مصوبه هیئت وزیران در مورد واردات خودرو از سوی بازیکنان تیم ملی فوتبال توسط هیئت عمومی دیوان عدالت عمومی باطل شد.

هیئت عمومی دیوان عدالت اداری در جلسه امروز سه شنبه ۲۸ آذر ماه به بررسی مصوبه هیئت وزیران در مورد واردات خودرو توسط بازیکنان تیم ملی و کادر فنی فوتبال پرداخت.

در این جلسه قضات عضو این هیئت با استناد به بند نهم از اصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در حوزه رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه در تمام زمینه‌های مادی و معنوی که از وظایف دولت جمهوری اسلامی ایران است، اختصاص مجوز واردات یک دستگاه خودروی سواری به هر کدام از بازیکنان تیم ملی فوتبال و کادر فنی را مصداق تبعیض ناروا دانست.

 همچنین اعمال ماده ۱۳ قانون دیوان عدالت اداری که زمان اجرای آرای ه‍یات عمومی را مشخص می‌کند به رای گذاشته شد و با پذیرش آن، تاریخ ابطال مصوبه به زمان صدور آن بازگشت، از این رو بازیکنان و کادر فنی تیم ملی فوتبال که پیش از این اقدام به واردات خودرو کردند نیز مشمول رای هیئت عمومی دیوان عدالت اداری می‌شوند.

۷ دلیل دیوان عدالت اداری در ابطال مصوبه اعطای مجوز واردات خودرو به اعضای تیم ملی فوتبال ایران از بدو صدور

در رای دیوان عدالت اداری دلایل ابطال این مصوبه به این نحو بیان شده است:

۱) مصوبه مصداق تبعیض ناروا و خلاف اصل سوم قانون اساسی است

 براساس بند نهم از اصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، «رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه در تمام زمینه‌های مادی و معنوی» از وظایف دولت جمهوری اسلامی ایران است و اختصاص مجوز واردات یک دستگاه خودرو سواری به بازیکنان تیم ملی فوتبال و کادر فنی این تیم از این جهت که صرفاً محدود به رشته فوتبال بوده و به سایر قهرمانان رشته‌های مختلف ورزشی که سابقه افتخارآفرینی برای کشورمان را دارند، تعمیم و تسری نمی‌یابد، مصداق ترجیح بلامرجّح و تبعیض ناروا بوده و با بند نهم از اصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مغایرت دارد.

۲) عدم رعایت شرایط ماده ۴ قانون ساماندهی صنعت خودرو

در رای دیوان عدالت اداری، آمده است: هرچند بر اساس ماده ۴ قانون ساماندهی صنعت خودرو مصوب ۲۶/۸/۱۴۰۰ واردات خودرو برمبنای آیین‌نامه‌ای که توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت و با رعایت شرایط مقرر این ماده به تصویب هیئت وزیران می‌رسد، مجاز اعلام شده و آیین‌نامه مذکور نیز در هیئت وزیران به تصویب رسیده است، اما همانطور که در قانون آمده است، واردات خودرو بر مبنای ماده ۴ قانون ساماندهی صنعت خودرو به رعایت شرایط مختلفی مانند: تعیین صلاحیت‌های فنی و حرفه‌ای واردکنندگان و اولویت دهی به واردات خودرو‌های مورد استفاده عامه منوط شده است؛ بنابراین شرایط واردات خودرو توسط اعضا و کادر فنی تیم ملی فوتبال هم از جهت عدم برخورداری آن‌ها از صلاحیت فنی و حرفه‌ای برای واردات خودرو، و هم از جهت نوع خودرو‌های وارداتی توسط آن‌ها با استناد به ماده قانونی مذکور منتفی است.

همچنین در رابطه با حکم مقرر در تبصره ۱ ماده ۴ قانون ساماندهی صنعت خودرو که براساس آن واردات موارد ضروری غیرتجاری که مصادیق آن توسط هیئت وزیران تعیین می‌شود، بدون رعایت شرایط مربوط به واردات خودرو امکان‌پذیر اعلام شده است، با توجه به منتفی بودن شمول عنوان موارد ضروری غیرتجاری بر خودرو‌های وارداتی توسط اعضا و کادر فنی تیم ملی فوتبال، نمی‌تواند مستندی برای وضع تصویب‌نامه‌های مورد شکایت باشد. 

