مسئولان وعده می‌دهند که به زودی طرح جامع فاضلاب اهواز به پایان می‌رسد، اما این طرح چقدر پیشرفت کرده است؟

شاید دیدن کوچه‌های آبگرفته تا زانو این احتمال را در ذهن شما ایجاد کند که قطعا در این مکان رودخانه‌ای طغیان کرده یا سونامی رخ داده، اما واقعیت در شهر اهواز متفاوت است.

اینجا خبری از دریا نیست، تا احیانا سونامی آن یک شهر را به زیر آب ببرد و رودخانه کارون نیز در بالادست توسط سد‌ها مهار شده و کم رمق‌تر از آن است که بخواهد طغیان کرده یا حجم وسیعی از آب را در شهر جاری سازد. 

اما وقتی باران در شهر اهواز می‌بارد، نه تنها بخش وسیعی از خیابان‌های شهر دچار آبگرفتگی می‌شود بلکه آب ترکیب شده با فاضلاب به سمت منازل مردم نیز سرریز می‌شود و خانه و کاشانه آنان را بهم می‌ریزد. 

طی باران‌های اخیر در شهر اهواز همزمان با بارش، تمام خیابان‌های اصلی شهر اهواز در زیتون کارمندی، گلستان و مرکز شهر دچار آبگرفتگی شدند به طوری که عبور با خودرو دشوار و گذر با اتوبوس موجب ورود آب به ماشین می‌شد. 

در برخی نقاط شهر فاضلاب بالا زده بود و مخلوطی از آب باران و فاضلاب تمام شهر را فرا گرفت، اگرچه کمی بعد آب تخلیه شد و در برخی نقاط که حاد بودند، با حضور نیرو‌های بسیج و شهرداری این مسئله برطرف شد.

وظیفه آبفا و شهرداری اهواز برای حل آبگرفتگی خیابان ها چیست؟

حجت‌الله زارع‌زاده یک عضو شورای شهر اهواز در این خصوص می‌گوید: حداکثر تا ۲۴ ساعت پس از وقوع بارندگی، آب از معابر و خیابان‌ها جمع آوری شد. 

او برای کاهش مشکلات رخ داده ضروری دانست که شهرداری و آبفا اقداماتی ضربتی را انجام دهند؛ لازم است که شهرداری کانال‌های روباز سطح شهر را احیا کند و ایستگاه‌های پمپاژ را تقویت نماید.

به گفته آقای زارع زاده در همین جهت نیز باید آب و فاضلاب شبکه‌های در دست اجرا را با سرعت تکمیل و آماده بهره برداری نماید که از جمله آن‌ها «گلدشت» است. 

گلدشت یکی از مناطق محروم در شهر اهواز است که زیر ساخت‌ها و سطح زندگی در آن بسیار پایین است؛ طی بارندگی‌های اخیر تمامژ کوچه پس کوچه‌های این محله دچار آبگرفتگی شدند و در برخی موارد آب به خانه مردم نفوذ کرد. 

شاهین مرادی یکی از شهروندان ساکن اهواز می‌گوید: با هر بارندگی ترسی به جانمان می‌افتد که نکند آب وارد خانه شود؛ آب کوچه‌های اطراف منزل ما را محاصره می‌کند و به همین دلیل نیز برای تمام اعضای خانواده چکمه تهیه شده تا بتوانند در صورت نیاز از خیابان‌ها عبور کنند؛ مثلا برای خرید از مغازه سر خیابان مجبوریم با چکمه تردد کنیم. 

عبور مردم با چکمه از خیابان های اهواز

بسیج گروه های جهادی برای رفع آبگرفتگی در مناطق مختلف اهواز

در کیانشهر نیز بخشی‌هایی از این محله به زیر آب رفت و کوچه‌های مردم پر از آب باران و فاضلاب شد، اما این مسئله موجب نشد که نیرو‌های شهرداری و بسیج اقدامات خود برای رفع این معضل شهروندان را کنار بگذارند. 

سرهنگ سید اسلام موسوی مسئول بسیج سازندگی سپاه حضرت، ولی عصر (عج) خوزستان در گفتگو با ما گفت که از ابتدای آبگرفتگی در مناطق مختلف شهر به ویژه کیانشهر و گلدشت نیرو‌های بسیج وارد میدان شده و برای رفع آبگرفتگی ۷۵ گروه جهادی مامور شدند. 

