فصل گردشگری زمستانی در بام ایران فرصتی مثال زدنی برای رونق اقتصادی شهرستان فریدونشهر این منطقه گردشگری، اما کم برخوردار است.

 فصل گردشگری زمستانی در بام ایران فرصتی مثال زدنی برای رونق اقتصادی شهرستان فریدونشهر این منطقه گردشگری، اما کم برخوردار است.


زمین زیر پایِ عابران آواز می‌خوانَد، برف در شادیِ هم آغوشی اش با خاکِ سپید، هلهله می‌کند، باد مغرورانه می‌وزد، سرما هیبتش را به رخ گردشگران می‌کشد و لبخندِ مستانه برف همه را سرمست می‌کند؛ اینجا بام ایران فریدونشهر است که با ۲۵۳۰ متر ارتفاع از سطح دریا در کنار شاهان کوه، مرتفع‌ترین سکونتگاه ایران و غربی‌ترین شهرستان استان اصفهان است که بارش برف و زمینِ سپیدپوشِ زمستانی اش برای گردشگران تماشایی است.

شادیِ زمستانه با برف بازی و دل به طبیعتِ برفی زدن گره خورده، مخصوصا اگر مثل ساکنان بسیاری از شهر‌های مرکزی کشور کمتر چشم شان به جمال برف روشن شده باشد، این تفریح زمستانی بویژه وقتی با هیجان اسکی در هم آمیزد حال و هوای بی نظیری دارد.


پیست اسکی فریدونشهر در حدود ۶ کیلومتری غرب فریدونشهر و در ارتفاعات معروف به گردنه روستای چغیورت واقع است، کمی که از فریدونشهر فاصله می‌گیریم، جاده باریک می‌شود، در روز‌های آخر هفته این مسیر روستایی شلوغ است؛ برخی از مسافران چندکیلومتر مانده به پیست، خودرو‌ها را سر جاده می‌گذارند و پیاده راهی پیست می‌شوند.


بعد از نیم ساعت پیاده روی چشم مسافران به پیست فریدونشهر که در سمت چپِ بالاترین قسمت گردنه روستای چغیورت قرار دارد می‌افتد.


جوانی اصفهانی برای ما از آب و هوای برفی این منطقه می‌گوید و خانم جوان دیگری هم که به همراه همسرش آمده ابراز امیدواری می‌کند این چند روز برف بیشتری ببارد و پیست به پر برفی سال‌های قبل برگردد.


سراغ محمد پسر بچه‌ای می‌روم که با تجهیزات کامل آمده می‌گوید: عاشق اسکی است و فریدونشهر را شهر زیبایی توصیف می‌کند.


مرد میان سالی را هم می‌بینم که در حال تمرین اسکی است او معتقد است: اسکی سن و سال نمی‌شناسد و می‌توان در هر سنی این ورزش مفرح را یاد گرفت.


راهنمای یک تور گردشگری هم که ۳۵ مسافر را به پیست آورده با اشاره به استقبال خوب مسافران از این منطقه می‌گوید: امکانات پیست نسبت به پارسال بیشتر شده است و در مدتِ محدود فعال بودن پیست چندین گروه گردشگری را برای تفریح و ورزش به فریدونشهر می‌آورد.


سارا نیز دانشجوی عکاسی است که از نجف آباد آمده، او طبیعت فریدونشهر را بکر و الهام بخش می‌داند و می‌گوید: پیست اسکی فریدونشهر سوژه‌های خاص و متفاوتی برای عکاسی در روز‌های زمستانی دارد.


پیست اسکی فریدونشهر تنها پیست اسکی استاندارد استان اصفهان است، به گفته عبدالرضا اصلانی، مدیر پیست اسکی فریدونشهر ارتفاع پیست از سطح دریا دو هزار و ۶۳۰ متر و بالاترین نقطه اش ۳ هزار متر از سطح دریاست؛ طول پیست بیش از دو و نیم کیلومتر با مساحت ۷۰ هکتار است و امکاناتی از قبیل برف کوب، تله اسکی، زیپ لاین به طول ۴۰۰متر و سورتمه سواری به ظرفیت ۱۵۰ دستگاه دارد.


