دولت سیزدهم به ریاست آیت الله شهید سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور مردمی و انقلابی خدمات ارزندهای برای عمران و آبادی مناطق کم برخوردار و محروم از جمله کهگیلویه وبویراحمد ظرف بیش از ۲ سال گذشته انجام داده است که طرحهای بزرگ عمرانی و اقتصادی از همچون کارخانه قند یاسوج، سد چمشیر، افتتاح جاده ملی پاتاوه به دهدشت، پتروشیمی گچساران از جمله این طرح ها است.
حدود ۳ سال از سپردن سکان اداره کشور به دولت سیزدهم میگذرد، دولتی که با شعار «دولت مردمی، ایران قوی» کار خود را آغاز کرد البته باید در نظر داشت هیچ دولتی بهاندازه دولت آیتالله شهید ابراهیم رئیسی میراثدار پروژههای زخمی و مشکلات عدیده مانده از سالیان متمادی نبوده است.
با این حال دولت با ریلگذاری صحیح برای حرکت به سوی شرایط بهتر کار را به خوبی پیش برد و در قالب سفرهای استانی به استانهای مختلف کشور با حضور در میان مردم و گفت و گوی چهره به چهره، مشکلات را از نزدیک لمس و برای آنها نسخههای شفا بخشی پیچید.
اختصاص میزان قابل توجهی اعتبار برای توسعه مناطق محروم کهگیلویه و بویراحمد، پیش بینی میزان چشمگیری تسهیلات بانکی و برخی برنامه ریزیها برای کلنگ زنی طرحهای عمرانی مردم استان را به ادامه روند توسعه امیدوار کرده است.
تکمیل و بهره برداری از همین چهار طرح مهم که با وجود هزینههای هنگفت، اما سالها روندی فرسایشی را طی میکردند خود سند محکمی بر رویکرد متوازن دولت سیزدهم در کهگیلویه و بویراحمد محسوب میشود.
خدمات ۲ سفر شهید آیت الله رئیسی به کهگیلویه و بویراحمد از زبان استاندار
استاندار کهگیلویه و بویراحمد به سفرهای پر خیر و برکت رئیس جمهور به استان اشاره کرد و گفت: در سفر اول هفت هزار میلیارد تومان وارد استان شد که کارهای خوبی انجام گرفت و در سفردور دوم ۱۳ هزار میلیارد تومان تخصیص یافت که ۲ ساله است.
علی احمدزاده احمدزاده تصریح کرد: همچنین افزون بر ۱۰ هزار میلیارد تومان برای سرمایه گذاری اعتبار به این استان اختصاص داده شد.
پروژههای سالخوردهای که رئیس جمهور آنها را افتتاح کرد
نیروگاه و سد چمشیر پنجمین سد بزرگ کشور با ظرفیت ۲.۳ میلیارد متر مکعب است.
شروع عملیات اجرایی آن سال ۹۰ بوده، اما مطالعات اولیه آن از سال ۷۳ شروع شده بود.
با توجه به مصوبه سفر نخست تکمیل این طرح در دستور قرار گرفت و کار به پایان رسید.
هزار میلیارد تومان ریالی و ۳۰۰ میلیون یورو ارزی هزینه شد.
۷۰ هزار هکتار اراضی ذیل این بهره مند میشود و کیفیت آب سد بسیار مطلوب است.
پروژه ۲۰ ساله پتروشیمی گچساران هم در این سفر بهره برداری شد.
این طرح ها در سال ۸۴ در زمینی به مساحت ۱۵۷ هکتار شروع شده و تا امروز ۱.۳ میلیارد یورو در این پروژه هزینه شده است. در حال حاضر سه هزار نفر در این پروژه مشغول به کاراند.
جاده پاتاوه به دهدشت از پروژه هاب مهم دیگر که از دهه ۷۰ شروع شده است.۱۴۰۰ میلیارد تومان در این پروژه هزینه شده است. از نظر اقتصادی و عمرانی افتتاح آن بسیار مهم بوده است.
کارخانه قند یاسوج پس از حدود یک دهه و بیمارستان بهمئی پس از ۱۲ سال به بهره برداری رسیدند.
پتروشیمی گچساران
از آنجا که بهره برداری از طرحهای تحول آفرین اقتصادی مطالبه شهروندان ساکن مناطق پیرامون نفتخیز خود برگی از دفتر عدالت محسوب میشود تکمیل و افتتاح کارخانه پتروشیمی گچساران پس از سالها انتظار مردم این دیار سند دیگری بر نگاه عدالت محور دولت مردمی محسوب میشود.
