علی جودکی مدیرکل صمت استان مرکزی عصر امروز در نشست خبری شانزدهمین نمایشگاه تخصصی صنعت استان مرکزی، اظهار داشت: مجموعه صمت یک مجموعه بسیار مستقل با ماموریتهای بسیار زیاد است و در سه حوزه صنعت، معدن و تجارت نیز بسیاری از مسائل باید راهبری داشته باشد، امسال به عنوان سال رشد تولید و مهار تورم نامگذاری شد که بخش رشد تولید در کشور به وزارت صمت و در استان به سازمان صمت استان مرتبط است و در این زمینه باید گامهای اساسی برداشته شود و اجرایی شود، در استان مرکزی همواره اعلام میشود که ۳ هزار واحد تولیدی وجود دارد به طوری در حال حاضر تعداد ۳۱۰۰ پروانه بهرهبرداری در استان وجود دارد که این تعداد غیر از صنایع تبدیلی است که پروانه آنها را جهاد کشاورزی را صادر کرده است، همچنین حدود ۲ هزار و ۸۵۰ جواز تاسیس توسط سازمان صمت صادر شده است، پیشبینی بر این است که در استان ۴۸ درصد این میزان به پروانه بهرهبرداری برسد.
وی افزود: از ۳۱۰۰ پروانه بهرهبرداری در استان نیز تقریبا ۲۹۱ پروانه واحدها تعطیل است و تلاش بر این است واحدهایی که مشکلاتی مانند بدهی بانکی دارند نیز برطرف شود، از بین واحدهایی که میتوان مشکلات را در ستاد تسهیل برطرف کرد یا مواد اولیه و ارز باشد برطرف شود، امید است از تعداد جوازهای تاسیس ضریب اشتغال خوبی را ایجاد خواهد کرد.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی تصریح کرد: ۲۰۶ پروانه بهرهبرداری در ۷ ماه گذشته صادر شده است که ۱۴ هزار نفر اشتغال به همراه داشته است، اما آنچه که ما را برای تولید نگران کرده است نیروی انسانی است، در حال حاضر یکی از معضلات واحدهای تولیدی در برخی از استانها نیروی انسانی ماهر است.
جودکی بیان کرد: واحدهای تولیدی نیز در بحث تولید با مشکلات جدی بسیاری مواجه هستند، اما نقدینگی به عنوان مشکل اصلی واحدهای تولیدی است که از ظرفیتهایی مانند تبصره ۱۸، مصوبات سفر ریاست جمهور، رونق تولید نیز برای رفع مشکلات واحدهای تولیدی استفاده شده است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی ادامه داد: عقیده ما بر این است که میزان تسهیلات تبصره ۱۸ برای استان صنعتی مرکزی بسیار کم است، سال گذشته در تبصره ۱۸ برای صنایع استان نیز ۵۶ میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد که با پیگیری به ۱۸۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرد، اما برای حمایت از صنایع این عدد نباید کمتر از ۲ میلیارد تومان باشد. انتظاری که بانکها از صنایع دارند این است که حسابهای گردش مالی خود را وارد استان کنند که انتقال حسابها بخشی از ناترازی را جبران کند.
وی اضافه کرد: واحدهای تولیدی با مشکلات عدیدهای مواجه هستند که در ستاد تسهیل مشکلات واحدهای تولیدی مورد بررسی قرار گرفته است، از ابتدای سال تاکنون ۷۳ جلسه ستاد تسهیل برگزار شده که تعداد ۳۳۲ مصوبه ستاد تسهیل وجود داشته است، ۲۰۷ مصوبه ستا تسهیل تاکنون اجرا شده و ۱۲۵ مصوبه در دست پیگیری و اقدام است، عمده مشکلات مطرح شده در ستاد تسهیل در زمینه تامین اجتماعی، امور مالیاتی، مسائل زیرساختی، شهرکهای صنعتی و در صدر مشکلات واحدها نیز مسائل بانکی قرار دارد این در حالی است که مصوبات ستاد تسهیل لازم الاجرا است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی بیان کرد: تعداد معادن موجود دارای پروانه استان نیز ۶۷۳ معدن است، معادن شامل معدن غیر فعال، معادن فعال و معادن نیمه فعال است، در معادن یا استخراج یا باطله برداری وجود دارد، یعنی آن چیزی که باطله است باید صورت گیرد و به ماده اصلی تبدیل و به تولید برسد، در این راستا ۳۵۶ معدن فعال هستند و استخراج انجام میدهند و ۸۹ معدن نیمه فعال وجود دارد و باقی معادن نیز غیر فعال هستند.
