رامش مهرآیین کارشناس نظارت بر فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکمل معاونت غذا و دارو قزوین گفت: مصرف مکملهای ورزشی و داروهای تزریقی در بین مردان بسیار بیشتر از بانوان است و در بین پسرهای دبیرستانی که خیلی زود میخواهند به شکل و فرم بدنی مورد نظر خود برسند نیز مصرف بالایی دارد.
وی افزود: بعد از آنکه یک ورزشکار از سلامت کامل بدن خود توسط پزشک مطلع شد، تحت نظر متخصص تغذیه یا پزشک، متناسب با رژیم غذایی خود میتواند از مکملهای مجاز ورزشی از جمله انواع پروتئین ها، آمینو اسیدها، اسیدهای چرب مفید، کراتین و انواع کربوهیدراتها استفاه کند.
مهرآیین با بیان اینکه مکملهای غیرمجاز شامل هر نوع فرآورده غیرمجاز در بدنسازی است که عوارض بسیار شدیدی برای کبد هم دارد، گفت: متاسفانه برخی مربیها در باشگاههای ورزشی بدون داشتن اطلاع از عوارض دارویی، مشاورههای پزشکی در خصوص نحوه مصرف مکمل و تغذیه ارایه میدهند که این مساله میتواند برای ورزشکاران بسیار خطرآفرین باشد.
به گفته این مسئول، بازدید از باشگاههای ورزشی در خصوص جلوگیری از فروش مکملهای ورزشی در استان بی فایده است، چرا که مشاهده شده برخی مربیان ورزشی این مکملها را در خیابان و یا در خودروی شخصی خود به افراد ارایه میدهند.
وی ادامه داد: مصرف دارویی مکملها در مردان میتواند عوارضی از جمله ناتوانی جنسی، ناباروری، بزرگ شدن سینه و در زنان نیز رشد موهای زائد، زخیم شدن صدا، پوست چرب و در دوران بلوغ نیز توقف رشد قدی، تیرگی پوست و رشد غیر طبیعی مو را برجای بگذارد.
مهرآیین اضافه کرد: همچنین مصرف مکملهای غیرمجاز نیز اختلال در عملکرد کبد، افزایس آنزیمهای کبدی و سرطان را در بر میگیرد و توصیه میکنیم ورزشکارانی که مکملهای غیرمجاز مصرف میکنند هر ۲ ماه آنزیمهای کبدی خود را اندازه گیری کنند.
کارشناس نظارت بر فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکمل معاونت غذا و دارو قزوین بیان کرد: این ضرورت وجود دارد که سطح اطلاعات مردم در خصوص مصرف مکملهای هورمونی باید افزایش یابد و کلاسهای آموزشی در این خصوص برای سنین مختلف باید برگزار شود، چرا که مصرف مکملهای ورزشی غیرمجاز توسط شخصی که بیماری زمینهای دارد، میتواند به تشدید بیماری و یا حتی مرگ وی منجر شود.