سید بهرام اندرزیان رییس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان گفت: برای تولید باکیفیت و پربار محصول ضروری است که نیاز گیاه تامین شود؛ بنابراین اجرای عملیات بهزراعی در مزرعه الزامی است تا این روند به شرایط رشد بذر کمک کند.
وی توجه به مدیریت شرایط محیطی گیاه و تنشهای موجود احتمالی کشت را مورد تاکید قرار داد و گفت: در چارچوب فعالیتهای کشاورزی روز، کارشناسان تحقیقاتی و فنی مهندسی اقدامات لازم برای پرورش گیاه را انجام و بستر مناسب برای استقرار آن را فراهم میآورند.
رییس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، حفظ سلامت خاک را موضوعی با اهمیت عنوان کرد و اظهارکرد: باید تغذیه خاک متعادل باشد و هرچه نیاز است در اختیار گیاه باشد، در واقع تمام عناصر غذایی باید به اندازه کافی در اختیارش قرار گیرد تا گیاه امکان رشد مناسب را داشته باشند و این درحالی است که هرگونه کمبودی بر روند رشد تاثیر نامطلوب دارد.
اندرزیان بیان کرد: خاک نیز باید آزمایش شود و متناسب با آن نسخهپیچی شود، زیرا مزارع مختلف با وجود قرار گرفتن در یک محیط به علت خاک متفاوت باید از کود و سم متفاوتی برخوردار شوند تا بتوانند رشد کاملی داشته باشند.
وی تاکید کرد: با وجود اینکه توصیههای فراوانی برای آزمایش خاک قبل از کشت میشود اغلب کشاورزان کوتاهی کرده و همین امر باعث شده در خوشبینانهترین حالت فقط ۳۰ درصد دانش کشاورزی به عرصه منتقل شود این در حالی است که کشاورزی دانشبنیان بر پایه نسخهپیچی درست محقق میشود.
رییس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان تصریح کرد: متاسفانه همکاری کشاورزان با محققان ناچیز است و همین امر باعث شده بخش زیادی از دانش کشاورزی در بستر عرصه زمینهای کشاورزی اجرایی نشود.
اندرزیان ادامه داد: باید کشاورزی دقیق و متناسب با نیاز و عناصر موجود در خاک به کشاورزان توصیه شود تا شاهد عملکرد مطلوب و باکیفیتی در محصولات کشاورزی باشیم.
وی آزمایش خاک را شرط نخست در بهبود عملکرد محصولات کشاورزی بیان کرد و افزود: انتظار میرود کشاورزان، بخش اجرایی و خدمات کشاورزی که ارتباط ویژهای با کشاورزان دارند همکاری لازم را در این خصوص داشته باشند؛ دانش فنی در اختیار کارشناسان مراکز خدمات کشاورزی قرار میگیرد و نسخه نویسی توسط کارشناسان انجام میشود.
وی بر ضرورت استفاده از دانش و تکنولوژیهای جدید برای کشاورزی تاکید کرد و ادامه داد: ۲۲۰ هزار بهرهبردار کشاورزی در سطح استان خوزستان وجود دارد که به منظور کشت پربار و عملکرد مطلوب تولید تصویه میشود تا کشاورزان با محققان و کارشناسان کشاورزی همکاری و تعامل نزدیکی داشته باشند.
براساس این گزارش، خوزستان با تولید ۱۷.۸ میلیون تن انواع محصول کشاورزی، تولید کننده ۲۰ درصد غذای کشور است. مساحت خوزستان حدود ۶ و نیم میلیون هکتار است که ۹۸۰ هزار هکتار آن را جنگل و بیشه زار و ۲.۴ میلیون هکتار آن را مراتع تشکیل میدهد؛ مساحت نواحی بیابانی این استان ۱.۳ میلیون هکتار است.
تعداد تولید کنندگان استان در حوزه کشاورزی ۲۲۰ هزار نفر است. خوزستان در تولید گندم، رتبه اول کشور را داراست که با اصلاح الگوی کشت و تنوع در ارقام گندم تولید، امکان ارتقای عملکرد به میزان ۶ میلیون تن گندم در سال وجود دارد. این در حالی است که هماکنون نیاز کشور به گندم حدود ۱۲ میلیون تن است.