جودکی بیان کرد: معدن متعلق به دولت است و معدندار بهره بردار است و درصد مشخصی از درآمد معادن باید تحت عنوان حقوق دولتی دریافت و به حساب خزانه وارد شود، عدد وصولی حقوق دولتی معادن در سال گذشته ۶۹۱ میلیارد تومان بوده است و از ابتدای سال تاکنون نیز حدود ۵۴۰ میلیارد تومان وصولی حقوق دولتی وجود داشته است و پیش بینی بر این است که تا پایان سال این عدد به یک همت برسد. مطابق قانون ۱۵ درصد از وصولی حقوق دولتی باید به استان برگردد که گزارش وصولی به صورت ماهانه اعلام میشود، سازمان مدیریت و برنامه ریزی باید ۱۵ درصد را پیگیری و به استان برگرداند، علاوه بر آن هم در برنامه ششم و قانون بودجه و قانون معادن اگر معدنی خسارت وارد کند با شکایت دستگاه متولی و با مجوز شورای معادن باید یک درصد را بابت جبران خسارت پرداخت کنند، علاوه بر آن در قانون بودجه ۱۴۰۲ نیز باید ۲۵ درصد از ۱۵ درصد به راههای استان اختصاص دهند.
وی ادامه داد: سیاستهای کلان کشور بر حمایت از تولید داخل است، شائبهای ایجاد میکنند مبنی بر اینکه ماشین آلات بیشتری نیاز است و تولید شرکت هپکو پایین است در حالی میتوانند سفارشات خود را ثبت کنند تا تولید شرکت هپکو براساس نیاز افزایش پیدا کند، اما تاکید ما بر این است که اورهال ماشین آلات به شرکت هپکو واگذار شود تا از ظرفیت موجود در کشور استفاده شود.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی تصریح کرد: در ۷ ماهه امسال ۶۵۲ میلیون دلار صادرات از استان وجود داشته است، سامانه گمرک ایران ملاک صادرات است، منشا تولید در سامانه گمرک باید مشخص شود تا آمار دقیقی از واردات و صادرات وجود داشته باشد و هم اکنون آمار بر اساس میزان ترخیص است. همچنین هفت ماهه امسال نیز ۵۴۶ میلیون دلار صادرات استان بوده است و تراز تجاری استان مثبت است و بالغ بر ۸۵ درصد واردات مواد اولیه و ماشینآلات خط تولید بوده است.
جودکی با اشاره به برگزاری اردوی راهیان پیشرفت عنوان کرد: از ابتدای سال تاکنون ۲ هزار و ۱۰۰ نفر بازدید از صنایع استان تحت عنوان اردوهای راهیان پیشرفت وجود داشته است و تا پایان سال برای ۴ هزار نفر برنامهریزی وجود دارد.
وی ادامه داد: استان مرکزی در صنایع مادر رتبه نخست را دارد و صنایع استان مانند ماشینسازی، آذر آب و ... در استان یک صنعت صنعت ساز هستند، استان مرکزی در تولید برخی از اقلام بهداشتی مانند پوشک بچه رتبه نخست را داراست و ۹۰ درصد پوشک بزرگ سال و ۶۰ درصد پوشک نوزاد در استان تولید میشود، استان مرکزی به لحاظ صنایع پایین دستی آلومینیوم نیز رتبه دوم را دارد و در تولید انواع واگن و اورهال صنایع ریلی رتبه نخست کشور به استان مرکزی اختصاص دارد به طوری که ۱۴۰۰ واگن تولید شده در سال گذشته در اراک تولید شده است؛ بنابراین استان مرکزی باید نمایشگاه بین المللی صنعت داشته باشد و به دنبال این هستیم که نمایشگاه صنعت را به نمایشگاه بین المللی صنعت تبدیل کنیم.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی افزود: امسال شانزدهمین نمایشگاه صنعت از ۳۰ آذرماه تا سوم دی ماه برگزار میشود، تاکنون حدود یکصد شرکت برای حضور در نمایشگاه شرکت داشتهاند، امکانات نمایشگاه در سطح استان نیست، اما قطعا امسال نمایشگاه متفاوتی خواهیم داشت و امسال دو هیئت تجاری خارجی از ترکیه روسیه در نمایشگاه حضور پیدا خواهند کرد. یکی از اتفاقات مهم نمایشگاه امسال این است که چند کارگروه در نمایشگاه به صورت روزانه برگزار میشود که یکی از آن در حوزه آموزش است. در صدد تخصصی شدن نمایشگاه تخصصی نفت، گاز و پتروشیمی، نمایشگاه لوازم خانگی، نمایشگاه آلومینیوم و نمایشگاه صنایع غذایی هستیم.
