خشکسالیهای متوالی، تغییر اقلیم، کمبود آب، کاهش تنوع زیستی و بیابانزایی از مهم ترین چالشهای قرن اخیر محسوب میشوند.
از این رو هر ساله از سوی سازمان ملل متحد، ۱۷ ژوئن مصادف با ۲۷ خرداد ماه به عنوان روز جهانی مقابله با بیابان زایی معرفی میشود و هدف از برگزاری این روز توجه هرچه بیشتر عموم مردم به معضل گسترش فزاینده بیابانها در سراسر جهان است که با برگزاری مراسمهایی اهمیت این پدیده و مقابله با آن در افکار عمومی جهان مورد توجه ویژه قرار گرفته و کشورهای عضو کنوانسیون مقابله با این پدیده شوم، برنامههای خود را در این رابطه ارائه میکنند.
ایران نیز از بدو شکل گیری این کنوانسیون به عضویت آن درآمده و تعهدات خود را در این زمینه به صورت جدی پیگیری و اجرا میکند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان در مصاحبهای اختصاصی به بهانه ۲۷ خردادماه روز جهانی مقابله با بیابانزایی به تشریح اقدامات اداره اموربیابان این اداره کل پرداخت.
قاسم رحیمی نیا با بیان اینکه عرصههای بیابانی در این منطقه یک میلیون و ۲۶۰ هزار هکتار است، گفت: بیش از ۳۹۰ هزار هکتار از این عرصهها را کانونهای بحرانی فرسایش بادی تشکیل میدهند که این کانونها تقریباً در شهرستانهای تحت پوشش این اداره کل به ویژه مناطق بیابانی جازموریان (قلعهگنج و رودبار جنوب) پراکنده است.
وی عرصههای بدون پوشش گیاهی، بستر خشک رودها، زمینهای کشاورزی بایر و رها شده را از اصلیترین منابع برداشت ماسه عنوان و بر اهمیت طرح محوری بادشکن اطراف مزارع به منظور کنترل و کاهش فرسایش بادی از سطح مزارع تاکید کرد.
رحیمی نیا اظهار داشت: خوشبختانه طی پارسال با انجام اقدامات شاخصی نظیر ایجاد بادشکن زنده به طول ۹۰۱ کیلومتر، آبیاری و مراقبت از نهال کاری مناطق بیابانی در سطح ۳ هزارو ۶۹۶ هکتار، تهیه طرح اجرای مدیریت مناطق بیابانی به میزان ۱۲ هزارو ۵۰۰ هکتار و اجرای سیستمهای چرایی و قرق در سطح ۱۲۰ هزارو ۳۰۰ هکتار، توانستیم بخش مهمی از بحران فرسایش بادی را در سطح منطقه مدیریت کنیم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان در ادامه به اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت اشاره کرد و گفت: در همین زمینه سال ۱۴۰۲ یک میلیون نهال گونههای بیابانی در بخش امور بیابان اداره کل تولید و در اختیار متقاضیان قرار گرفت.