پیمان اسکندری پیش از ظهر امروز در مراسم روز جهانی خاک در تالار مولوی دانشگاه کردستان، با تاکید بر اهمیت منابع پایهای و خاک در امنیت غذایی، اظهار کرد: هدفگذاری جمهوری اسلامی در ۱۴۳۰ برای ۱۲۰ میلیون نفر، تولید ۱۸۰ ملیون تن محصولات کشاورزی است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با بیان اینکه در حال حاضر تولید محصولات کشاورزی ۱۲۵ میلیون تن است افزود: باید تولیدات بر اساس این منابع محدود صورت گیرد.
وی با تاکید بر اینکه در افزایش تولید باید به محیط زیست و منابع طبیعی توجه ویژه شود و آسیبی به آن وارد نکنیم، گفت: یکی از مشکلات و چالشهای استان تغییر کاربری اراضی کشاورزی است و دستگاههای قضایی و جهاد کشاورزی به تنهایی نمیتوانند آن را ساماندهی کنیم.
اسکندری با بیان اینکه زمین از کالای تولیدی خارج شده و به یک کالای سرمایهای تبدیل شده، گفت: ایجاد خانه باغها و افزایش، آفتی است که به جان کردستان افتاده و در این زمینه نسبت به سایر استان همجوار وضعیت بدتری داریم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با اشاره به اینکه برای حفظ منابع آبی مطالبهگری شکل گرفت و عکسالعمل خوبی به وجود آمد، گفت: حفاظت از خاک مظلومتر واقع شده و حجم تغییر کاربری و سو استفاده از زمینها، کشاورزی را به خطر انداخته است.
وی خاک را بستر تولید، سرچشمه حیات و در کاهش اثرات زیان بار تغییرات اقلیمی، اثرگذار دانست و به اقدامات حوزه خاک اشاره کرد و گفت: در ۲۶ هزار هکتار از اراضی مطالعات خاکشناسی انجام شده و ۱۰ هزار هکتار دیگر نیز در برنامه است.
اسکندری ادامه داد: تقویت مواد آلی خاک در سطح ۴۰ هزار هکتار و توسعه باغات در ۶ هزار هکتار اراضی شیبدار از دیگر اقدامات انجام شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با اشاره به اینکه اینکه ۶۱ هزار هکتار از اراضی آبی استان کردستان مجهز به سامانه نوین آبیاری هستند، افزود: در طرح جهش تولید به حفظ خاک توجه ویژه شده و به دنبال یکپارچهسازی اراضی کشاورزی در قالب تعاونیهای کشاورزی هستیم.
وی با اشاره به اینکه ۶۰ درصد از اراضی استان رفع تداخل شده و در شهرستانهای قروه و دهگلان حدود صددرصد انجام شده، گفت: برنامههای کوتاهمدت و بلندمدت برای حفاظت از خاک داریم و از تمام نهاد و دانشگاهها تقاضای کمک داریم.
حامد قادرزاده رئیس دانشگاه کردستان نیز در این همایش اظهار داشت: بر اساس تعریف تخصصی مبنا برای روز جهانی خاک، اقتصاد منابع است.
وی با بیان اینکه در ارزیابی اقتصادی، هر آنچه ایجاد فایده کند تولید محسوب میشود، گفت: تولید بدون تخریب انجام نمیشود و هر تولیدی تخریب دارد اما نهایتا تولیدی مجوز اجرا خواهد داشت که در ارزیابی منفعت هزینه، ارزش کنونی منافع و هزینهها آن یک یا بزرگتر از یک باشد اما این نگاه کوتاه مدت و مقطعی نیست.
قادرزاده خاطرنشان کرد: اگر امروز شاهد تخریبهای محیط زیست و بحرانهای اقتصادی و فنی هستیم، به این دلیل است که ارزش خاک را به خوبی تعیین نکردهایم لذا اگر مزیت نسبی مورد توجه قرار گیرد، بدون شک پیامدهای مثبت ناشی از توجه به مزیت نسبی، همه را منتفع خواهد کرد.
رئیس دانشگاه کردستان با تاکید بر اینکه مبنای تجارت در دنیا مزیت نسبی است، گفت: هر جایی م توان به طور نسبی هزینه تمام شده را برای یک تولید و ایجاد فایده فراهم شود.
