همزمان با نخستین روزهای بهمن ماه در مناطق گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد خبری از سوز سرمای زمستان نیست و لطافت هوای بهاری جلوه گری می کند،اینجا نشستن در دل تپه ماهورهای سرسبز زیر آسمان یک دست آبی با تکه های ابر در حالی که هوا کاملا بهاری و دلپذیر است یادآور روزهای فروردین و اردیبهشت ماه است.
در سکونتگاه های گرمسیری کهگلویه و بویراحمد، همراهی نغمه پرندگان با خروش رودخانه های خیرآباد،آب شور و تلخ،جوشش چشمه های پرآب،آبشارهای فصلی زیبایی های طبیعت سبز را دوچندان کرده و صدای هی هی چوپان ها،نغمه دل نشین نی مردان عشایر، زمزم لالایی مادران،جلوه پوشش زنان و مردان عشایری از دیگر زیبایی های گردشگری عشایر در این روزهای زمستانی است.
اینجا در سکونتگاه های عشایری مشاهده فعالیت شبانه روزی همه اعضای خانواده از پسران و دختران خردسال گرفته تا افراد سالخورده، روحیه قناعت و مهمان نوازی در کنار طبیعت بکر تجربیاتی به یادماندنی برای گردشگران به ارمغان می آورد.
در این مناطق تکاپوی دختران و بانوان عشایری با لباس های رنگارنگ محلی برای پخت نان ، دوشیدن شیر،گرداندن پشم و پخت غذای محلی جلوه هایی از امید به زندگی را به نمایش گذاشته است.
بانوان سخت کوش عشایر در این روزهای زمستانی برای پخت غذا ابتدا از بوته های گیاهان خودرو می چینند و پس از شست و شو و خرد کردن با آن پلوهای خوش و طعم رنگی درست می کنند و آن را با ماست یا انواع خورشت بر سفره خانواده می آورند.
مردان هم پس از خوردن صبحانه هی هی گویان گوسفندان را به چرا می برند. در فرهنگ عشایری همه در انجام کارهای خانه مشارکت می کنند و مردان با فعالیت های مختلف از صبح تا شامگاهان برای رفاه خانواده در تلاش هستند.
یکی از مسافرانی که از استان فارس به منطقه عشایری دریلا در گچساران سفر کرده اعتقاد دارد که بازدید از سکونتگاه های عشایری افزون بر زیبایی هایی طبیعت بکر با امکان مشاهده زندگی چادرنشینان و همنشینی با آنان ، انسان را به دنیای سنتی می برد.
رضا حسن زاده می گوید که استفاده از غذاهای طبیعی،مهمان نوازی، قوی بودن حس نوع دوستی و تلاش برای کمک به یکدیگر از ویژگی های مردمان سختکوش عشایر کهگیلویه و بویراحمد است که همنشینی با آنان را لذت بخش کرده است.
یکی از اهالی مناطق عشایری گچساران در جنوب کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به بارندگی های اخیر در مناطق قشلاقی، سرسبزی طبیعت و هوای دلپذیر این روزها در سکونتگاه های عشایری استان گفت: این روزها مسافران زیادی برای کسب تجربه های نو مناطق گردشگری کهگیلویه و بویراحمد را برای طبیعت گردی انتخاب می کنند.
نادر نادری با یادآوری بازگشایی ایل راه های مناطق عشایری استان از سوی امور عشایر تصریح کرد: این اقدام باعث تردد آسان عشایر به مناطق شهری شده و هم اکنون وضعیت قابل قبولی برای زندگی ساکنان و سفر گردشگران به مناطق عشایری ایجاد کرده است.
یکی از مسافرانی که برای بازدید از سکونتگاه های عشایری به شهرستان باشت سفر کرده اعتقاد دارد که صفا ، صمیمت و همچنین همدلی بین اعضای خانواده و ایل از مهمترین ویژگی های زندگی عشایر است که افزون بر آسایش اهالی باعث ایجاد تجربیاتی دلچسب برای گردشگران شده است .
مریم باباخانی عنوان کرد:استفاده از مشک به جای یخچال برای خنک کردن آب، خشک کردن برخی مواد غذایی برای ماندگاری از نشانه هایی از سادگی زندگی عشایر است.
وی اضافه کرد:در زندگی عشایری خانواده ها همه روزهای سال در پناه سیاه چادر هایی که با دست اهالی تولید می شود روزگار می گذرانند.
باباخانی با اشاره به خاکی بودن جاده های عشایری کهگلیویه و بویراحمد می گوید: در صورت مستقر کردن درُشکه برای مسافران ضمن درآمدزایی گردشگران بیشتری جذب این مناطق می شود.
وی عنوان کرد: افرادی که برای فعالیت درشکه ها مشارکت می کنند هم می توانند محل فعالیت خود را همراه با کوچ عشایر تغییر دهند.
تولید ۲۷ درصد از محصولات زراعی ، ۶۰درصد از گوشت قرمز و ۳۵ درصد صنایع دستی استان کهگیلویه و بویراحمد از سوی جامعه عشایری صورت می گیرد.
عشایر کهگیلویه و بویراحمد بیش از یک میلیون رأس دام سبک و سنگین نیز دارند،این استان با ۷۲۶ هزار نفر جمعیت یک درصد مساحت کشور را در اختیار دارد.
۷۰ هزار نفر در قالب بیش از ۱۱ هزار و ۱۲۰ خانوار از جمعیت ۷۲۶ هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد عشایر هستند که این میزان جمعیت از ۶ ایل بومی، ۲ طایفه قشقایی، ۱۶ تیره، ۱۸۱ طایفه و بیش از یک هزار و ۱۱۰ تش (اولاد) تشکیل شده است.