در حالی که روند لاک پشتی احداث کارخانه پتروشیمی این شهرستان بسیاری از جوانان را از به ثمرنشستن آن ناامید کرده بود شتاب چشمگیر عملیات اجرایی ساخت این واحد تولیدی و اشتغالزا با تلاش جهادی مسئولان تحقق یافت.
آن طور که مسئولان دولت سیزدهم تاکید میکنند میزان پیشرفت پتروشیمی گچساران از ۵۰ درصد در طول ۲ دهه، در کمتر از ۲ سال به مرحله بهره برداری رسید که این امر افزون بر پیشگیری از خام فروشی محصولات نفتی به ارزآوری و اشتغال پایدار کمک کرده است.
فرماندار گچساران با اشاره به اینکه برای اجرای این طرح اقتصادی بیش از ۱.۳ میلیارد یورو هزینه شده اعتقاد دارد اجرای چنین طرحهایی نقش تحول آفرینی در رونق تولید دارد.
روانبخش دهیم خوب با بیان اینکه برای اجرای این طرح بیش از ۸۳ درصد بومی و داخل سازی شده تصریح کرد: در این طرح اقتصادی بیش از ۲۶۹ میلیون یورو صرفه جویی ارزی شده است.
وی بیان کرد:محصول مجتمع پتروشیمی گچساران یکمیلیون تن اتیلن و نیز ۸۴ هزار تن +C ۳ (برش پروپان و سنگین تر) در سال خواهد بود.
دهیم حوب ادامه داد: تولیدات این کارخانه همچنین بهعنوان مواد اولیه صنایع پتروشیمی و صنایع پلیمر گچساران مورداستفاده قرار خواهد گرفت.
فرماندار گچساران تصریح کرد: این طرح ملی سالانه یک میلیون و ۲۵۰ هزار تن خوراک اتان خود را از پالایشگاه بید بلند بهبهان با خط لولهای بطول ۹۰ کیلومتر تامین میکند.
جاده پاتاوه به دهدشت
بهره برداری از جاده پاتاوه به دهدشت که خروج ۴۰۰روستا از بن بست ارتباطی یکی از کارکردهای آن است اوج تلاش دولت سیزدهم برای محرومیت زدایی از استان کهگیلویه و بویراحمد محسوب میشود که لبخند رضایت را بر لبان مردمان رنج کشیده این مناطق نشاند.
جاده ملی پاتاوه به دهدشت به عنوان بخش مهمی از کریدور شمال - جنوب به طول ۱۳۶کیلومتر در حالی تابستان امسال به مرحله بهره برداری رسید که با ۲۸ سال دوران اجرا عنوان پیرترین پروژه کهگیلویه و بویراحمد را یدک میکشید.
جاده ملی پاتاوه به دهدشت سال ۷۴ کلنگ زنی شد و در این سالها در سایه کم مهریها و کمبود منابع کمر خم کرد تا اینکه در دولت سیزدهم با رویکرد تکمیل طرحهای نیمه تمام مورد توجه قرار گرفت و با اقدامی جهادی و تزریق اعتبار لازم، طی ۲سال گذشته تکمیل و آماده بهره برداری شد.
این جاده ترانزیتی جزو یکی از پروژههای اولویت دار در دولت سیزدهم تعیین و در سفر نخست رئیس جمهور به استان کهگیلویه و بویراحمد در مهرماه سال ۱۴۰۰ حدود پنج هزار میلیارد ریال به تکمیل آن تخصیص یافت.
کوتاهتر شدن مسیر اصفهان به بنادر جنوبی کشور و بهرهمندی ساکنان بیش از ۴۰۰ روستای محروم در ۲ شهرستان بویراحمد و کهگیلویه با جمعیتی افزون بر ۱۰۰ هزار نفر از نعمت راه مناسب از جمله مزیتهای این جاده ملی بشمار میرود.
۱۳ تونل به طول هشت هزار و ۲۰۰ متر و ۱۸ دستگاه پل بزرگ بالای دهانه ۱۶ متری در این جاده طراحی شده است و ارتباط استانهای جنوب کشور از جمله خوزستان را به استانهای مرکزی ایران برقرار میکند و نقطه ثقل و میانبر بین استانهای قرارگرفته در کریدور شمال به جنوب کشور به حساب میآید.