وی تصریح کرد: در میان ملل در گذشته بهره اقتصادی عاید دنیا شد اما به مرور به دلیل مغفول ماندن اثرات جانبی سیاستهای اقتصادی اتخاذ شده توسط برخی کشورها به این اصل خدشه وارد شد.
قادرزاده با اشاره به اینکه توجه به منابع، ارزشگذاری آن و جبران خسارتها، تخریبها را به حداقل ممکن میرساند، گفت: اگر ارزشگذاری را به درستی انجام دهیم تخریب به حد امکان خود میرسد لذا در این زمینه لازم است برای نگهداشت همه منابع همافزایی میان دانشگاهها و دستگاه بیشتر شود.
رئیس دانشگاه کردستان با اشاره به اینکه ارزش و آبادانی آب در گذشته برای زیستن مورد توجه بوده اما در خصوص خاک کمتوجهی شده است.
قادرزاده بر لزوم شناسنامهدار کردن محصولات کشاورزی تاکید کرد و گفت: تولید باید براساس هزینه حداقلی در کشور و استقرار مزیت نسبی در اصل بیبدیل در سیاستگذار بنا شود.
رئیس دانشگاه کردستان با تاکید بر اینکه ارزش اقتصادی آب و خاک نباید قربانی راهبرد کوتاه مدت شود، ادامه داد: جابهجایی خاک به راحتی انجام نمیشود و نمیتوان اثرات جانبی در بستر خاک را نادیده گرفت.
اقبال حمیدی مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان نیز بیان کرد: ۹۵ درصد از منابع تغذیهای از خاک نشات میگیرد و هر گونه آلودگی در خاک در امنیت غذایی بشر خود را نشان میهند.
وی با بیان اینکه خاک نماد باروری و حفاظت از آن نیازمند عزم ملی است، گفت: خاک به عنوان منبع تجدیدپذیر باشد اما برای تولید یک سانتیمتر آن حداقل ۱۰۰ تا ۱۰ هزار سال نیاز است و این نقض کننده این بیان است.
حمیدی به واژگونی تانکرهای سوخت اشاره کرد و گفت: کردستان بالاترین آمار واژگونی تانکرها در کشور دارد و از سال ۱۳۸۷ تاکنون ۲۹۱ واژگونی تانکر در کردستان اتفاق افتاده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان تاکید کرد: واژگونی تانکرهای سوخت بلافاصله آب، خاک، آبهای سطحی، زمینهای کشاورزی و باغات محدوده واژگونی را آلوده میکند و به سادگی پاکسازی نمیشود.
وی با اشاره به اینکه رفع آلودگی خاک بسیار هزینهبر است، گفت: به دلیل عدم توسعه زیرساختها، به صورت ماهانه شاهد واژگونی تانکرهای سوخت هستیم و این یکی از بلایای کشاورزی و خاک به شمار میرود.
حمیدی با اشاره به وجود ۱۶ رودخانه اصلی در کردستان گفت: این استان از استانهای غنی منابع آبی کشور است و لذا در حوزه منابع طبیعی بحث یکپارچهسازی نیاز به بازنگری دارد و پروژههای مطالعات آبخیزداری مورد مطالعه قرار گیرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان در ادامه گفت: از ۳۲ شهر استان، هشت شهر سیستم تصفیه فاضلاب ندارد و تنها ۲ درصد از هزار و ۷۰۰ روستای استان دارای این سیستم است که زنگ خطری برای آب و خاک و محیط زیست استان محسوب میشود.
وی با اشاره به اینکه اینکه مصرف کود شیمیایی و سم در بخش کشاورزی استان در حد یک سوم استانداردهاست، خاطرنشان کرد: محصولات کشاورزی و برندهای آن به خارج از استان منتقل میشود لذا شناسنامهدار کردن باید در دستور کار قرار گیرد و لازم است که فیلترهایی برای ورود محصولات کشاورزی به استان وجود داشته باشد.
حمیدی از فرسایش خاک به عنوان یکی از زنگهای خطر در کردستان نام برد و گفت: فرسایش خاک در این استان سالانه پنج تا ۲۰ هکتار است و این میزان پنج برابر استاندارد جهانی است.