یک استاد دانشگاه کانادا معتقد است رفح آخرین فرصت برای جامعه بین المللی است تا در مسیر صلح و عزت فلسطین گرد هم آیند.

بیش از چهار ماه از آغاز جنگ غزه می‌گذرد. جنگی که تاکنون موجب به شهادت رسیدن بیش از ۲۸ هزار فلسطینی شده و البته که زخمی شدن بیش از ۶۵ هزار تن دیگر را نیز به همراه داشته است.

هزاران فلسطینی هم در نتیجه بمباران‌های رژیم اشغالگر قدس علیه بخش‌های مختلف نوار غزه زیر آوار‌ها گرفتار شده و یا مفقود هستند و هیچ امکانِ موثری جهت کمک به آن‌ها وجود ندارد.

جنگ غزه از منظر نرخ کشتار غیرنظامیان به مرگبارترین جنگ قرن بیست و یکم تبدیل شده است. اکنون از هر ۱۰ فلسطینی، ۹ نفر از بحران گرسنگی رنج می‌برد و البته که بیش از ۸۵ درصد ساکنان نوار غزه نیز آواره شده‌اند. این‌ها تنها جلوه‌های محدودی از پروژه جنایت و نسل کشی هستند که صهیونیست‌ها در نوار غزه و در بحبوحه جنگ افروزی خود علیه این منطقه برجا گذاشته اند.

با این حال، به تازگی مقام‌های ارشد سیاسی و نظامی رژیم اشغالگر قدس از اراده خود جهت حمله زمینی به شهر رفح در جنوب نوار غزه و در مجاورت با مرز مصر خبر داده اند. گزاره‌ای که کابینه جنگی صهیونیست‌ها نیز با آن موافقت کرده است.

اخیرا ارتش اسرائیل شهر رفح را در چندین نوبت هدفِ حملات هوایی و توپخانه‌ای قرار داده با این حال، هشدار‌های جدی در مورد حمله زمینی صهیونیست‌ها به شهر رفح به ویژه از منظر بین المللی مطرح می‌شود.

از این رو باشگاه خبرنگاران جوان برای بررسی جوانب مختلف موضوع گفتگویی ترتیب داده با غدی عاقل، استاد فلسطینی الاصل دانشگاه کانادا که مشروح آن در ذیل از نظرتان می‌گذرد.

-با توجه به اینکه شما خودتان فلسطینی هستید و از نزدیک شرایط سخت و جنگ در سرزمین‌های اشغالی را درک کرده اید، چه نگاهی به وضعیت جنگ در این روز‌ها دارید؟

غدی عاقل: برای سال‌ها، هر بار که برای دیدار با خانواده‌ام به غزه سفر می‌کردم، از گذرگاه رفح، مرز بین نوار محاصره شده غزه و مصر عبور می‌کردم؛ و هر بار که در شهر مرزی رفح نفسی می‌کشیدم، یاد حرف خواهرم تقرید می‌افتم که می‌گوید: بوی تاریخ سرزمینم را استشمام می‌کنم. هر بار که از رفح صحبت می‌کرد چشمانش از غرور می‌درخشید و من هم در این احساس شریک هستم.

تاریخچه این راهرو هزاران سال را در بر می‌گیرد که گواهی بر تاریخ غنی فلسطین و مردم آن است. برای هزاران سال، رفح محل استراحت و مرکز تجاری کاروان‌هایی از سراسر فلسطین بوده است که به سمت شبه جزیره سینا و بعد به مصر و آفریقا سفر می‌کردند. امروز یک نسل کشی در این شهر باستانی و گرانبها در حال رخ دادن است. در حالی که از دور شاهد این نسل کشی هستیم. من این روز‌ها می‌ترسم که حمله تهدید شده اسرائیل چه معنایی برای صد‌ها هزار فلسطینی آواره که مجبور به پناه گرفتن در آنجا هستند، خواهد داشت، احساس می‌کنم یکی از آن روح‌های ناتوانی هستم که آنچه را که در سربرنیا یا ورشو اتفاق می‌افتد تشخیص داده ام، زیرا جهان قبلاً تصمیم گرفته بود چشم خود را بر قتل عام بیگناهان ببندد.