۳) عدم رعایت شرط ماده ۱۷ قانون صادرات و واردات

هرچند براساس ماده ۱۷ قانون مقررات صادرات و واردات مصوب ۱۳۷۲ مقرر شده است: «مسافری که وارد کشور می‌شود علاوه بر وسایل شخصی می‌تواند تا سقف ارزشی مصوب هیئت وزیران با معافیت از حقوق گمرکی و سود بازرگانی کالا وارد نماید و ترخیص کالا‌های موضوع این ماده به شرط غیرتجاری بودن آن بلامانع است»، ولی اجرای حکم مقرر در این ماده، منوط به احراز غیرتجاری بودن کالای وارد شده، گردیده که در مورد واردات خودرو سواری خارجی تحقق این شرط منتفی است.

در عین حال حکم ماده ۱۷ قانون مذکور، به موجب بند (ت) ماده ۱۶۵ قانون امور گمرکی مصوب ۲۲/۸/۱۳۹۰ از زمان لازم‌الاجرا شدن قانون امور گمرکی لغو شده و قابلیت استناد ندارد.

۴) عدم رعایت شرایط ماده ۵ آیین‌نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات و ماده ۴۰ قانون امور گمرکی

تصویب‌نامه‌های هیئت وزیران در مورد صدور مجوز واردات خودرو سواری برای بازیکنان تیم ملی فوتبال و کادر فنی به استناد بند ۳ ماده ۵ آیین‌نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات مصوب ۱۳۷۳ به تصویب رسیده است و براساس بند مذکور کالا‌های همراه مسافران ورودی در حدی که در این آیین‌نامه مشخص می‌شود و طبق فهرستی که وزارت بازرگانی اعلام می‌کند، از ثبت سفارش و اخذ مجوز ورود از وزارت بازرگانی معاف شده‌اند، در نتیجه براساس مستند اصلی وضع تصویب‌نامه‌های هیئت وزیران کالا‌های همراه مسافر صرفاً از ثبت سفارش و اخذ مجوز واردات معاف شده‌اند و آنگونه که در تصویب‌نامه نهایی هیئت وزیران بر آن تأکید شده از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی معاف نیستند و در ماده ۴۰ قانون امور گمرکی مصوب سال ۱۳۹۰ هم کالا‌های مسافری هدیه و سوغات و همچنین نمونه‌های تجاری صرفاً از تسلیم اظهارنامه معاف شده‌اند و این معافیت قابل تسری به موارد دیگر از جمله پرداخت حقوق ورودی نیست.

۵) عدم شمول معافیت گمرکی در ماده ۱۹ قانون امور گمرکی و سایر قوانین بر خودروی سواری خارجی 

 براساس ماده ۱۱۹ قانون امور گمرکی مصوب ۱۳۹۰، علاوه بر معافیت‌های مذکور در جدول تعرفه گمرکی ضمیمه آیین‌نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات و معافیت‌های دیگری که به موجب قوانین تصویب‌نامه‌ها موافقتنامه‌ها و قرارداد‌های مصوب مجلس شورای اسلامی برقرار شده است، موارد مقرر در این ماده نیز از پرداخت حقوق ورودی معاف شده‌اند. هرچند بر مبنای بند (چ) ماده مذکور: «اسباب سفر و لوازم شخصی و اشیاء غیرمستعمل و مواد خوراکی غیرتجاری همراه مسافر» از جمله مواردی است که از پرداخت حقوق ورودی معاف اعلام شده است، ولی بدیهی است که عنوان اسباب سفر و لوازم شخصی و اشیاء غیرمستعمل و مواد خوراکی غیرتجاری همراه مسافر عرفاً و منطقاً بر خودروی سواری خارجی قابل اطلاق نیست.

۶) عدم شمول شرایط ماده ۱۳۸ آیین‌نامه اجرایی قانون امور گمرکی بر خودروی خارجی

 بر اساس تبصره ۲ ماده ۷۶ قانون امور گمرکی مصوب ۱۳۹۰: «شرایط، تشریفات اظهار و ارزیابی و میزان معافیت کالای شخصی همراه مسافر و امور مربوط به مسافر در حدود مقررات این قانون در آیین‌نامه اجرایی تعیین می‌گردد» و در اجرای حکم این تبصره، در ماده ۱۳۸ آیین‌نامه اجرایی قانون امور گمرکی مصوب ۱۳۹۱ مقرر شده است: کالای همراه مسافر ورودی تا میزان ۸۰ دلار (سالانه) از پرداخت حقوق ورودی معاف و مازاد بر آن به شرط غیرتجاری بودن با اخذ حقوق گمرکی و دو برابر سود بازرگانی قابل ترخیص است که باتوجه به ارزش خودرو سواری خارجی این کالا دارای ارزش کمتر از ۸۰ دلار و غیرتجاری نیست تا بر اساس ماده ۱۳۸ آیین‌نامه اجرایی قانون امور گمرکی از پرداخت حقوق ورودی معاف باشد. 

