پارک ملی خشکی - دریایی بوجاق به وسعت ۳ هزار و ۳۴۳ هکتار در منطقهای حفاظت شده در بندر کیاشهر از توابع شهرستان آستانه اشرفیه در استان گیلان قرار دارد و همه ساله پذیرای پرندگان مهاجر شمال اروپا و سیبری است.
این پارک ملی زمستان امسال، میزبان بیش از ۲۰ هزار پرنده مهاجر بوده است که از مهمترین آنان میتوان به گونههای قوی گنگ، قوی فریادکش، پلیکان خاکستری و سفید، غاز خاکستری، آنقوت، تنجه، اردکهای سیاه کاکل، بلوطی، چشم طلایی، سرسبز، نوکپهن، سرحنایی و ... اشاره کرد.
این پرندگان مهاجر، مهمانهایی زیبا و دوست داشتنی هستند که بیش از ۵ هزار کیلومتر را طی کرده و برای زمستان گذرانی به تالابها و آبگیرهای گیلان آمده اند تا در محیطی امن و آب و هوایی مطلوب زندگی عاشقانه خود را ادامه دهند.
حمزه عشوری، مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان با اشاره به اینکه بیش از ۳۰ هزار پرنده آبزی برای زمستان گذرانی به این استان مهاجرت کرده اند، گفت: این پرندگان شامل ۸۵ گونه پرنده آبزی زمستان گذران از جمله قوی فریادکش، غاز خاکستری، انواع مرغابیها، خوتکا و کاکایی هستند که برای بقا و ادامه حیات به این استان سفر کرده اند.
او با بیان اینکه این پرندگان آبزی مسافت حدود ۵ هزار کیلومتری از سیبری غربی تا اروپای شرقی که در این فصل یخبندان است را طی کرده و به تالابها و آبگیرهای گیلان آمده اند، افزود: مهاجرت این پرندگان از اوایل پاییز شروع شده و اوج حضور آنها اواخر آذر و اوایل دی ماه بود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان تصریح کرد: از ۵۶۶ گونه پرندههای بومی و مهاجر موجود در ایران، ۳۵۴ گونه در گیلان قابل مشاهده هستند.
به گفته عشوری، در مجموع بیش از ۲۰۰ هزار پرنده بومی و مهاجر در تالابها و آب بندانهای گیلان از جمله تالاب بین المللی انزلی، سلکه، بوجاق و امیرکلایه زمستان گذرانی میکنند.
عباس عاشوری، کارشناس حفاظت محیط زیست گیلان هم گفت: این پرندههای آبزی زمستان گذر با تغذیه گیاهان آبزی غوطه ور که از بهار روییده اند، مانع رسوب آنها در تالاب میشوند و به تالابها کمک میکنند.
او شرایط آب و هوایی، وجود مواد غذایی کافی، امنیت نسبی در تالابها را مهمترین علت حضور پرندهها در زیستگاههای این استان دانست و افزود: اکیپهای حفاظت محیط زیست به کمک جوامع محلی با حضور در تالابها به صورت شبانه روزی از این پرندهها محافظت و با افراد سودجو و شکارچی به شدت برخورد میکنند.
این کارشناس حفاظت محیط زیست گیلان تصریح کرد: پرندههای مهاجر آبزی پس از زمستان گذرانی از اواخر زمستان به سیبری غربی تا کشورهای حوزه اروپای شرقی باز میگردند.
احسان باقری پور، رئیس اداره پارک ملی بوجاق هم با بیان اینکه هر ساله تعداد زیادی گردشگر برای دیدن این پرندهها به گیلان سفر میکنند، گفت: برج پرنده نگری مجهز به دستگاههای تلسکوپ و دوربین برای دیدن پرنده در تالاب بین المللی بوجاق وجود دارد و علاقهمندان به طبیعت با حضور در این برجها میتوانند از دیدن پرندهها لذت ببرند.
او به بازدید فراگیران دوره راهنمایان گردشگری - طبیعت گردی و ایرانگردی برای آموزش دوره عملی درس پرندهنگری از پارک ملی خشکی - دریایی بوجاق در هفته گذشته اشاره کرد و افزود: شرکت کنندگان در این برنامه با استفاده از تلسکوپ، دوربین دوچشمی و کتاب راهنما بیش از ۵۰ گونه پرنده بومی و مهاجر را مشاهده و شناسایی کردند.
رئیس اداره پارک ملی بوجاق همچنین تصریح کرد: هیچ گونه مجوزی برای شکار پرندگان یا دامگذاری در پارک ملی بوجاق صادر نشده است و در صورت مشاهده هرگونه تخلف با متخلفان برخورد قانونی خواهد شد.
پارک ملی خشکی - دریایی بوجاق بندر کیاشهر از مهمترین و با ارزشترین زیستگاههای طبیعی کشور و مأمن دهها گونه با ارزش حیات وحش است.
این پارک همچنین از مناطق چهارگانه محیط زیست گیلان به شمار میرود که از کل وسعت آن یک هزار و ۶۰۰ هکتار محوطه دریایی، حدود ۱۶۰ هکتار تالابی و مابقی نیز محوطه خشکی (شامل زمینهای ساحلی، جلگهای و علفزار) است.