کارخانه قند یاسوج
اما شیرینترین خدمت دولت سیزدهم در آیین احیای کارخانه قند یاسوج محقق شد جایی که افزون بر فراهم کردن زمینه تامین بازار فروش محصول چغندر استان و رونق تولید زمینه اشتغال چندین نفر را فراهم کرد.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: کارخانه قند یاسوج در یک مقطعی با قیمت بسیار نازلی به بخش خصوصی واگذار شده بود و زمانی که آیت الله رئیسی رئیس قوه قضائیه بود از این کارخانه بازدید کرد و به دادگستری استان دستور رسیدگی به آن را داد.
علی احمدزاده بیان کرد: قضات کهگیلویه و بویراحمد در بررسیها متوجه شدند که این کارخانه به یک قیمت غیر واقعی به بخش خصوصی واگذار شده و این موضوع ابطال شد.
وی ادامه داد: در سفر نخست رئیس جمهور به استان کهگیلویه و بویراحمد در نهم مهرماه ۱۴۰۰ چهار هزار میلیارد ریال برای احیای کارخانه قند یاسوج اختصاص یافت.
وی تاکید کرد: این کارخانه باید یک هزار تن شکر تولید کند و تحولی را در زنجیره تولید این استان و استانهای همجوار ایجاد میکند.
نگاهی به برخی خدمات ماندگار دولت مردمی سیزدهم در کهگیلویه وبویراحمد
سد چمشیر
با توجه به حواشی ایجاد شده از سوی برخی افراد قطعا جسورانهترین اقدام رییس جمهور برای افتتاح سد چم شیر است آن هم در شرایطی برخی افراد اعتقاد داشتند که کسی جرات قیچی روبان این طرح پرحاشیه را ندارد، اما رییس دولت سیزدهم خود شخصا این سد را افتتاح کرد تا مهر پایانی برحواشی این سازه بزرگ آبی باشد.
براساس آخرین گزارش مسوولان سد چمشیر به خبرنگار ایرنا در روز هفتم شهریور ماه EC (شوری) این سد یکهزار و ۷۰۰ میکرو موس بر سانتیمتر است که این شاخص به معنای حال خوب این سازه بزرگ آبی آن هم در آخرین ماه تابستان یعنی زمانی که غلظت آب به بیشترین میزان سال میرسد.
سد چمشیر با ارتفاع ۱۵۱ متر دارای مخزنی به حجم ۲.۳ میلیارد مکعب، دریاچهای به طول ۴۸ کیلومتر و مساحت دریاچه ۵۱ کیلومترمربع در تراز نرمال است که عملیات اجرایی آن با اخذ مجوزهای لازم از سازمانهای ذیربط با اعتباری حدود ۲۳۰ میلیون یورو از سال ۹۱ شروع شد.
همچنین نیروگاه برقآبی چمشیر دارای ۳ واحد بزرگ هر یک به ظرفیت ۵۵ مگاوات و دو واحد کوچک (زیستمحیطی) هر کدام به ظرفیت ۵.۵ مگاوات (جمعاً ۱۷۶ مگاوات) است که از طریق پست ۲۳۰ کیلوولت چمشیر به شبکه سراسری متصل میشود.
واحد اول این نیروگاه با ظرفیت ۵.۵ مگاوات در ۲۲ تیرماه به بهرهبرداری رسید و انتظار میرود امسال سایر واحدهای این نیروگاه پس از تکمیل آزمایشها باقیمانده وارد مدار شوند.
بر اساس اطلاعات طراحی، این نیروگاه سالانه به طور متوسط ۴۸۲ گیگاوات ساعت انرژی الکتریکی تولید خواهد کرد.
سد چمشیر تنها سازه کنترلی است که بر روی رودخانه زهره احداث شده و درصورتیکه این سد ساخته نمیشد تمام آورد رودخانه ناشی از سیلابهای مخرب و درعینحال باکیفیت (که بیش از ۷۰ درصد از حجم آب رودخانه در طول سال است) در مسیر رودخانه زهره به دریا میرفت.
مهمترین هدف از احداث این سد، تعدیل شوری رودخانه زهره و بهبود کیفیت آب پاییندست است که با ذخیرهسازی سیلاب در ماههایتر و رهاسازی آب در طول سال بهویژه درباره زمانی خرداد تا مهرماه میتواند ضمن جلوگیری از ایجاد خسارت ناشی از سیل، باعث شکوفایی و رشد اقتصادی منطقه و تأمین امنیت غذایی شود.