سرهنگ پاسدار حسین نیسی زاده فرمانده بسیج ناحیه مقاومت امام حسین (ع) غرب اهواز نیز در این خصوص گفت: حجم بارندگی طی ۲۴ ساعت در کلانشهر اهواز بالا بود و به همین علت نیز در برخی نقاط آبگرفتگی ایجاد شد که برای رفع آن ۴۰۰ نفر به همراه دستگاه‌های مکش آب در سطح شهر بسیج شدند.

رسیدگی ویژه به وضعیت فاضلاب اهواز از سال ۱۴۰۰

وضعیت طی سال‌های گذشته در اهواز از این هم بدتر بود؛ در سیلاب‌های سال ۱۳۹۸ بخش‌های وسیعی از شهرستان اهواز و اطراف آن به زیر آب رفت که یکی از دلایل آن افزون بر وضعیت نامناسب سامانه فاضلاب، مهار نشدن سیلاب‌ها پشت سد‌ها بود.

اما وضعیت بارش‌ها نیز نسبت به سال‌های پیش از آن بیشتر شده که کارشناسان برای آن دلایل متعددی ارایه می‌دهند؛ برخی معتقدند سیلاب‌ها ناشی از تغییرات اقلیمی است و برخی دیگر بر این باورند که کشور از دوره خشکسالی وارد دوره ترسالی شده است.

سال ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ کشور شاهد بارش‌های سنگینی بود گه بخش‌های وسیعی دچار آبگرفتگی و سیل شدند و پس از آن نیز با آغاز فصل پاییز و شروع بارندگی ها، خیابان‌ها و معابر اهواز لبریز از آب می‌شدند و فاضلاب نیز ظرفیت دفع آن را نداشت.

اما پس از آن و با انتقادات و اعتراضات وسیع مردمی نسبت به فرسوده بودن سیستم فاضلاب اهواز، توجه رهبر انقلاب به مشکلات مردم جلب شد و رئیس جمهور رسیدگی ویژه به آن را در اولویت قرار داد؛ در همین جهت نیز منابع مالی مناسبی در اختیار شرکت آب و فاضلاب قرار داده شد، اما چرا همچنان خیابان‌ها در اهواز دچار آبگرفتگی می‌شوند؟

آبگرفتگی خیابان ها در اهواز

آبفا خوزستان: درصد پیشرفت فاضلاب اهواز مطلوب است

«آیا این حجم بارندگی برای اهواز سیلابی به حساب می‌آید؟» این سوالی است که پاسخ آن را از هواشناسی خوزستان پیگیر شدیم. این اداره در پاسخ به ما گفت: «در شب ۲۹ آبان ماه در مدت زمان ۳۰ دقیقه در اهواز بیش از ۳۵ میلیمتر بارندگی رخ داد» 

مدیر عامل آب و فاضلاب خوزستان پیش از این بار‌ها به این موضوع اشاره کرده بود که «باران در اهواز سیلابی است و همین موضوع موجب آبگرفتگی می‌شود»، اما این توضیح برای شهروندانی که مدام شاهد کنده کاری آبفا در خیابان‌ها هستند، کافی نیست.

در ۳ سال گذشته و با دستور رئیس جمهور برای رفع مشکلات فاضلاب اهواز در مدت کوتاه، شهر اهواز همواره شاهد کنده کاری شرکت آبفا در نقاط مختلف و پر تردد شهر بوده که عمدتا برای جایگذاری خطوط اصلی و فرعی لوله‌ها صورت می‌پذیرد.

محمدرضا کرمی نژاد مدیر عامل آب و فاضلاب خوزستان می‌گوید: اجرای شبکه فاضلاب اهواز از سال ۱۴۰۰ تاکنون ۶۱ درصد پیشرفت داشت و یکی از دلایل آن را نیز همکاری قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا با گروه‌های پیمانکار «قوی» ارزیابی کرد.

او افزود: تا امروز در شرق و غرب اهواز بیش از ۴۰۰ کیلومتر خطوط فرعی و بیش از ۱۶۵ کیلومتر خطوط اصلی کار شده و تلاش می‌کنیم در زمان کمی طرح را به مراحل مطلوب برسانیم.

بازی کودکان در خیابان های آگرفته اهواز

به گفته آقای کرمی نژاد بیش از ۱۲۰ نقطه ریزشی در اهواز وجود داشت که ۱۱۱ نقطه آن برطرف شده و چند نقطه درگیر آبگرفتگی در سال ۱۳۹۸ نیز با اجرای طرح‌های ضربتی برطرف شده و به پایان رسیدند.

آخرین وضعیت ساخت منازل مسکونی برای افراد آسیب دیده از سیلاب ۱۳۹۹ در بندر امام

بندر امام که با نام «سربندر» از سوی مردم محلی شناخته می‌شود از دیگر شهر‌های استان خوزستان است که باران‌های سیلابی طی سال‌های گذشته موجب آبگرفتگی وسیع معابر و وارد شدن خسارت به خانه‌های مردم شده بود.

