. همچنین سرخ کردن، بو دادن و تفت دادن باعث گرم و خشک شدن مزاج میشوند، بنابراین، نباید در مصرف غذاهای تهیه شده با این روش ها زیاده روی شود و غذاها باید به صورت ساده یا در صورت امکان خام و پخته تهیه شوند.
معاون پژوهشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش همچنین بیان کرد: شیرینی جات نیز مزاج گرم دارند، بنابراین نباید در مصرف شیرینی ها، شکلاتها و حتی شیرینی جات طبیعی مانند، عسل، کشمش، مویز و میوههای شیرین مانند انجیر، نارگیل، موز، خربزه و آناناس در فصل تابستان زیاده روی شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش افزود: توصیه میشود در فصل تابستان گوشتهای قرمز به دلیل داشتن گرما و حرارت زیاد، کمتر مصرف شوند، به ویژه گوشت پرندگانی مانند کبک و بلدرچین که گرمای بسیار بیشتری نسبت به گوشت گوسفند دارند. همچنین گوشت شتر هم به دلیل گرما و خشکی زیاد نباید به طور معمول مصرف شود.
دکتر میرغضنفری با اشاره به ضرورت پرهیز از مصرف غذاهای با مزاج گرم مانند فسنجان، گردو و کنجد، توصیه کرد: در فصل تابستان از خنکی جات (مانند آب دوغ خیار، ماست، خیار و کمی نان، سبزیجات خنک مانند خیار، کاهو، کدو خورشتی (سبز) گشنیز، اسفناج، ماست و اسفناج) استفاده شود.
وی ادامه داد: بهتر است غذاهایی که در تابستان مصرف میشوند، پخته شده و آبپز باشند و غذاها کباب و یا سرخ نشوند، مانند آش، سوپ، خورش سبزیجاتی که سبزی آنها سرخ نشده باشد، حبوبات آن کم بوده، مقدار زیادی گوشت نداشته باشند، کمی ترش باشند مثلا با غوره، آبغوره، آبلیمو، لیمو، نارنج تهیه شده باشند.
وی همچنین مصرف مرکبات و میوه جات ملس مانند زرشک و آب زرشک، شاه توت، تمشک، سیب ترش، آلبالو، گوجه سبز، انار، شوید، هلو، زردآلو، هندوانه و گریپ فروت را مفید دانست و گفت: مصرف سالادها (کاهو، خیار، آبلیمو) در این فصل مفید است، زیرا مزاج سرد و تر دارند. همچنین خوردن ترشی جات در این فصل توصیه میشود، به شرط آنکه تند نباشد که در این صورت، حرارت آنها بالا میرود.
وی با بیان اینکه مصرف کافی آب و لبنیات در فصل تابستان مفید است، اظهار کرد: مصرف روزانه لیموترش در فصول گرم سال برای گرم مزاجان توصیه میشود. این میوه از حرارت و رطوبت بدن و التهابات درونی کبد میکاهد، خون را رقیق میکند و برای هضم غذاهای چرب، شیرین و سنگین مفید است.
دکتر میرغضنفری، مصرف گوشتهای سفید را در این فصل مناسبتر از گوشتهای قرمز عنوان کرد و افزود: گوشتهای سفید (مانند مرغ و ماهی) گرمای کمتری دارند، مخصوصا ماهی که با داشتن مزاج سرد و تر، برای این فصل بسیار مناسب است، به شرطی که خیلی سرخ نشده و ادویه جات تند نیز به آن اضافه نشود.