گرچه محصول خرمای مضافتی بم به ۷۰ کشور جهان صادر می‌شود؛ اما سود آنچنانی از این تجارت به جیب نخلداران نمی رود.

 خرمای مضافتی بم همچون ارگ تاریخی اش شهرت جهانی دارد، این محصول شیرین هر ساله در بازار‌های بین المللی خودنمایی می‌کند و سالانه میلیون‌ها دلار برای کشور ارزآوری دارد.

این محصول علی رغم حضورش در بازارهای جهانی گاهی کام صاحبان خود را تلخ می کند.

دهقان کشاورز بمی گفت: زحمت یک ساله ما کشاوزان، دست دلالان است و  آن‌ها قیمت خرما را در منطقه تعین می کنند.

وی افزود: قیمت خرما پارسال هر کیلو ۸۰ هزار تومن بود؛ اما  امسال قیمت آن ۶۰ تا ۷۰ هزار تو مان است و  کشاورزان از سوی هیچ جایی حمایت نمی‌شوند و هزینه برداشت خرما برای ما کشاورزان زیاد است و سود اصلی به جیب دلالان می رود .

 سجادی گفت: قیمت تمام شده خرما برای ما کشاورزان جوابگو نیست و ما پارسال خرما را با قیمت هر کیلو ۸۰ هزار تومان می فروختیم؛ اما  امسال بعد از یک سال زحمت، قیمت همین خرما در بازار  هر کیلو ۶۰ تا ۷۰ هزار تومان به فروش می‌رسد و هزینه جوابگو ما کشاورزان نیست.

وی افزود:  قیمت خرما را دلالان تعین می‌کنند و سود اصلی را دلالان می‌برند و کشاورز همیشه ضرر می کند؛ زیرا قیمت خرما، دست دلالان کف بازار است.

 

خرمای بم

کشاورز بمی از بیمه هم دل خوشی نداشت و افزود: من ۷ سال است باغات خودم را بیمه نمی‌کنم؛ زیرا غرامت بیمه بسیار ناچیز است و  بیمه هیچ کمکی به کشاورز نمی‌کند.

او بیان داشت : با تو جه به آفت‌هایی مثل خشکیدگی خوشه خرما، دولت باید به کمک‌ما کشاورزان بیاید و ما را کمک کند.

خرمای بم به  ۷۰ کشور صادر می شود

مرغوبیت خرمای بم باعث شده که این محصول به هر کشوری که پا می نهد، طرفداران زیادی را برای خود جذب کند. محمد حسین اکبری، نایب رئیس انجمن ملی خرمای ایران گفت: در شرق استان کرمان، امسال ۱۸۰ هزار تن خرمای مضافتی تولید و برداشت شد و تاکنون نیز ۹۳ هزار تن از این محصول به ۷۰ کشور دنیا صادرشده که نسبت به پارسال، ۱۵ درصد رشد داشته است و تا پایان سال نیز صادرات خرمای بم بیشتر می‌شود.

وی افزود: تعداد ۳۰۰ واحد سردخانه در شرق استان کرمان، کار نگهداری خرما را انجام‌می دهند که در فصل زمستان صادرات خرما به راحتی انجام شود.

خرمای بم

اکبری تصریح کرد: خرمای مضافتی بم در بازار‌های جهانی، مشتری ثابت خودش را دارد و در ایام نزدیک شدن به ماه مبارک رمضان، بازار خرما بم رونق می‌گیرد.

وی بیان داشت: خرمای مضافتی بم به کشور‌های هندوستان، کشور‌های همسایه افغانستان، پاکستان، ترکیه، حوزه خلیج فارس، کشور‌های حاشیه دریای خزر، آذربایجان، تاجکستان، روسیه، چین، ارمنستان، و بیش از ۷۰ کشور دنیا صادر می‌شود.

نایب رئیس انجمن ملی خرمای ایران گفت: خرمای رطب مضافتی بم خصوصیات منحصر به فرد خودش را دارد، بسیار خوشمزه است و طعم خاصی دارد که آن را از خرما‌های دیگر متمایز می‌کند و با همین ویژگی‌ها توانسته است، بازار‌های داخلی و بین المللی را به خودش اختصاص دهد.

خرمای بم

اکبری با اعلام اینکه کشور ایران، دومین تولید کننده خرمای جهان است، افزود: بم رتبه اول تولید خرمای مضافتی جهان را دارا است و کشور ایران در سال، یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن خرما تولید می‌کند.