در سال ۱۳۹۹ بارندگی‌های شدید موجب خسارت به منازل مردم شد و بازسازی و ساخت منزل برای افراد آسیب دیده در دستور کار قرار گرفت و مقرر شد ۵ هزار واحد مسکونی ساخته شود.

روح الله عمادی مدیرکل بنیاد مسکن خوزستان در این خصوص می‌گوید: مراحل ساخت ۳ هزار واحد مسکونی از ۵ هزار واحد آغاز شده و احداث ۴۰۰ خانه نیز در شهرک رضوان به اتمام رسیده که اقدامات زیرسازی آن نیز صورت پذیرفته و مردم در حال ساکن شدن در آن هستند.

او افزود: ۳ شهرک مسکونی برای افراد آسیب دیده از سیلاب بندر امام در نظر گرفته شده که یکهزار و ۲۰۰ واحد آن در ۳ شهرک رضوان، کوثر و فردوس است.

به گفته آقای عمادی در ۲ شهرک دیگر یعنی کوثر و فردوس نیز عملیات تکمیل منازل به سرعت در حال انجام است و ایجاد معابر، جدول گذاری و برق رسانی نیز در دست پیگیری است تا پس از کامل شدن زیرساخت ها، شهروندان بتوانند در منازل خود مستقر شوند.

خیابان های آبگرفته اهواز

طی بارندگی‌های اخیر خوزستان، بندر امام بار دیگر نیز دچار آبگرفتگی شدید معابر و منازل شد، به طوری که نیرو‌های جهادی اهواز پس از رفع آبگرفتگی‌ها در اهواز به همراه تجهیزات خود راهی بندر امام شدند.

پیشتر یکی از کارشناسان شهرداری حل مشکلات موجود در چند شهر خوزستان را در خصوص آبگرفتگی خیابان ها، جدول گذاری معابر دانست تا رواناب‌ها را با خود حمل کرده و در دریا یا رودخانه تخلیه نمایند، موضوعی که حالا مورد توجه شهرداری اهواز است، اما مشخص نیست تا چه میزان در اجرای آن جدی باشد.

آینده مشخص خواهد کرد آیا مجموع اقدامات صورت پذیرفته برای اجرای طرح جامع فاضلاب اهواز چقدر کارآمد خواهد بود و تا آن زمان شهروندان همچنان باید نگران ورود آب به منازل باشند و با هر باران چکمه‌های خود را برای عبور از خیابان آماده نمایند.

