سردار جعفر آبادی فرمانده فضایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری در ارتباط با پرتاب ماهواره ثریا با ماهواره بر قائم ۱۰۰ اظهار کرد: این پرتاب برگ زرین و نقطه عطفی در تاریخ فضایی کشور است و پس از این منحنی پیشرفت فضایی کشور با شتاب بیشتری حرکت خواهد کرد.
وی ادامه داد: دانشمندان ما سالیان سال این چالش را داشتند که به چه شکل موتور سوخت جامد بزرگ و با قطر بالا را میتوان درست کرد که از الیاف کامپوزیتی سبک و مقاوم باشد و بتواند فشارهای ۱۰۰ اتمسفر و حرارت ۳۰۰۰ درجه را تحمل کند و آن نازلی که آتش از آن خارج میشود هم متحرک باشد و قطعات بتوانند این تنشها را تحمل کنند. این موضوع از چالشهای در دست متخصصین موتورهای سوخت جامد بود.
جعفر آبادی افزود: این پروژه در قالب موتور رافع تعریف شد و ۲ سال پیش شاهد تست استاتیک آن بودیم و سال گذشته اولین تست پروازی آن انجام شده بود؛ ۲ روز گذشته هم پرتاب فضایی این موتور قدرتمند سوخت جامد بود و ماهواره در مدار گذاشته شد.
وی ادامه داد: این کلاس از ماهوارهها بین ۷۰۰ تا ۱۵۰۰ کیلومتر ارتفاع دارند، مثلا ماهواره گلوبال استار در مدار ۱۴۰۰ کیلومتری زمین قرار دارد.
سپاه آمادگی پرتاب ماهواره دیگر کشورها را دارد
این فرمانده سپاه اضافه کرد: اهمیت این پرتاب این بود که اولین همکاری دولت و سپاه بود که پرتاب خوبی بود و ماهواره سالم در مدار قرار گرفت و به امید خدا بتوانیم برای سازمان فضایی و دولت پرتابهای خوبی را انجام دهیم و حتی اکنون در سپاه این آمادگی وجود دارد که ماهوارههای کشور دیگر را نیز پرتاب کنیم.
وی گفت: در حوزه موتورهای سوخت جامد دانش به طور کامل و صد درصد ایرانی است.
وی افزود: در کشور ما در بحث سوخت مایع هم توسط دوستان در وزارت دفاع کار میشود و در آینده خبرهای خوبی در این زمینه داده خواهد شد و این ۲ توانمندی ما در سپاه پاسدارن در سوخت جامد و وزارت دفاع در سوخت مایع حتما ۲ بازوی قدرتمندی در صنعت فضایی کشورمان خواهد بود.
وی گفت: ما چهارمین کشوری هستیم که فناوری پرتاب موشک با سوخت جامد داریم. آمریکا، چین روسیه و ایران چهار کشوری هستند که با نازلهای متحرک میتوانند این اقدام مهم را عملی کنند.
وی درباره اهمیت صنایع فضایی گفت: رهبر ما در سخنرانی فرمودند که اگر کشورهایی به چنین فناوریهای بزرگ و جدید نرسند از بین میروند؛ و این صنایع از اهمیت بالایی برخوردار است.
جعفر آبادی افزود: اکنون ماهواره بر قائم ۱۰۰ بسیار خوب جواب داده است و خیالمان از این ماهواره بر راحت شد و بعد از این ماهوارههای زیادی را پرتاب میکند.
وی تاکید کرد: برای رسیدن به ماهوارههای بالاتر ماهواره بر قائم ۱۰۵ گام بعدی است. یک سال آینده اقدامات آن را انجام میدهیم. اگر بخواهیم بسار عادی بگوییم اولین پرتاب ما نور ۱ بود که حدود ۱۸ کیلوگرم حمل میکرد و در این ۳ سال ظرفیت را ۵ برابر کردیم و امیدواریم در ۳ سال آینده این ظرفیت حمل وزن را ۳ برابر کنیم و به ۵۰۰ کیلوگرم برسانیم.
حتی به سیم خار دار محتاج بودیم که از خارج وارد کنیم !!!