وی می‌گوید: سال گذشته، برنارد گایراد نماینده فدراسیون جهانی اسکی از زیر ساخت‌های پیست اسکی فریدونشهر بازدید کرد و در رشته‌های آلپاین و اسنوبرد و در ماده اسلالوم و ژیان مورد تایید فنی فدراسیون جهانی اسکی قرار گرفت و گواهی نامه بین المللی این پیست صادر شد.


اصلانی می‌افزاید: هر هفته هزاران گردشگر و اسکی‌باز به این منطقه می‌آیند و پیست همه روزه از ۸ صبح تا ۵ بعدازظهر آماده خدمت رسانی به مسافران زمستانی است.


به گفته مدیر پیست اسکی فریدونشهر دیگر امکانات پیست هم پارکینگ خودروی به ظرفیت ۵۰ دستگاه اتوبوس و هزار خودروی سواری، سالن بزرگ مجهز به سیستم گرمایشی، رستوران به ظرفیت ۲۰۰نفر، کافی شاپ، پنج سوئیت به ظرفیت ۴۰نفر و همچنین اورژانس و امداد گر است.


رامین ناطقی، سرپرست هیأت اسکی استان اصفهان هم با بیان اینکه فعالیت این پیست از اواسط بهمن آغاز شده است به برگزاری کلاس‌های استعداد یابی دانش آموزان اشاره می‌کند و می‌گوید: در این پیست حدود ۱۰۰ مربی آقا و خانم ورزش اسکی را به علاقه‌مندان آموزش می‌دهند.


وی تیوپ سواری را در پیست اسکی خطرساز و ممنوع اعلام و بیان می‌کند: سالانه ۵ هزار گردشگر از خدمات این پیست اسکی استفاده می‌کنند.
ضرورتِ تامین تجهیزات و زیر ساخت‌های پیست


در روز‌های پایانی هفته پیست اسکی فریدونشهر به طور متوسط میزبان ۴تا۵ هزار گردشگر است، اما امکاناتش جوابگوی این حجم گردشگر نیست.


خانم معلمی گردشگر اصفهانی مهمترین مشکل پیست را راه دسترسی آن می‌داند و می‌گوید: ترافیک مسیر منتهی به پیست کلافه کننده است.


او خواستار ایمن شدن جاده و استفاده از تابلو‌های راهنمایی و رانندگی در جاده منتهی به این پیست شد.


هر چند تاکنون ۱۸ میلیارد تومان برای تجهیز پیست اسکی هزینه شده، اما به گفته عبدالرضا اصلانی، مدیر پیست اسکی فریدونشهر برای آسفالت، محوطه سازی و جدول گذاری پارکینگ، ایجاد آلاچیق و ویلاسازی بیش از ۴۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.


در این روز‌های شلوغ، ضرورتِ اجرای طرح دوبانده شدن جاده روستایی و باریک که مسیر دسترسی فریدونشهر به ۵۰ روستاست هم بیشتر به چشم می‌خورد.


علی گلشاهی، رییس اداره راه و شهرسازی فریدونشهر درخصوص دوبانده شدن جاده روستایی و باریک منتهی به پیست که حدود ۵ کیلومتر است گفت: مهمترین عامل اجرایی نشدن این طرح وجود معارض (کشاورزان منطقه) است.


وی می‌افزاید: در جلسه‌ای که به تازگی با مسئولان بویژه پلیس راه استان داشتیم توافق شد تا با بررسی شرایط، طرح نهایی و مشاور برای اجرای این طرح انتخاب شود و سپس سراغ کشاورزان برویم.

فریدونشهر، بهشت گردشگری در استان اصفهان
چشم انداز تماشاییِ زمستان در غرب استان اصفهان از جمله فریدونشهر گنجینه‌ای ارزشمند در فلات مرکزی ایران است.


اما فریدونشهر در بین مناطق غرب استان اصفهان، مقصدی جذاب برای گردشگران در همه فصول بویژه زمستان است، این شهرستان با قرار گرفتن در اقلیم کوهستانی زاگرس، بارندگی و روز‌های یخ‌بندانِ قابل توجه در حوزه تفریحات زمستانی سرزمینِ بی‌نظیری است و از ابتدای سال تاکنون نزدیک به ۸۵۰ هزار گردشگر از این شهرستان دیدن کرده اند.