وی تصریح کرد: قیمت خرما براساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شود؛ این در حالی است که هزینه‌های تولید خرما برای کشاورز بیشتر است و باید در خصوص بیمه کشاورزی و بیمه درختان نخل بازنگری شود؛ چرا که کشاورزان از غرامت بیمه ناراضی هستند.

 محمد امین برایی نژاد رئیس اداره استاندارد بم نیز گفت: تاکنون ۲ هزار و ۵۰۰ گواهی استاندارد و صادرات خرمای بم صادر شده است و این نشان از رونق صادرات خرما بم دارد.

خرمای بم

وی با اعلام اینکه تا پایان سال، صادرات خرما رو به افزایش است، افزود: تاکنون نسبت به پارسال، ۱۵ درصد افزایش تناژ صادرات خرمای بم را داشته ایم و این آمار تا پایان سال و در ماه مبارک رمضان رو به افزایش است.

بیمه محصول خرما، درمانگر نیست 

محمد برزنگ، فرماندار بم هم با اعلام اینکه خرمای بم در تمام جهان شناخته شده است، گفت: خرمای معروف رطب مضافتی بم در ماه مبارک رمضان بر سر سفره‌های ما همیشه وجود دارد و خرما به دلیل قند طبیعی و انرژی که دارد مصرف آن در ماه مبارک رمضان بیشتر است. 

وی ابراز امیدواری کرد: تالار بورس خرما در آینده در بم راه اندازی شود و خرمای معروف بم در بورس کشور عرضه شود تا شاهد هرچه بیشتر رونق خرما در بورس باشیم.

فرماندار بم با بیان اینکه باید بیمه خرما و نخلستان‌ها کمک‌کشاورز باشد، افزود: بیمه نخلستان‌ها و خرما بسیار ناچیز است و یک صدم خسارت کشاورز را هم پرداخت نمی‌کند، بر این اساس، کشاورزان از بیمه ناراضی اند و حاضر به بیمه محصول خود نیستند.

برزنگ تصریح کرد: آنچه خرما‌ی مضافتی بم را متمایز می‌کند، آبیاری نخلستان‌ها با آب قنوات و استفاده از کود حیوانی است.

خرمای بم

وی با اشاره به اینکه خرمای بم کاملا ارگانیک است، بیان داشت: بهترین، بی نظیر‌ترین و مرغوب ترین خرمای ایران و جهان در بم تولید می‌شود.

 قیمت خرما، متناسب با هزینه‌های تمام‌شده نخلدار نیست

معقول مدیر جهاد کشاورزی بم نیز گفت: در ماه مبارک رمضان، خرما به اندازه کافی و نیاز کشور در سردخانه‌ها موجود است.

وی با اعلام اینکه نخلداران از بیمه کشاورزی ناراضی هستند، افزود: قیمت خرما امسال متناسب با هزینه‌های تمام‌شده نخلداران نیست، هزینه‌های گرده افشانی، حرس، آبیاری، کود حیوانی، خوشه بندی نخل، بسته بندی، تهیه کارتن و لوازم آن نیز بوده است، ؛ بنابراین برداشت آن برابری با هزینه‌های کشاورزان نمی‌کند. 

معقول، سطح زیر کشت نخیلات شهرستان بم ۱۰ را هزار هکتار عنوان کرد و گفت: ۱۸ هزار کشاورز، بهره بردار کشاورزی نخل خرما هستند که با توجه به افزایش هزینه‌های تولید و بیمه نبودن نخلستان‌ها برای کشاورزسودی نمی‌ماند.