جودکی عنوان کرد: برای نخستین بار در کشور سیستم مانیتورینگ راهاندازی شد، با انجام مانیتورینگ معادن نیز صحت سنجی انجام شد ضمن اینکه عملیات پهبادی نیز انجام میشود و انحراف معیار در این زمینه روبه صفر است، این شفاف سازی سبب شد که معدندار و دستگاه نظارتی تکلیف خود را بدانند.
وی با اشاره به استفاده برخی از صنایع استان از ماشینآلات ۴۰ سال پیش، بیان کرد: یکی از اقدامات سازمان صمت در این راستا نیز نوسازی و بازسازی ماشین آلات صنایع کشور است، اولویت ما استفاده و فعال کردن ظرفیت خالی صنایع همچنین نوسازی صنایع است که در دستور کار وزارتخانه قرار دارد.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی ادامه داد: ماشینآلات اطفای حریق و تجهیز خوردروهای آتش نشانی در اولویت کار قرار دارد، اما وظیفه اصلی بر عهده شرکت شهرکها استاما اگر گستره آتش وسیع باشد از امکانات اطفای شهرستان و استان استفاده میشود.
جودکی بیان کرد: ۱۳ هزار مگاوات کسری برق وجود دارد که به آن اعتراض داریم، خاموشی صنایع به تولید آسیب وارد میکند، در زمستان نیز مشکل گاز وجود دارد، در بهترین شرایط حدود ۲۰۰ میلیون متر مکعب کسری وجود دارد که جبران این کسری بر عهده صنایع است. اگر مردم فقط ۱۰ درصد صرفه جویی در مصرف گاز داشته باشند میتوان گاز صنایع اصلی را قطع نکرد و اگر ۲۰ درصد صرفه جویی وجود داشته باشد برق هیچ یک از صنایع قطع نخواهد شد.
وی ادامه داد: ما با مازوت سوزی نیروگاه مخالف هستیم، نیروگاه اساسا با توجه به اینکه در وزش باد غرب به شرق است نیز تمهیداتی در استان مدنظر قرار دارد، شرکت گاز تا امروز هیچ محدودیتی را برای نیروگاه صادر نکرده است، قرار شد نیروگاه دوخط را وارد اورهال کند و امسال قول دادند که نیروگاه وارد مازوت سوزی نشود. همچنین صنایع آلاینده در صورت نیاز به فیلتراسیون باید نسبت به این امر اقدام داشته باشند.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی تصریح کرد: اساسا در واگن پارس کشور یک نیاز مشخص وجود دارد وقتی میتوان از ظرفیتهای داخلی استفاده کرد دلیلی وجود ندارد که این ماشین آلات از کشور وارد شود، سال گذشته واگن پارس با تولید بالغ بر یک هزار و ۲ دستگاه واگن ثابت کرد ما میتوانیم واگن بسازیم، در این راستا پیگیریهایی با وزارتخانه انجام میشود که بخشی از قرار دادها با استان منعقد شود. انتظار میرود در کاهش مصرف سوخت بخشی از آن به بحث خودروسازان و اگن پارس برگردد، انتظار از سازمان برنامه و بودجه کشور تخصیص ماده ۱۲ است و از سایر دستگاهها نیز این توقع وجود دارد تا ظرفیت داخلی با کیفیت در کشور وجود دارد از این ظرفیت استفاده داشته باشند، در سایر صنایع مانند شرکت هپکو نیز اتفاقات خوبی در حال رخ دادن است و در حوزه راه سازی ورود دارند، همچنین ماشینسازی راهاندازی شده، اما زیر ظرفیت کار میکند.