بنابر اعلام مرکز آمار وزن گوشت قرمز عرضه شده انواع دامهای ذبح شده در کشتارگاههای رسمی کشور در آذر امسال ۳۶ هزار و۸۲۳ تن گزارش شده که سهم گوشت گاو و گوساله بیش از سایر انواع دام بوده است.
براساس نتایج آمارگیری گوشت گاو و گوساله با ۲۰ هزار و۴۳۶ تن، ۵۵.۵ درصد از وزن کل گوشت قرمز عرضه شده را به خود اختصاص داده است. گوشت گوسفند و بره با ۱۲ هزار و ۷۱۱ تن، بز و بزغاله با ۲۵۶۴ تن و سایر انواع دام با ١١١٢ تن، بهترتیب ۳۴.۵ درصد، هفت درصد و سه درصد از وزن کل گوشت قرمز عرضهشده را به خود اختصاص دادهاند.
در همین رابطه علیرضا پیمان پاک قائم مقام وزیر جهاد گفت: بنابر آمار زایش دام سبک در فصل پاییز نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۰ درصد افزایش داشته است.
پیمان پاک می گوید: با توجه به زایشهای مناسب پاییز و افزایش تولید گوشت قرمز در سال آینده نیازی به واردات گوشت نخواهیم داشت.
بنابر اعلام مرکز آمار تعداد دام سبک موجود در دامداریهای کشور در آذر ماه امسال ٦٢ میلیون رأس برآورد شد که با افزایش حجم زایش و تولید، بازار به تعادل می رسد به طوریکه در سال آینده نیازی به واردات نداریم.
زایش دام سبک ۲۰ درصد افزایش یافت/ واردات گوشت منجمد برای تنظیم بازار شب عید در حال انجام است
منصور پوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام گفت: بنابر گزارشهای مرکز آمار و برآوردهای قبلی زایش دام سبک در فصل پاییز نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۰ درصد رشد داشته و افزایش تولید دام سنگین بیش از این میزان است.
به گفته او، اتخاذ سیاستهای مناسب وزارت جهاد در زمینه واردات گوشت گرم و منجمد توانست از جمعیت کشتار دامهای مولد و غیرمولد جلوگیری کند که اکنون افزایش تولید زایشهای پاییز نتیجه همین سیاست است. کمااینکه در بخش پروار هم واردات خوبی انجام شد.
پوریان ادامه داد: هم اکنون با حجم گسترده دام روبرو هستیم به طوریکه در بخش گوساله با مجموعه ۳۵۰ هزار راسی و سبک ۱.۵ میلیون راسی آماده کشتار روبرو هستیم.
رئیس شورای تامین کنندگان دام درباره آخرین وضعیت واردات گوشت افزود: بنابر سیاست گذاری و هدفگذاری وزارت جهاد با این حجم واردت به تولید فرصت بیشتری داده میشود که در بازار اشباع شود، از این رو ۴۰ هزارتن گوشت منجمد برای شب عید و ماه رمضان در حال واردات است، همچنین ۸ هزارتن در گمرکات و ۱۰ هزارتن در مسیر است که این حجم از واردات از شتاب قیمت گوشت گرم در بازار جلوگیری میکند.
او از کاهش قیمت دام در میادین خبر داد و گفت: با توجه به آنکه پاییز و زمستان عمدتا فصل زایش است و خرید و فروش چندانی انجام نمیشود، اما قیمت دام در میادین کاهش یافته است و پیش بینی میشود که در ماههای آتی با اتخاذ سیاستهای مناسب وزارت جهاد شاهد رشد مناسب تولید باشیم به طوریکه در سال آینده به جای واردات اقدام به صادرات کنیم.
پوریان گفت: با توجه به کاهش قیمت دام زنده، نرخ منطقی هرکیلو گوشت ۳۵۰ تا ۴۲۰ هزارتومان است و عرضه با نرخهای بالاتر ناشی از سودجویی دلال و عوامل واسطه است.
واردات گوشت تا پایان سال به ۱۰۰ هزارتن می رسد
افشین صدردادرس مدیرعامل اتحادیه دام سبک گفت: بنابر اعلام مرکز آمار ۲ میلیون راس دام در فصل پاییز زایش داشتیم که قطعا این امر در افزایش تولید گوشت ماههای آتی اثر گذار خواهد بود، اما در ازدیاد جمعیت گلههای مولد تاثیر چندانی ندارد.
به گفته او، بنابر آمار از ابتدای سال تاکنون ۸۲ هزارتن گوشت گرم و منجمد وارد شده است و برآورد میشود که تا پایان سال به ۱۰۰ هزارتن برسد.
صدردادرس با بیان اینکه جمعیت دام سبک به ۶۲ میلیون راس رسیده است، افزود: با توجه به پرداخت ۵۰ درصد یارانه به گوشت وارداتی، این موضوع میتواند به تولید داخل آسیب بزند.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک قیمت کنونی هرکیلو دام را ۲۴۰ تا ۲۵۰ هزارتومان اعلام کرد و گفت: با احتساب نرخ کنونی دام، قیمت هرکیلو گوشت باید ۵۳۰ تا ۵۴۰ هزارتومان باشد. گفتنی است واردات ۳۰۰ هزار راس دام سبک به طور مقطعی در کاهش قیمت اثر گذار است.
او ادامه داد: واردات گوشت و دام زنده در ماههای اخیر به طور کلی بر کاهش قیمت گوشت در کل کشور اثر چندانی نداشته است که براین اساس واردات نتیجهای دیگری جزء پرداخت یارانه به تولیدکنندگان خارجی ندارد که استمرار این روند میتواند تولید را دچار مخاطره کند.
این مقام مسئول با بیان اینکه واردات گوشت راهکار تنظیم بازار نیست، گفت: اگر مسئولان به جای سیاست گذاری و برنامه ریزی برای واردات بر تولید داخل کار میکردند، نیازی به واردات نداشتیم. کمااینکه معاونت امور دام برای تولید برنامههایی دارد، اما اعتباری در اختیار ندارد که بتواند برنامه هایش را اجرا کند.
بنابر سیاست و برنامه وزارت جهاد واردات دام پروار و گوشت در راستای تنظیم بازار تا پایان سال انجام می شود، اما بسیاری از دست اندرکاران حوزه گوشت معتقدند که واردات راهکار مناسبی برای تنظیم بازار نیست و از طرفی با احتساب تولید سالانه ۹۰۰ هزارتن تا یک میلیون تن گوشت و مصرف داخل نیازی به واردات نداریم.
بهار گوشت گران شد گفتن فصل زایش دامهاست و بعد اون گوشت زاید میشه و ارزون . اما دامها زایش کردن و بره و گوساله ها بزرگ شدن والان همون بره ها با مادرهاشون دوباره زایش داشتن ولی گوشت باز گرون و گرونتر میشه . واقعا این گوشتها کجا میره ؟! باتوجه با اینهمه دام و واردات و تورم که بعضی از مردم نمیتونن گوشت بخرن پس این گوشتها کجا میره جای سواله؟! اونم گوشت نه چیزی که بشه سالها احتکارش کرد مثل وسایل برقی و...! پس فکر کنم نتیجه این میشه که دهها برابرم وارد کنند و... مافیا حتی شده تو دریا میریزن ولی نمیگذارن گوشت ارزون شه چون اونطوری یه بارضرر میکنن ولیاین راهی که پیش گرفتن همیشه سودآوره !
مشکل از اجناس یا مردم عادی نیست
مشکل اصلی را باید ببینیم از کجاست ؟