علی جوزی، رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فریدونشهر می‌گوید: این شهرستان معروف به بام ایران و سرزمین پنج قوم با ارتفاع ۲۵۶۰ متر از سطح دریا با اقلیم کوهستانی و محیط‌های منحصر به فرد به عنوان یکی از قطب‌های اکوتوریسم، گردشگری زمستانی و گردشگری قومی- عشایری معروف است و رتبه برتر جاذبه‌های طبیعی را در استان اصفهان دارد و با محصولاتی مانند عسل و گیاهان دارویی و صنایع دستی از قبیل چغا بافی، جاجیم، گلیم، خاتم کاری، سفال و سرامیک و سنگ‌های قیمتی و گوهرتراشی مستعدِ رونق اقتصادی است.


به گفته او از جاذبه‌های معروف شهرستان می‌توان به پیست اسکی، آبشار پونه زار، آبشار دورک، دشت لاله‌های واژگون کیوارستان، درختان کهنسال، گردو، منطقه شاهان کوه و از جاذبه‌های تاریخی می‌توان به کلیسا‌های مریم، هوانس و نرسس اشاره کرد.


با وجود ظرفیت‌های گردشگری چهار فصل در غرب استان اهالی این مناطق همچنان از محرومیتها، کمبود امکانات و مهاجرت رنج می‌برند. رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فریدونشهر، دلیل بالفعل نشدن ظرفیت‌های گردشگری فریدونشهر را ناشناخته بودن منطقه، عدم انجام مطالعات راهبردی در قالب طرح‌های جامع و آمایش گردشگری و هم چنین بروکراسی اداری در ارائه مجوز به سرمایه گذاران می‌داند.


صنعت گردشگری زمستانه چشم به راه نسخه‌های شفابخش
تنوع فصلی یکی از تحولات قابل توجه در صنعت گردشگری است و در دهه‌های اخیر گردشگری زمستانه طرفداران خاص خودش را پیدا کرده است و رونق آن در بسیاری از کشور‌ها سرمایه گذاران را به ساخت انواع امکانات اقامتی، پذیرایی و تفریحی در مناطق بکر زمستانی سوق داده است، بسیاری از مناطق سردسیر ایران هم جاذبه‌های منحصر به فردی برای مسافران فصل سرما دارد و غرب استان اصفهان نیز چنین ظرفیتی را دارد.


صاحب نظران میراث فرهنگی معتقدند گردشگری زمستانه اگر چه به ظاهر تفریح یا ورزش‌های زمستانی خوانده می‌شود، اما برف- این نعمت خدادادی- زمینه ساز رونق اقتصادی و بستر ایجاد ظرفیت‌های بی شمار دیگری نیز مانند معرفی میراث فرهنگی و طبیعی، عرضه محصولات و فرآورده‌های بومی، جذب سرمایه گذار و توسعه فرهنگی است.


رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فریدونشهر نیاز‌های مهم شهرستان برای توسعه گردشگری را، ارائه اعتبارات ملی و استانی برای بهسازی زیرساخت‌های این صنعت، اعطای تسهیلات به سرمایه گذاران گردشگری و هموار کردن مسیر صدور مجوز‌ها با مدیریت واحد این فرآیند بیان می‌کند.


زمستانِ برفی گنجینه‌ای ارزشمند در غرب استان اصفهان است که برگزاری برنامه‌هایی مانند جشنواره‌های برفی و فعالیت‌های نمایشگاهی، فراخوان‌های عکاسی و ساخت مستند، بازارچه‌های فروش سوغات، راه اندازی اقامتگاه‌های بوم گردی و معرفی جاذبه‌های برفی در رسانه‌ها در رونق بخشی به صنعت گردشگری زمستانه موثر است، اما رسیدن به این نسخه شفا بخش، همت مسئولان، سرمایه گذاران و مردمان سخت کوش منطقه را می‌طلبد.

منبع : فارس

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.