این روزها هوای قم در وضعیت بسیار ناسالم و آلوده به سر میبرد، ذرات گرد و غبار نفس مردم را تنگ کرده و این وضعیت برای بیماران بسیار خطرناک است. ادارات و بسیاری از نهادهای قم به علت شدت گردوغبار تعطیل شده است.
آلودگی هوا و گرد و غبار مشکل همیشگی مردم قم است، اما مسئولین تاکنون اقدام موثری برای رفع این مشکل نداشتهاند و روز به روز بر وسعت بیابانهایی که کانون تولید ریزگردهاست افزوده میشود.
مسئولین مثل همیشه برای مردم نسخههای تکراری تجویز میکنند، دوری از ترددهای غیر ضروری، استفاده از ماسک و مصرف مایعات، از توصیههای مسئولین برای روزهای آلوده است.
۱۰۰ هزار هکتار کانون تولید گردوغبار در قم
بازگیر، مدیرکل محیط زیست استان قم با بیان اینکه حتما باید همه تلاش و امکانات را به کار گیریم که به سمت احیای کانونهای آسیب دیده برویم.
وی افزود: ۱۰۰ هزار هکتار کانون فعال تولید گرد و غبار داریم که وضعیت ۳۰ تا ۴۰ هزار هکتار آن بسیار نامناسب و بحرانی است و با اولویت بیشتری نیاز به کار دارند.
حیدری، مدیرکل هواشناسی استان همدان نیز در این باره، اظهار داشت: یکی از روشهایی که با آن گرد و غبار را رصد و پایش میکنیم استفاده از تصاویر ماهوارهای است.
وی با تاکید بر اینکه در روزهای آینده میزان غلظت ذرات بالا خواهد رفت، تصریح کرد: علاوه بر آن وزش باد شدید را هم در کانونهای گرد و خاک خواهیم داشت. این وضعیت در سطح استان و استانهای همجوار مانند سمنان پایدار است.
گردوغبار همچنان مهمان مردم قم
جعفری، کارشناس بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قم هم با بیان اینکه وضعیت هوای قم بسیار ناسالم است، تاکید کرد: مردم فقط در شرایط ضروری از منزل خارج شوند.
وی افزود: بیماران قلبی عروقی، تنفسی، ریوی، سالمندان، کودکان، زنان باردار و بیماران زمینهای به هیچ عنوان از منزل خارج نشوند.
، قم را هلالی از بیابانها محاصره کرده است، این بیابانها از ۱۰ تا ۲۰ کیلومتری خارج از شهر شروع میشود به طوریکه اگر مسیرتان به جاده گرمسار خورده باشد و گوشهای از این بیابانهای با خاک روان را دیده باشید میدانید که با وزش حداقلی باد، طوفانی از خاک را بلند میکند.
۱۱۰ تا ۲۵۰ هزار هکتار از اراضی اطراف قم بیابان است و ۵۰۰ هزار هکتار هم در حال بیابان شدن است. چاره کار کاشت درخت و مالچپاشی است، اما حداقل در ۳۰ سال گذشته فقط ۱۳ هزار هکتار، یعنی کمتر از ۱۰ درصد از بیابانهای استان قم بوتهکاری شده است.
علت ایجاد کانونهای تولید ریزگردها در قم
۳۰۰ هزار هکتار از مساحت قم مستعد تولید گردوخاک است و حدود ۱۰۰ هزار هکتار از عرصههای بیابانی قم عرصههایی هستند که تبدیل به کانونهای ایجاد گردوغبار شده است.
استفاده بیش از حد از منابع آب زیرزمینی و چرای بیضابطه دام، بسیاری از مراتع را نابود کرده و باعث ایجاد ۴۰ هزار هکتار کانونهای بحرانی گردوغبار در استان قم شده است که زنگ خطری محسوب میشود.
در چند سال اخیر سالانه حدود ۷۰ روز هوای ناسالم در قم بوده، اما از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا کنون بیش از ۳۰ روز را هوای ناسالم وجود داشته است و وضعیت هوا به حالت خطرناک رسیده است.
مردم از وضعیت آلودگی هوا و نسخههای تکراری مسئولین که میگویند توصیههای ایمنی را رعایت کرده و از منزل خارج نشوید، خسته شدند، وقت آن است که به جای راهکارهای کوتاه مدت، یک مدیریت بلند مدت برای درمان همیشگی گرد و غبار قم ایجاد شود.
بگید شهرِ ۷۲ملت
خودمون دیگه جایی در این شهر نداریم
کی از دست این گرد و خاک خلاص می شیم؟