از آغاز این جنگ اخیر علیه غزه، هر مرحله جدید در حمله اسرائیل رنج، درد و مرگ بیشتری را بر جمعیت غیرنظامی تحمیل کرده است. آن‌ها که بار‌ها آواره شده اند، آن‌ها که اکنون در رفح هستند، جایی برای رفتن ندارند؛ بنابراین تهاجم به رفح آخرین و مرگبارترین مرحله این نسل کشی خواهد بود – اولین نسل کشی در تاریخ بشر که به صورت زنده برای جهان پخش شده است.

-چرا رفح برای رژیم صهیونیستی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و آنجا را به عنوان هدف بعدی خود برای حمله انتخاب کرده است؟

غدی عاقل: متأسفانه این اولین بار نیست که رفح زیبا زمینه جنایات علیه بشریت می‌شود. تاریخ اخیر این شهر مرزی زخمی است که با خشونت مداوم باز نگه داشته شده است. اکثر ساکنان رفح، مانند بسیاری از شهر‌های غزه، از نوادگان آوارگان نکبت ۱۹۴۸ هستند، در حالی که بقیه بازماندگان قتل عام سال ۱۹۵۶ و بسیاری از تجاوزات دیگر اسرائیل هستند.

عمه ۸۹ ساله ام رایا، پناهنده روستای برقه که در سال ۱۹۴۸ توسط اسرائیل ویران شد، شاهد چندین دهه کشتار، خشونت و ظلم در این شهر بوده است.

در سال ۱۹۵۶، در جریان تجاوز سه جانبه انگلیس، فرانسه و اسرائیل، که به عنوان بحران سوئز نیز شناخته می‌شود، اسرائیل نوار غزه را برای حدود چهار ماه اشغال کرد و کشتار‌های هولناکی را در خان یونس و رفح انجام داد.

در ۲ نوامبر، زمانی که ارتش اسرائیل خان یونس را اشغال کرد و به مردان ۱۶ ساله و بزرگتر دستور داد که بیرون بیایند و خود را در نقاطی در سراسر شهر معرفی کنند، عمه من آنجا بود. او تعریف می‌کرد که یک جوان ۲۲ ساله که تازه ازدواج کرده بود، شاهد بود که ارتش اسرائیل آن مردان و پسران را در طول دو روز به دیوار کشیده و آن‌ها را قتل عام کردند.

عمه من در نهایت تصمیم گرفت که خانه را با خانواده خواهرش در جستجوی امنیت ترک کند. آن‌ها به ساحل خان یونس رفتند و به زیر درختان پناه بردند. آن‌ها هر چیزی را که می‌توانستند می‌خوردند و برای خوابیدن، یافتن آب تمیز بسیار رنج می‌کشیدند. علیرغم خطر اطراف و صدای مداوم بمباران، عمه من رایا از ترس امنیت همسرش تصمیم سختی گرفت تا به سفر خود به رفح ادامه دهد.

پس از ورود، رایا متوجه شد که اعدام‌های بیشتری در سراسر رفح انجام شده است. هیچ جا نتوانست شوهرش را پیدا کند. روز‌ها با بلاتکلیفی وحشتناکی دست و پنجه نرم می‌کرد. خوشبختانه شوهرش از آن موج خاص خشونت جان سالم به در برده بود. او بعداً در جریان اشغال غزه در سال ۱۹۶۷ جان خود را از دست داد و در حین حرکت در امتداد ساحل از خان یونس به رفح توسط ارتش اسرائیل کشته شد. پس از قتل همسرش، رایا خود را تنها یافت، یک مادر مجرد، که وظیفه دارد پنج فرزند را در سختی و تنگدستی اردوگاه پناهندگان رفح تربیت کند. در دهه ۱۹۷۰، او مجبور شد به دنبال کار در بخش کشاورزی اسرائیل باشد و در مزارع کار کند تا هزینه خانواده اش را تامین کند.

در جریان انتفاضه اول در سال ۱۹۸۷، رایا در تلاش برای نجات کوچکترین پسرش از دست سربازان اسرائیلی، یک چشم خود را از دست داد. او هنگام تلاش برای جلوگیری از بردن فرزندش توسط سربازان مورد اصابت قنداق تفنگ به چشمش قرار گرفت.