گزارش از ساسان ناصری زاده

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۲
در انتظار بررسی: ۰
Germany
ناشناس
۱۴:۳۳ ۲۵ آذر ۱۴۰۲
زودتر رسیدگی کنید
Germany
ناشناس
۰۱:۳۷ ۲۵ آذر ۱۴۰۲
لطفاً برید ببینید که قرار بود لوله های چند اینچی بزارن و الان چند اینچی گذاشتن یه نمونه کیانشهر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۹ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
از نظر مسئوولین هیچوقت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۹ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
تا زمانی که مسولان تو فکر مردم سایر کشور ها هستند و تو فکر اختلاس و جیب بری اهواز کیلویی چنده . ما در حال جنگیم و شما به فکر آب گرفتگی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۳ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
یادمه کلاس پنجم دبستان بودم و تابلوی نصب شده اعطای وام بانک جهانی رو برای رفع مشکل فاضلاب در کوت عبدالله اهواز دیدم.الان ۳۵ سالمه و نه وامی کارساز شد و نه معلوم که کجا رفت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۰ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
اهواز شهر مظلوم واقع شده بعد از غزه اهوازمظلوم هست
Iraq
ناشناس
۲۰:۱۸ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
دزد ها را کم کنید یا مسوولین مفت خوری که حقوق میگیرند که کار نکنند ، ای کاش یک بیلان برای مسوولین در پایان هر ۶ تا ۱۲ ماه میگذاشتید تا ارزیابی بشوند بخدا گناهه مردم‌ ا اینقدر بی تکلیف میگذارید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۰ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
هر وقت پرونده مسئولان فاسد رانت‌خواری به مایان برسد!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۹ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
عدم نظارت بر کارمندان و مسوولان و پیمانکاران باعث فساد تنبلی بیخیالی و سو استفاده شده است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۵ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
کل خوزستان را دریابید همه جاش افتضاحه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۸ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
اهواز شهر بی دفاع
Iran (Islamic Republic of)
اسکندری
۱۶:۰۰ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
با سلام احترام .من وقعا از صمیم قلبم خواهش میکنم اگر مسئولی این پیام رو میبینه یا به نظرشون میرسونه یه کمک عاجزانه میخواستم ما در سال1401 تعدادی اقلام کامپیوتر و تجهیزات به شرکت آب و فاضلاب اهواز تحویل دادیم قرار بود طی چند 8 ماه اون مبلغ به ما بدن ولی متاسفانه الان خیلی از اون مبلغ پرداخت نشده و اینکه والله ما تو کارمون بخاطر این بد عهدی بیچاره شدیم و کارمون سرمایمونو از دست دادیم .از آقای دکتر حاتمی و هر مسول دیگه عاجزانه خواهش میکنم .مساعدت کنن ما ور شکسته نشیم ما یه شرکت کوچیک خصوصی و با منابع مالی محدود هستیم.دیگه نمیدونم چطور عاجزانه .قسمتون بدم کمک کنید.خواهش میکنم این پیام برسونید به دست مسئولین.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۴ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
بیش از 17 سال پیش پروژه مترو اهواز استارت خورد با بودجه سنگین، ولی هنوز که هنوزه حتی یک ایستگاه هم آماده بهره برداری نشده. خودتون تا آخرش رو بگیرید که این صد ها میلیارد تومان پول چی شده. بعد انتظار دارید پروژه 30-40 ساله فاضلاب اهواز به پایان برسه؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۹ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
بخاطر مسئولین خوزستان هست، این مشکل بالای 30 ساله که در اهواز وجود داره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۲ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
اگر تانک های عراقی و همه ماشین آلات آهنی صدام را که در اهواز ماندند . لاشه این تجهیزات نظامی را الان بفروشند و بدهند به مردم خوزستان . خوزستان آباد می شود .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۲ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
ما خوزستانی ها نمیدونیم این همه سرمایه ایی که توی خوزستان هست ازقبیل نفت وگاز پتروشیمی وغیره کجا صرف میشه .ما توی شهرهای خوزستان
مشکلات که داد میزنه ،مسئولین ونمایندگان مردم همه دنبال منافع خودشون هستند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۰ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
صرف جیب خودشون میشه که آنجا کار میکنن به ماکه چیزی نرسیده همچنان فقروبی پولی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۹ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
یک نظام کاملا ایرانی با فرهنگ ایرانی بتونه مشکلات اینچنینی رو حل کنه ؛
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۰ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
اهواز کلانشهر نیست بلکه کلان ده می باشد
مزخرف ترین کلانشهر اهواز است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۹ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
جواب سر تیتر
وقتی دنیا زیرو رو شد و باری دیگر دنیا از اول شروع به کار. کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۸ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
بهترین محله اهواز و بالای شهر موقع بارندگی میشه محله منبع آب !!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
فضولی دنبال اسممی؟
۱۱:۴۴ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
نگران نباشین دبی هم اب گرفتگی داره ولی داره برطرف میشه(این کامنت یه اهوازی ساکن منطقه کیانشهر رو میگه)
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۱ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
گفته شده به قله نزدیکیم من فکر کنم هروقت فاضلاب اهواز درست شد اون وقت قله فتح شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۶ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
وقت گل نی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۷ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
ساکن اهواز هستم و این همه بودجه و کار ک انجام دادن
هیچ هیچبود
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۰:۵۶ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
فعلا به موازات رودخانه کارون یک یا دو کانال بزرگ برای انتقال آبهای باران و بارشها و آبهای روان سطح شهر به بیابان‌های اطراف حفر کنید تا زیر ساختها اصولی تکمیل گردند
شرکتهای نفتی و پتروشیمی و فولادی و همه و همه شرکتهای بزرگ استان باید با کمک و ماشین آلات و تجهیزاتشان به شهرها و شهرداری‌های استان کمک کنند و کمی هزینه و دست در جیب شوند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۲ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
همیشه میگن درستش میکنیم!!!!!!!!
ماکه چیزی ندیدیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۸ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
اگه یک هزارم اختلاس چای دبش و امثالهم رو اختصاص مبدادن به این مشکل حل بود همه چیز
ولی گویا طمع آقایون خیلی زیاده و از این یک هزارم هم نمی گذرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۷ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
خدا لعنت کنه مسئولین بی تدبیر و بی تفاوت را
Iran (Islamic Republic of)
غفار
۰۹:۵۷ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
وقت گل نی""
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۵ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
اهواز = شهر فاضلاب و کثافت
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۰۹:۴۵ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
همه اهواز رو بی خیال شدند چسبیدن به کیانپارس نه خودشون اونجا هستند
آخرین اخبار