فریبرز عزیزی نایب رییس اول اتحادیه نانوایان کرمانشاه گفت : دستوری بودن قیمت و رقابتی نبودن نانواییها در موضوع دریافت سهمیه آرد ۲ چالش اصلی پیش روی ارتقای کیفیت نان در استان کرمانشاه است اگرچه مشکلات دیگری هم وجود دارد.
وی با بیان اینکه نگاه بخشی و کم توجهی برخی مسوولان و کارشناسان به نیازهای اصلی و مشکلات صنف نانوایان کرمانشاه باعث بروز مشکل و به تبع آن کاهش کیفیت نان شده است، گفت: به عنوان مثال بر اساس تحقیقات کارشناسی توسط دستگاههای اجرایی مختلف و محاسبه نرخ کارگر، بیمه، کیسه آرد و ... میبایست حداقل ۴۶ درصد افزایش قیمت نان داشته باشیم، ولی این رقم بصورت دستوری در حد ۱۰ تا ۲۰ درصد متوقف شده است.
وی افزود: توجیه این دستور پایین بودن سطح اقتصاد استان و درآمد سرانه خانوار با در نظر گرفتن نرخ بالای بیکاری و جمعیت قابل ملاحظه مستمری بگیر کمیته امداد و بهزیستی کرمانشاه بوده است در حالی که برخی استانها تا ۴۰ درصد افزایش قیمت نان داشته اند.
وی اضافه کرد: با احترام به این مبانی مقایسهای معتقدیم میبایست شرایط نانوایان و هزینه بالای تولید آنها نیز در نظر گرفته شود، چون کاهش قیمت نان در نهایت به زیان مصرف کننده بویژه اقشار آسیب پذیر است.
نایب رییس اول اتحادیه نانوایان کرمانشاه تصریح کرد: پایین بودن قیمت نان در استان باعث میشود که درآمد نانوایی کاهش یاید و در نتیجه نانوا مجبور میشود یک سری اقلام را در تولید نان کم کند.
عزیزی افزود: به عنوان مثال نانوا مجبور میشود در نان سنگک به جای ۱۰۰ گرم مُخمر از ۳۰ گرم استفاده کند و در نان لواش اصلا از مُخمر استفاده نکند؛ این موضوع از آنجایی که حائز اهمیت است که مُخمر سه سال قبل کسیهای ۷۰ هزار تومان بود، اما الان یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است علاوه بر این درآمد و به تبع آن دستمزد پایین باعث میشود کارگر ماهر جای خود را به نیروی کم تجربه بدهد که بازهم به کیفیت تولید لطمه میزند.
وی تاکید کرد: نان خوب نرخ خوب میخواهد مثلا در نتیجه برآوردهای انجام شده قیمت لواش در استان کرمانشاه باید ۶۰۰ تومان میشد، اما الان ۴۷۰ تومان است، ولی همین قیمت در برخی استانهای دیگر ۷۰۰ تومان است.
به گفته وی قیمت سنگک نیز باید ۲ هزار و ۶۵۰ تومان میشد، اما با نرخ دستوری آن را ۲ هزار و ۲۰۰ تومان تعیین کردند در حالی که نرخ ۲ هزار و ۷۵۰ تومان را هم در برخی استانها شاهدیم همچنین تافتون در دیگر استانها هزار و ۲۵۰ تومان، اما در کرمانشاه ۹۰۰ تومان است.
عزیزی دیگر عامل موثر در کیفیت نان را رقابتی نبودن نانواییها اعلام کرد و گفت: الان در بین هزار و ۵۰ نانوایی دولتی کرمانشاه رقابتی وجود ندارد چرا که وقتی به نانوایی که نان با کیفیت پخت میکند به همان اندازه نانوایی که نان بی کیفیت پخت میکند سهمیه آرد داده میشود؛ دیگر رقابت معنا ندارد.
وی در خصوص نظارت بر عملکرد نانواییها نیز معتقد است: اعتقاد دارم اگر تمام مردم ایران ناظر و بازرس شوند در کیفیت نان تاثیری ندارد و تا زمانی که نانوا نتواند روزی زن و بچه اش را در بیاورد کیفیت نان ارتقاء پیدا نمیکند.
به باور وی در بحث کیفیت نان همچنین باید آن را به مسائل بزرگتری بسط داد و نگاهی از مزرعه تا سفره داشت به این معنی که کیفیت گندم و حتی کیفیت خاک و کودی که استفاده شده تا مرحله نگهداری در سیلو و کارخانه آرد و حتی نحوه حمل و فرهنگ نگهداری صحیح نان را در نظر گرفت.
عزیزی در خصوص کیفیت آرد کرمانشاه در مقایسه با سایر استانها نیز گفت: انصافا آرد ما بد نیست و کیفیت آن متوسط رو بالاست و شاید بتوان گفت کیفیت فقط چند استان مانند اصفهان، تهران، کرج و مشهد بهتر از کرمانشاه است.
نایب رییس اول اتحادیه نانوایان کرمانشاه در خصوص استفاده از جوش شیرین در نانواییهای استان نیز گفت: الان استفاده از جوش شیرین ممنوع است و شاید به صورت موردی در رومال بربری استفاده شود در حالی که در حدود ۲۰ سال پیش نانواییها از طرف دولت سهمیه جوش شیرین دریافت میکردند، اما الان فقط مجازند که از مُخمر استفاده کنند.
عزیزی تصریح کرد: در نانواییها فقط چهار عنصر آب، آرد، نمک و مُخمر باید استفاده شود که هر کدام از اینها هم استاندارد خاص خودش را دارد و خارج از اینها هر چیزی که در تهیه نان استفاده شود؛ تخلف محسوب میشود.
وی به ذائقهای بودن کیفیت نان نیز اشاره کرد و گفت: در یک خانواده ممکن است یکی از قسمت ضخیم و نرم نان استفاده کند و در همان خانواده فرد دیگری قسمتهای سوخاری شده را ترجیح دهد.
عزیزی افزود: گاهی اوقات شاهدیم که در صف نانوایی یک نفر به سوخته شدن نان اعتراض میکند، اما شخص دیگری همان نان را میخواهد و با اینکه همه فکر میکنند آن شخص به خاطر معطل نشدن در صف این کار را کرده است، اما در حقیقت این موضوع به ذائقه متفاوت افراد بر میگردد در نتیجه نانواییهایی که نان خمیری و نرم و یا نان برشته پخت میکنند مشتریهای خاص خودشان را پیدا میکنند.
به گفته وی علاوه بر بحث ذائقه موضوع سطح فرهنگ نیز مطرح است به گونهای که در منطقه یک کرمانشاه مانند محلات گلستان و ۲۲ بهمن مردم نان نرم دوست ندارند و از نانواییها نان برشته میخواهند از طرف دگیر مردم در مناطق حاشیه نشین کرمانشاه بیشتر طالب نان نرم و خمیری هستند .