در آغاز انتفاضه دوم در سال ۲۰۰۰، یکی از نوه‌های او، کرم ۱۳ ساله، در حالی که در حال فرار از یک پست ارتش اسرائیل پس از پرتاب سنگ به سربازان بود، از ناحیه پشت سر هدف گلوله قرار گرفت. این کودک بیهوش سریعاً به بیمارستان الشفا در شهر غزه منتقل شد، اما پزشکان گفتند که او بیش از چند ساعت امکان زنده ماندن ندارد.

رایا و عروسش، مادر کرم، با انتخاب دردناکی روبرو شدند: در بیمارستان بمانند و کرم را در آخرین ساعات زندگی‌اش همراهی کنند، یا قبل از بسته شدن پست‌های بازرسی به رفح برگردند تا در خانه با عزیزانشان عزاداری کنند. مطمئن نبودند که آیا در روز‌های آینده اجازه تردد بین شهر‌ها را خواهند داشت یا خیر، در نهایت تصمیم گرفتند بدون جسد کرم به خانه بروند.

در سال ۲۰۰۴، رفح مورد عملیاتی قرار گرفت که اسرائیل آن را عملیات رنگین کمان نامید، عنوانی بی‌رحمانه و طعنه‌آمیز برای آنچه در آن زمان بدترین خشونتی بود که شهر شاهد آن بوده است. این عملیات منجر به تخریب صد‌ها خانه در سراسر رفح شد. خانه رایا نیز در جریان این موج خشونت تا حدی تخریب شد. سپس، در طول جنگ ۲۰۱۴ در غزه، رایا یک نوه دیگر را از دست داد - یک دانشجوی باهوش مهندسی که اخیرا نامزد شده بود.

امروز، ۱۰ سال بعد، رایا بار دیگر در تلاش است تا از تهاجم نظامی در رفح جان سالم به در ببرد. من اخیراً نتوانسته ام با او تماس بگیرم، اما می‌ترسم که او بار دیگر آواره، گرسنه و وحشت زده باشد و در ۸۹ سالگی برای یافتن آب یا غذا با مشکل مواجه باشد.

-اوضاع امروز در رفح را چگونه توصیف می‌کنید؟

غدی عاقل: داستان عمه من رایا - داستان رنج و استقامت - داستان رفح است. داستان او بازتاب داستان‌های غم انگیز بیش از یک میلیون آواره فلسطینی است که مجبور شده اند به دنبال امنیت در شهر مرزی باشند. اما داستان رفح همچنین داستان همبستگی بین المللی است. ریچل کوری، تام هرندال و جیمز میلر همگی در حالی که شجاعانه علیه اشغال وحشیانه اسرائیل موضع می‌گرفتند، به دست ارتش اسرائیل در رفح جان خود را از دست دادند.
رفح اکنون آخرین پناهگاه فلسطینیان در غزه در بحبوحه نسل کشی است که هنوز در حال آشکار شدن است، و جایی است که جامعه بین المللی می‌تواند و باید برای جلوگیری از ورشو یا سربرنیتسای دیگر اقدام کند. این لحظه برای همه اعضای جامعه مدنی جهانی، همه کسانی است که به حقوق بشر، عدالت و آزادی برای همه اعتقاد دارند، در برابر سکوت کر کننده رهبران سیاسی خود صحبت کنند و موضعی برای مردم رنج کشیده فلسطین اتخاذ کنند.

در حالی که تهدید یک حمله فاجعه بار اسرائیل در افق رفح در حال چشم پوشی است، ما نمی‌توانیم به نادیده گرفتن مصیبت آوارگان فلسطینی، چندین برابر آواره، بیمار، گرسنه و مجبور به مقاومت در برابر کمپین آشکار پاکسازی قومی با چیزی جز بدن‌های شکننده خود، ادامه دهیم.