۷) وضع این مصوبه خارج از اختیار هیئت وزیران بوده است

طبق رای صادره هیئت تخصصی دیوان عدالت اداری، ذکر قید با رعایت قوانین و مقررات مربوط در تصویب‌نامه‌های مورد شکایت موجب مرتفع شدن جنبه‌های غیرقانونی و تبعیض‌آمیزی که در تصویب‌نامه‌های مذکور وجود دارد، نمی‌شود و باتوجه به ادله فوق، تصویب‌نامه‌های هیئت وزیران که بر اساس آن‌ها واردات یک دستگاه خودروی سواری به نام هریک از بازیکنان و کادر فنی تیم ملی فوتبال در قالب کالای همراه مسافر مجاز اعلام شده و به دلالت تغییر مرحله به مرحله در مفاد این تصویب‌نامه‌ها، به معنای صدور مجوز واردات خودروی سواری برای بازیکنان و کادر فنی تیم ملی فوتبال بدون پرداخت حقوق و عوارض گمرکی است، با مفاد مواد قانونی مذکور (بند نهم از اصل سوم قانون اساسی، ماده ۱۱۹ قانون امور گمرکی، ماده ۱۳۸ آیین‌نامه اجرایی قانون امور گمرکی و بند ۳ ماده ۵ آیین‌نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات) مغایرت دارد و در عین حال وضع تصویب‌نامه‌های مذکور خارج از حدود اختیار هیئت وزیران نیز بوده و این تصویب‌نامه‌ها به نظر اکثر اعضای هیئت تخصصی صنایع و بازرگانی دیوان عدالت اداری، از تاریخ تصویب قابل ابطال است.

برچسب ها: دیوان عدالت ، واردات
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۶ ۲۹ آذر ۱۴۰۲
دزدیا رو دبش کرده تاوانشو نخبه ها باید بدن
United States of America
ناشناس
۰۰:۲۳ ۲۹ آذر ۱۴۰۲
تنبیه تیمی از طرف نظام به خاطر حمایت بازیکنان از اعتراضات مردم. در چه امری عدالت است که عدالت را اساس تصمیم‌گیری اعلام کرده اند. چه دم و دستگاه بی ظرفیتی.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۰ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
کسانی که روز اول این دستور غیرقانونی و غیر عادلانه را مصوب کردند هم از خدمت منفصل شوند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۹ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
بهره مندی از تکنولوژی منجمله خودروهای با کیفیت حق هر انسانی هست و نباید از این نظر تفاوتی بین عموم جامعه باشه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۰ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
من که به سهم خودم راضی نیستم از بیت المال خرج تیم باشگاهی شود یا خرج تیم شرکتها از مالیاتشان کم شود که باز هم برداشت بیت المال است.
Iran (Islamic Republic of)
اسدی
۱۸:۳۰ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
وارد کردند وفروختند و رفت !!!!
Iran (Islamic Republic of)
Hossein
۱۸:۲۷ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
عحب!!!!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۵ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
چه خوب
ولی دیوان عدالت اداری تو شاسی بلند نماینده ها هم ورود کند عیبی نداره مردم دیگه فهمیدند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۴ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
اینکار کلا اشتباه بود چون پاداشی در نظر گرفتند که کل مردم برا تهیه اون کلی مشکل دارند
ولی بلاخره فدراسیون جور دیگه جبران میکند براشون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۹ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
اصل موضوع یعنی اختصاص مجوز رانتی به فوتبالیست های ملی اشتباه بود چرا باید رانتی به فوتبالیست هایی که دست آوردی در بازی ها نداشتند داده شود علاوه فوتبالیست ها ملی و کادر فنی از بالاترین دستمزد ها و توانایی مالی در فوتبال حرفه ای شان برخوردارند اگر قرار است رانتی داده شود مدال آوران رشته های مختلف اولویت دارند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۶ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
به همین راحتی در قانون گزاری ما نقص داریم یا تصمیمی نگیرین یا اگرم میخاین بگیرین تمام موضوعات این طرح رو بررسی کنین بعد تایید کنین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۳ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
بعد از مدتها یه حرکت درست دیدیم

