اسداله دیندار سوها در نشست هم اندیشی جمعی از کارشناسان منابع آب استان با جمعی از بهره برداران و مالکان چاههای کشاورزی دشت اردبیل گفت: به دلیل افت شدید تراز آب زیرزمینی در دشت اردبیل و کاهش ذخایر آبخوان، منابع آبی موجود در این دشت دیگر جوابگوی کشت محصولات پر آب بر نیست و کشاورزان باید نسبت به رعایت الگوی کشت متناسب با میزانِ آب در دسترس برنامه ریزی داشته باشند.
او افزود: بیش از ۲ هزار و ۱۰۰ چاه دارای مجوز بهره برداری در بخشهای مختلف مصرف در دشت اردبیل فعال میباشد که متاسفانه میزان استخراج آب زیرزمینی در حال حاضر در این دشت بیش از ظرفیت انجام میگیرد و سالانه حدود ۲۰ میلیون متر مکعب بیشتر از تغذیه آبخوان برداشت و مصرف میگردد، و این موضوع وضعیت بحرانی آبخوان دشت را تشدید کرده است.
کارشناس مطالعات آبهای زیرزمینی شرکت آب منطقهای اردبیل با بیان اینکه نزدیک به نیمی از منابع آب زیرزمینی در دشت اردبیل در سالهای گذشته مصرف شده است، اظهار داشت: تاکنون بیش از ۸۰۰ میلیون مترمکعب از حجم آبهای زیرزمینی این دشت را مصرف کرده ایم و علاوه بر کاهش ذخایر منابع آبی با خطرات احتمالی فرونشست زمین نیز مواجه هستیم.
دیندار سوها همچنین یادآور شد: افزایش حفرِ چاه در سه دهه اخیر، توسعه اراضی زراعی بدون درنظر داشت راندمان تولید، عدم کاربرد روشهای نوین آبیاری و عدم کاشت گیاهان کم مصرف منجر به برداشت بی رویه از آبهای زیرزمینی در دشت اردبیل شده و این عوامل افت شدید آبهای زیرزمینی در دشت اردبیل را به دنبال داشته است.
او با بیان اینکه دشت اردبیل متعلق به تمامی مردم و نسلها است اظهار داشت: همه ما باید در حفاظت و صیانت از منابع آب تلاشهای خود را بکار گیریم تا نسلهای آینده نیز از این نعمت الهی برخوردار شوند.
کارشناس مطالعات آبهای زیرزمینی شرکت آب منطقهای اردبیل رعایت الگوی مصرف بهینه، استفاده از شیوههای مدرن آبیاری (خصوصا آبیاری تِیپ) و تسطیح و تجهیز اراضی کشاورزی، انتقال و توزیع آب با استفاده از لوله و هیدروفولوم در سطح مزارع، کشت محصولات کم آب برِ اقتصادی و روی آوردن به کشتهای گلخانهای را از راهکارهای اساسی برای برون رفت از این چالش، برای سالهای آتی عنوان کرد.
دیندار وضعیت کم بارشی چند ماه اخیر را متذکر شد و افزود: در حالی که حدود ۴ ماه از سال آبی جدید و فصل بارندگی میگذرد، متاسفانه تاکنون حدود ۵۵ درصد سطح استان نسبت به آمار دراز مدت بارش کمتری اتفاق افتاده و ادامه این روند، نگرانیها از کاهش بارندگیها در ماههای آتی، نبود پوشش برفی مناسب در ارتفاعات و افزایش دما و تبخیر موضوع بحران آب در استان را تشدید خواهد کرد.