معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی اصفهان در پنجمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران و در بخش میز تعمیق ساخت داخل با اشاره به امضای قرارداد «پژوهش و توسعه فناوری بازیافت لاستیکهای فوق سنگین معدنی» بین این مرکز آموزش عالی با یکی از شرکتهای معدنی کشور به ارزش ۱۲۱ میلیارد ریال گفت: امضای این قرارداد برای توسعه و طراحی فرایندها و تجهیزات و با سرمایهگذاری شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران درباره حفظ و حراست از محیط زیست و منابع طبیعی و استفاده اقتصادی از باطلهها و پسماندهای معدنکاری در دستور کار قرار گرفته است.
حمیدرضا صفوی با بیان اینکه این قرارداد گام نخست توسعه یک فناوری با ارزش افزوده بالا برای کشور است، افزود: امروز شاهد تحقق مهمترین قرارداد بین رشتهای در دانشگاه صنعتی اصفهان هستیم که سبب هم افزایی گسترده میان دانشکدههای مختلف از جمله مهندسی برق و کامپیوتر، مکانیک، صنایع، مهندسی شیمی و شیمی با محوریت پژوهشکده معدنکاری هوشمند خواهد شد.
او با اشاره به اینکه لاستیکهای مورد استفاده در ماشینآلات معدنی، حجم گستردهای از تولید زبالههای آسیبزا در طبیعت را به خود اختصاص میدهد، گفت:: این چالش یک فرصت برای کشور فراهم میآورد تا با فناوریهای نوین بتواند مواد بازیافتی با ارزش افزوده بالا را استخراج کند و اکنون این دانش در اختیار متخصصان دانشگاه صنعتی اصفهان است.
صفوی با اشاره به حرکت روبه رشد دانشگاه صنعتی اصفهان در حوزه ارتباط با صنعت گفت: رسالت دانشگاه نسل چهار توجه به نیازهای آینده صنعت است و اجرای چنین طرحهای کلان پژوهشی، زمینه آموزش و پرورش دانشآموختگان دانشگاهی در حوزه معادن هوشمند و ماندگاری نخبگان در کشور را فراهم میکند.
مدیر پژوهشکده معدنکاری هوشمند دانشگاه صنعتی اصفهان نیزگفت: تحقیقات گستردهای در زمینه عملیات آزمیشگاهی، تولید در مقیاس کوچک، برآورد میزان تولید لاستیکهای فرسوده در معادن ایران و محاسبات فنی و اقتصادی برای تولید در مقیاس بزرگ در سه سال گذشته در این دانشگاه انجام شده است.
سید هادی حسینی افزود: ایران با بومی سازی این فناوری در زُمره کشورهای معدود دارای فناوری برتر بازیافت لاستیکهای معدنی قرار میگیرد و اجرای آن ۲۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی به همراه دارد.
او با اشاره به اینکه قرارداد پژوهش و توسعه فناوری بازیافت لاستیکهای فوق سنگین معدنی زمینه احداث کارخانهای با مقیاس ۲ تا پنج تُن در روز را فراهم میکند، گفت:: ظرفیت کارخانه اصلی در آینده، روزانه ۲۰ تُن برآورد میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: برخی از محصولات ارزشمند در کارخانه بازیافت لاستیکهای معدنی شامل نانو پودر کربن (دوده صنعتی)، فولاد آلیاژی، گاز قابل سوخت و میعانات هیدروکربنی است.
او مهمترین ارزش افزوده بازیافت لاستیکهای معدنی را در استخراج دوده صنعتی دانست که ماده اولیه ساخت لاستیکهای سنگین و باری است و تاکید کرد: اجرایی این طرح سبب تحول در عرصه مدیریت پسماندهای جامد در معادن روباز بزرگ کشور خواهد شد.