آبگیری سد چمشیر ۲۷ دیماه سال گذشته با موفقیت انجام شد و نتایج پایش مستمر کیفیت آب مخزن به همراه کنترل و تنظیم میزان رهاسازی آب حاکی از نقش بسیار مثبت سد چمشیر بر روی کیفیت آب پاییندست دارد.
افزایش رضایتمندی دستاورد توجه مسئولان
به علت همین رویکرد میزان رضایت مندی مردم استان کهگیلویه و بویراحمد افزایش یافته است به طوری که این امر خود را در دیدارهای عمومی رئیس جمهور که در بین مردم شهرهای یاسوج، بهمئی و عشایرنشین مارگون صورت گرفت به وضوح خود را نشان داد.
انتظار چند ساعته شهروندان یاسوجی و سر دادن شعارهای لری در استقبال از رییس جمهور در ورزشگاه تختی این شهر، حضور هزاران نفر از مردم بهمئی در محل سخنرانی رییس دولت سیزدهم با وجود گرمای زیاد هوا در این شهرستان و تجمع هزاران نفر از عشایر سراسر استان در دشت سقاوه نشان از رضایت مردم این استان بر رضایت ازمسوولان است.
برخی از مردم استان کهگیلویه و بویراحمد اعتقاد دارند که حضور رییس جمهور در دیدارهای عمومی به ویژه مناطق محروم عشایرنشین و گرمای طاقت فرسای شهرستان بهمئی گواهی بر رویکرد تحسین برانگیز توجه به نقاط نحروم رییس جمهور در دولت سیزدهم است.
آنان ماندگارترین بخش سفر رییس جمهور را گفتگوهای صمیمانه با کارگران پنروشیمی گچساران عنوان میکنند جایی که آیت الله رییسی با اشاره به گرمای طاقت فرسای این شهرستان تاکید کرد که بومیهای شهرستان گچساران در اولویت استخدام در این واحد صنعتی قرار گیرند.
رئیسی فراموش نخواهد شد
آیت الله سید ابراهیم رئیسی خادمالرضا (ع) و هشتمین رئیس جمهوری اسلامی ایران که عصر یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ در مسیر بازگشت از مراسم افتتاح سد قیز قلعهسی به سمت شهر تبریز، در منطقه ورزقان استان آذربایجان شرقی دچار سانحه هوایی شده بود، به همراه تمامی همراهان، همزمان با شب ولادت امام رئوف علی ابن موسی الرضا (ع) به مقام رفیع شهادت نایل شد.
حجت الاسلام آل هاشم، نماینده ولیفقیه و امام جمعه تبریز، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی، سردار سید مهدی موسوی فرمانده یگان حفاظت رئیسجمهور و تعدادی از محافظین و خدمه بالگرد از سرنشینان بالگرد حامل رئیسجمهور بودند.
آیت الله سیّد ابراهیم رئیسالساداتی ۶۴ ساله هشتمین رئیسجمهور ایران بود.
وی متولد ۲۳ آذر ۱۳۳۹ شهر مقدس مشهد بود و مسئولیتهایی، چون ریاست قوه قضاییه و معاونت اول این قوه، دادستانی کل کشور، عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام و نائب رئیسی مجلس خبرگان رهبری و تولیت آستان قدس رضوی را در کارنامه داشت.
رهبر انقلاب شهریور ماه به مناسبت هفته دولت ضمن قدردانی و تمجید از عملکرد خوب و قوی دولت در برخی بخشها از جمله «کارهای زیربنایی»، «رشد شاخصهای کلان اقتصادی» و «سیاست خارجی»، گفتند: حضور در بین مردم و مواجهه مستقیم و صمیمی و متواضعانه با آنها، بسیار با ارزش است. سادهزیستی، مواضع انقلابی، روحیه جهادی و بکارگیری جوانان در ردههای گوناگون مدیریتی را از دیگر کارهای تحسین برانگیز دولت خواندند.
اما اکنون به سختی میتوان خدمات ماندگار آیت الله رئیسی را برشمرد، زیرا دیگر در میان ما نیست و طعم شیرین این خدمات در غیبت او آنچنان معنایی ندارد.