گزارش از  علیرضا عزیزآبادی 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۵ ۱۳ بهمن ۱۴۰۲
آفت قیمت محصولات کشاورزی در کشور دلالان هستند و دولت نتوانسته دلال بازی رو از بین ببرد اگه دلالی در کشور به هر روش از بین برود مردم هم به رفاه بیشتری میرسند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۴ ۱۲ بهمن ۱۴۰۲
دولت باید یه فکری بکنه، از کشاورزی که یکسال زحمت کشیده ارزون می‌خرند بعد به مصرف کننده هم گرون میفروشن این وسط فقط دلال سود میکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۵ ۱۲ بهمن ۱۴۰۲
واقعا بی انصافیه گیلاسی که نیاز به هیچ حرس و بو دهی و کود دهی و خوشه بندی و آبدهی سخت هفته ای یکبار نداره قیمتش چند برابر خرما با این همه مشقت و سختیست من خودم خرما دارم برام کیلویی 70در اومده الان میگن کیلویی 60خدارو خوش میاد خداوکیلی این چه وضعیه
Iran (Islamic Republic of)
Z
۰۸:۱۱ ۱۲ بهمن ۱۴۰۲
وقتی کوچک و بزرگ تو بم شدن دلال خرما دیگه کی به فکر کشاورز بدبخت هستش...
Iran (Islamic Republic of)
ح
۱۰:۵۱ ۱۲ بهمن ۱۴۰۲
قیمت خرما رو دلالان شهرهای بالا میزنن دلالان بمی واسطه هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۸ ۱۲ بهمن ۱۴۰۲
آرزوی خوردن خرمای خوب به دلمون مونده، خرمای کیلویی فشرده در بسته بندی کارتونی سال یه بار نصیبمون میشه اونم اینبار گرفتم از روی زمین جمع میکنن یه سنگ بزرگ داش بود نزدیک بود دندونمون به فنا بره، آدم حالش به هم میخوره پر از سنگ و خرده سنگ و گرد و خاک.
از برنج خوب ایرانی اگر بشه خیلی داشته باشیم ماهی دو کیلو خاکه برنج گیرمون میاد و اونم از خرمامون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۸ ۱۲ بهمن ۱۴۰۲
باعرض سلام آره واقعا کشاورزی شهرستان بم مظلوم واقع شده و کسی نیست صدای آنها رو به گوش مسولین محترم برسونه باتشکر از آقای عزیز آبادی
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۵:۳۲ ۱۱ بهمن ۱۴۰۲
چون که صنف اتحادیه خرمای بم خودشون دلال هستن و نمی‌گذارند قیمت خرید از کشاورز بالا بره نرخ خرمای بم افتاده دست دلال که اسم خودش گذاشته تاجر اصلا سردخانه دار نمیگذاره کشاورز تاجر رو ببینه و از قیمت حرف بزنه دلال سردخانه دار خودش یا برادرش تاجر معرفی میکنه و خرما رو مفت از دست کشاورز می‌خره جعبه ۸۰۰ گرمی ۴۵هزار تومن می‌خره همون تو کشور خودمون ۳برابر میفروشه
Iran (Islamic Republic of)
فقط متاسفم برای کسانی که میتونن روی قیمت خرما تاثیر بزارن تا کشاورزها هم راصی باشن که کاری نمیکنن منم کشاورز هستم بخدا نخل بیشترین هزینه و کار رو میبره تا به نتیجه برسه
۱۴:۴۴ ۱۱ بهمن ۱۴۰۲
پرزحمت ترین میوه دنیا خرما هست ولی چه فایده کسی به فکر کشاورزلن نیست
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۱۴:۴۳ ۱۱ بهمن ۱۴۰۲
فقط حرف ولی در عمل هیچ از این حرفها زیاد زده میشه وهر روز شاهد پایین آمدن نرخ خرما هستیم
Iran (Islamic Republic of)
م خ
۱۳:۳۹ ۱۱ بهمن ۱۴۰۲
سلام ممنونم از آقای عزیزابادی عزیز بابت اطلاع رسانی واقعا قیمت خرما خیلی کمه نمایندها ومسئولین باید فکری کنند با این اوضاع اقتصادی قیمت همه محصولات به جز خرما بالاست لطفا فکری به حال باغداران بکنید لطفا پیگیری کنید ?
Iran (Islamic Republic of)
Hossein
۱۲:۰۶ ۱۱ بهمن ۱۴۰۲
بهترین و خوش طعم ترین رطب ،رطب شاهانی هست...من خودم باغدار هستم ،متاسفانه اینقدر حیف و میل میشه خرما و رطب ..بیشترین قیمتی هم که فروختیم سی هزار تومن بوده .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۷ ۱۳ بهمن ۱۴۰۲
قیمت محصولات دیگه هم مثل خرماست سیب کیلویی ۱۰هزار تومن از کشاورز خریده میشه مصرف ۴۰ هزار میشه؟؟!!!
Iran (Islamic Republic of)
اهالی بره ره
۱۰:۱۳ ۱۱ بهمن ۱۴۰۲
به کام نخلداران نفرمایید ، بفرمایید به کام مردم ایران تلخ می باشد .