به گفته آریا نژاد، مدیرعامل شرکت آب منطقهای کردستان، ۱۸ سد در کردستان وجود دارد که از این تعداد مدیریت ۱۲ سد در اختیار استان و بهرهبرداری مابقی سدها در اختیار استانهای همجوار همچون کرمانشاه، آذربایجان غربی و زنجان قرار دارد.
وی درباره یکی از این سدها با نام سد تالوار در شهرستان بیجار گفته بود: آب ذخیره شده این سد ۱۲۰ میلیون متر مکعب است که آخرین تخصیص تا افق ۱۴۲۵ برای استان همدان، ۱۶ میلیون متر مکعب بود که متاسفانه در آخرین بازنگریها به ۵۶ میلیون متر مکعب افزایش یافته است.
حال با این وضعیت که مدیریت آبهای کردستان در دست این استان نیست و به زبان ساده به استانهای دیگر همچون کرمانشاه، زنجان و آذربایجان غربی میرود، مسئولان کردستان چقدر پیگیر حق مردم این استان در تخصیص آب شده اند؟
این در حالی است که کشاورزان کردستانی برای تامین آب، ناگزیر به چاه زدن و استفاده از ذخایر آب زیر زمینی شده اند و در پی آن پدیدهای به اسم فرونشست زمین رخ داده که نمونههای وحشتناک آن در شهرستانهای قروه و دهگلان دیده میشود.
مهمترین محصول تولیدی استان کردستان، گندم است که زندگی بخش بزرگی از کشاورزان این استان با آن گره خورده است، اما شاهدیم به دلیل نبود آب، بخش اعظم اراضی زیر کشت این محصول به صورت دیم است.
فریدون حامدی، مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: از ۶۲۶ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان در سال زراعی جاری (مهر ۱۴۰۲ تا شهریور ۱۴۰۳) که به کشت گندم اختصاص پیدا کرده است، ۵۸۵ هزار هکتار آن کشت گندم دیم و تا ۴۱ هزار هکتار آبی است که اختصاص آب و آبی شدن مزارع میتواند تحولی در تولید این محصول در کردستان و کشور به وجود آورد.
حمیدی مدیرکل محیط زیست کردستان نیز از نمایندگان مردم کردستان در مجلس شورای اسلامی خواست، برای افزایش تخصیص حق آبه کردستانی از سدهای خود استان، بیش از اینها تلاش کنند چرا که مشکل کم آبی میتواند منجر به بحرانهای زیست محیطی در استان شود.
در سالی که از سوی مقام معظم رهبری با نام جهش تولید با مشارکت مردم، نامگذاری شده است، میطلبد مسئولان کشوری و استانی و نمایندگان مردم کردستان در مجلس شورای اسلامی، برای اختصاص حق آبه بیشتر از آبهای استان به خود استان، همتی از خود نشان دهند و برای رونق اقتصادی این استان محروم گامی مهم و عملی بردارند.