هیچ کس نمی‌تواند ادعای ناآگاهی نسبت به آنچه امروز در رفح، غزه، در سراسر فلسطین دارد، داشته باشد. حقیقت در شهادت‌های کودکانی که در نسل‌کشی زندگی می‌کنند، در کار روزنامه‌نگاران شجاع در زمین که کشتار خودشان را مستند می‌کنند، در گزارش‌های دقیق تحقیق شده و منابع کارشناسان، دانشگاهیان، مدافعان حقوق بشر و نهاد‌های بین‌المللی آشکار است. رفح آخرین فرصت برای جامعه بین المللی است تا برای صلح و عزت در فلسطین گرد هم آیند. زمان آن فرا رسیده است که رفح بالاخره واقعاً امن و موفق باشد. وقت آن است که پناهندگان مادام العمر مانند عمه من رایا امنیت و آسایش دائمی پیدا کنند. زمان آتش بس و فلسطین آزاد فرا رسیده است.

غدی عاقل، یک استاد دانشگاه فلسطینی الاصل در کاناداست که در حال حاضر استاد دانشگاه آلبرتا در ادمنتون کاناداست. او از زمان آغاز جنگ غزه مقالات، یادداشت‌ها و گزارش‌های تفصیلی فراوانی را در رسانه‌های جهان از جمله رسانه‌های کانادا منتشر کرده است.

برچسب ها: رفح ، غزه ، اسرائیل
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
عمار .
۱۸:۰۸ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
به نام خداوند جان و خرد : بدانید آگاه باشید غزه فلسطین یکی از امتحانات بسیار سخت حساس حیاتی است برای جامعه جهانی و جهان اسلام و رفح آخرین فرصت این امتحان الهی خداوند جل جلاله است و اگر رفح و باقی مانده مردم بی دفاع بی گناه غزه را در رفح نجات ندهید در این امتحان بسیار بزرگ خداوند جل جلاله مردود می شوید و جامعه جهانی و بسیاری از کشورهای اسلامی که با صهیونیستها هم دست شدند در کشتار بی رحمانیه مردم غزه و ویرانی منهدم شدن کامل غزه و سکوت کردند و عکس العمل مقتدرانه قدرتمندانه قاطعانه بر علیه صهیونیستها انجام نداده اند همگی شریک جرم صهیونیستها محسوب می شوند و در این امتحان الهی مردود می شوند و باید منتظر مجازاتهای سخت کیفری خداوند جل جلاله باشند منتظر بلیات مختلف سخت در هم کوبند خداوند جل جلاله باشند و تو چه می دانی عذابهای سخت کوبنده الهی چیست که دنیا آخرتتان را یک جا نابود می کند و به جهنم اسفل سافلین زباله دان تاریخ بشریت ملعونین کافرین خبیث منافقین پست فطرت انداخته خواهید شد . والسلام و صلوات التماس دعا .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۹ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
دم خروس رو باور کنیم یا قسم حضرت عباس رو .
اگه حماس پیروزه که بزارید اسرائیل رو شکست بده و التماس آتش‌بس نکنید .
اگر هم شکست خورده پس اعتراف کنید و این جنگ رو تموم کنید .
از یه طرف میگن اسرائیل شکست خورده از اونطرف جون میکنن برای آتش‌بس خخخخ
United States of America
حسن
۱۵:۵۴ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
یه سلامی هم میکنم به اونهایی که برای طوفان الاقصی شیرینی پخش میکردند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۵ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
سربازان حضرت موسی کسی را به ناحق نمیکشند و آزار نمی رسانند.
فقط سربازان شیطان به انسان های بی گناه صدمه میزنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۲ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
غده سرطانی داره کار خودش رو میکنه. اگه کاری نکنیم همین طور که غزه رو از ویران کرد رفح رو هم از بین می بره و بعد از رفح هم معلوم نیست که برای ویرانی سراغ کجا خواهد رفت.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۹ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
اینهمه کشور نامسلمون میان با هم متحد میشن که مسلمونها رو بکشن بعد چند کشور قدرتمند مسلمان جرات نمیکنن مستقیم به اسرائیل و پايگاه های آمریکا با قویترین موشک‌ها حمله کنن آخه تا کی میخواییم این ذلت رو تحمل کنیم یعنی این دنیا چه قد ارزش داره که آدم‌ها اینهمه دختر و پسر کوچک و بزرگ به بدترین وضع کشته بشن تماشا کنن و دلمون خوش باشه که زنده باشیم زندگی کنیم تف به این همه جنایت و بی غیرتی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۴ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
یکی میگفت اسرائیل اشتباهی بکنه تل‌آویو و حیفا رو نابود میکنیم،چی شد پس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۰ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
نسبت به ایران اگه کاری میکرد تل آویو و حیفا نابود میشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۸ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
یک جمله است که البته باور به آن خیلی از زوجین را در جهان به باد فنا داده ! ( جمله شیطانی بنظر می رسد!!) یــــــــک پـــــــایــــــــــان تــــــــلــــــــخ بــــــهـــــتــــــر از تــــــلـــــخــــــی بــــــی پــــــایــــــان اســــت :(
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۱ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
شک نکن که جمله را ابلیس در جهان جا انداخته چرا که قسم خورده پدر صاحب بچه را دربیاورد ابتدای جمله به راحتی مجوز می دهد به بشر برای اجرایی کردن یک پایان تلخ و در ادامه هرگونه تامل صبر و مقامت و گذشت و بخشش نرمش و انعطاف و راه حل جدیدی را غیرممکن می داند!همانند اشغالگران اروپایی وقتی که تصمیم گرفتن سرخپوستان را نسل کشی کنند تا از آن به بعد همه هزینه برای آمریکای آزاد!!!! باشد و سرخپوستی نباشد که موی دماغ گردد و بهترین سرخپوست را سرخپوست مرده دانستند!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۶ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
بوی ظهور به مشام میرسه
رفح حجت را تمام خواهد کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۴ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
۱۲۰ روز از جنگ میگذره ۲۸ هزار فلسطینی شهید شدن یعنی روزی ۲۳۴ شهید