دستشون رو هم از بیت المال به طور کامل قطع کنید عالی میشه
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۶:۴۸ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
فوتبالیستها خونشان از بقیه رنگینتر نیست یا واردات برای همه یا هیچ
واردات خودروهای تمام برقی برای هر شناسه ملی ایرانی باید آزاد آزاد شود این به نفع همه ما و کشور ما و پاکی هوای شهرهاست
Iran (Islamic Republic of)
مجی
۱۶:۲۵ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
یک سال دیگه صبرمیکردید پلاک میشد بعد همیشه عقب تراز دیگرانید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۳ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
پرسپولیس سال پیش :
۷ بازی
۱۰ امتیاز از ۲۱ امتیاز ممکن !
کی از بحران خارجشون کرد؟ افرین عرب براقی بازی معروف با مس رفسنجان و رفتند برای قهرمانی.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۴ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
عرب براقی که ۲ پنالتی استقلال در فصل گذشته رو نگرفت و همچنین خطای پشت محوطه جریمه لنگ مقابل مس رو پنالتی اعلام کرد.
این آدم به تنهایی باعث ایجاد اختلاف ۷ امتیازی بین استقلال و لنگ و قهرمانی پرسپولیس شد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۶ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
نوشدارو پس از مرگ سهراب
دیر بیدار شدن از خواب

درو کردن گندم پس از ریختن دانه ها
Iran (Islamic Republic of)
امین الله
۱۵:۵۳ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
ما در حکومت بنام علی خواستار اجرایی عدالت هستیم بر خورد با متقلبین در کنکور که سبب احجاف در حق یک دانش آموز ساکن روستاهای دور افتاده تا عدالت در اجرای قوانینی که فقط شامل یک افراد خاص می شود به فکر عامه مردم باشید چرا فقط باید فوتبالیست خودرو وارد کند واردات خودرو نو و کارکرده را برای عموم مردم تسهیل دهید . مردم چیزی که خلاف شرع نمی خواهند . اگر به فکر مردم هستید .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۲ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
فوتبالیست ها دیگه خوب بازی نمی‌کنند ‌‌!
به فکر بازیکن جدید باشید.
Iran (Islamic Republic of)
جان فدا
۱۵:۲۹ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
من فکر می کنم کار از کار گذشته باشه
Iran (Islamic Republic of)
تیز بین
۱۵:۱۴ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
نوشدارو بعد مرگ سهراب!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۵ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
دیوان با این رای میخواد از زیر بار فشار برگردوندن متقلبین کنکور به دانشگاه فرار کنه. رسانه و مردم نباید اسیر این خط دهی های عمدی بشن. ما انقلابیا باید آتش به اختیار اطلاع رسانی کنیم و نذاریم سواستفاده گران به هدفشون برسن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۰ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
پس اون حرامی ها که وارد کردند و فروختند چی میشن؟ مگه میشه پولو از حلقوم اینا بیرون کشید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۵ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
هنوز هيچ خودروئى از فوتباليستها شماره نشده كه قابل فروخته شده باشه ، لطفاً وقتى در باره چيزى اطلاع كافى نداريد اظهار نظر نفرماييد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۰ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
هیچ کدام از خودرو هایی که فوتبالیست ها وارد کردن هنوز شماره نشده است که بتوانند بفروشند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۷ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
حیف فوتبالیستا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۵ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
عرب براقی که ۲ پنالتی استقلال در فصل گذشته رو نگرفت و همچنین خطای پشت محوطه جریمه لنگ مقابل مس رو پنالتی اعلام کرد.
این آدم به تنهایی باعث ایجاد اختلاف ۷ امتیازی بین استقلال و لنگ و قهرمانی پرسپولیس شد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۳ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
پرسپولیس سال پیش :
۷ بازی
۱۰ امتیاز از ۲۱ امتیاز ممکن !
کی از بحران خارجشون کرد؟ افرین عرب براقی بازی معروف با مس رفسنجان و رفتند برای قهرمانی.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۴ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
حیفه چی چیشونه دقیقا؟؟؟؟؟!!!!!!یه مشت دلال و کاسب پول پرست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۷ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
امیدوارم اجرایی بشه
Iran (Islamic Republic of)
هادی
۱۴:۰۵ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
نمیشه