حکام ۲۲‌کشور عربی.سران و پادشاهان عرب.خاک بر سر بی غیرتتون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۷ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
همه ی دنیا باید مقابل این عامل فتنه افساد باشند انشاالله فرج نزدیک است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۳ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
خیر نبینی اسرائیل .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۰ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
خب شما که قبلاً طعم وحشی‌گری صهیونیست ها رو چشیده بودین چرا حمله کردین و بهانه برای ویرانی مجدد غزه رو دستشون دادین؟ بهتر نبود صبر می کردین تا از لحاظ نظامی در جایگاه بالاتری قرار می‌گرفتین بعد حمله میکردین؟ یعنی شما یک درصد هم احتمال ندادین که اگه دشمن شکست نخوره بعدش چه بلایی سرتون میاره؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۰ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
خب شما که قبلاً طعم وحشی‌گری صهیونیست ها رو چشیده بودین چرا حمله کردین و بهانه برای ویرانی مجدد غزه رو دستشون دادین؟ بهتر نبود صبر می کردین تا از لحاظ نظامی در جایگاه بالاتری قرار می‌گرفتین بعد حمله میکردین؟ یعنی شما یک درصد هم احتمال ندادین که اگه دشمن شکست نخوره بعدش چه بلایی سرتون میاره؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۲ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
این همه سال شعار نابودی رژیم صهیونیستی چه چرا حمله مستقیم به تلاویب نشد.
ما ملت شهادتیم حمله کنید رژیم اسراییل رو نابود کنید
مرگ بر اسرائیل
Iran (Islamic Republic of)
عبدالمجید سجادیان
۱۱:۴۸ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
انشاالله رفع هم به دست سربازان حضرت موسی فتح خواهد شد
Iran (Islamic Republic of)
عمار .
۲۰:۵۷ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
زیاد به خودت فشار نیار به پوشک نیاز پیدا می کنی تو با این نظرت نمی تونی حضرت موسی کلیم الله سلام الله علیه را بچسبونیش به این صهیونیستهای جنایتکار اشغالگر خبیث فاشیست حضرت موسی کلیم الله سلام الله علیه امت خود را سفارش کرد به پیغمبر آخر حضرت رسول الله محمد مصطفی ص و پیروان آخرین پیامبر که کامل کننده همه ادیان الهی و آخرین دین خداوند جل جلاله است قدس شریف باعظمت نورانی مقدس و سر تا سر فلسطین را از اشغال صهیونیستهای جنایتکار آزاد می کنند . افتااااااااااااااااااااااااااااااااااااد حالا برو دو تا روشن شی .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۲ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
خوب اگه خدا بخواد انگار داره جنگ غزه تموم میشه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۶ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
پس این طوفان القصی چی شد چاره ساز نبود
آخرین اخبار