محمد خواجویی کارشناس مسائل لبنان در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره سخنان سید حسن نصرالله گفت: صحبتهای ایشان با توجه به اینکه نخستین صحبتهای وی بعد از عملیات طوفان الاقصی بود همه منتظر بودند تا ببینند حزب الله چطور نسبت خود را با این تحولات روشن خواهد کرد. به نظر میرسد آنچه در صحبتهای ایشان خیلی واضح بود ابتدا تاکید بر این بود که این عملیات به صورت صد در صد فلسطینی بوده است و طرفهای دیگر در جریان این عملیات نبودند. نکته بعدی هم این است که مساله فلسطین در حال فراموش شدن در سطح منطقه بود در حالی که این عملیات توانست مجددا مساله فلسطین را به مساله ابتدایی منطقه بدل کند.
وی ادامه داد: نکته مهم بعدی هم این بود که سید حسن نصرالله به نقش آمریکا به عنوان یک عامل تهدید زا در منطقه اشاره کرد و اسرائیل را ابزار آمریکا دانست. اما محتوای اصلی صحبتهای ایشان اشاره به نقش آفرینی حزب الله در این عملیات بود. خیلیها این پرسش را مطرح میکردند که حزب الله چه اقدامی را انجام داده و خیلیها نیز این تقاضا را داشتند که حزب الله باید وارد این جنگ شود. اولا که ایشان از همان ابتدا تاکید داشت که حزب الله وارد این نزاع شده است و یک روز بعد از عملیات طوفان الاقصی نیروهای حزب الله تبادل آتش انجام دادند و اتفاقا تا حد زیادی هم نقش موثری را ایفا کردند و مانع از این شدند که تمام تمرکز اسرائیل متوجه غزه شود. به گفته خود سید حسن نصرالله یک سوم نیروهای ارتش اسرائیل در جبهه جنوب مستقر شدند و این باعث شد که اسرائیل تمرکز کاملی بر روی جبهه غزه نداشته باشد، اما اینکه بسیاری انتظار داشتند ایشان در صحبتهای خود اعلام جنگ فراگیر کند با واقعیات سازگار نبود و واقعیت این است که حزب الله هم باید ملاحظات لبنان را در نظر بگیرد، با توجه به اینکه لبنان شرایط ویژهای را از نظر اقتصادی دارد و چندان آماده یک جنگ فراگیر نیست.
این کارشناس مسائل منطقه افزود: با توجه به اینکه حزب الله نمیخواهد توازن و قدرت بازدارندگی لبنان که طی سالهای اخیر به دست آمده مخدوش شود از ورود به یک جنگ فراگیر تاکنون پرهیز کرده است، اما در عین حال با تبادل آتشی که با اسرائیل انجام داده توانسته به نوعی از ظرفیتهای خود استفاده کند و این ظرفیتها را به صحنه بیاورد تا اسرائیل هم با خیال راحت به جبهه لبنان فکر نکند و هم تمام تمرکز خود را به غزه نبرد.
خواجویی تاکید کرد: عنصر ابهام موضوع مهم دیگری بود که در صحبتهای وی در رابطه با آینده مطرح بود. ایشان هرآنچه که قرار بود محور مقاومت و حزب الله در روزهای آینده انجام دهد را ارائه نکرد و دست خود را باز نگذاشت و این سیاست ابهام این ظرفیت را ایجاد میکند که اسرائیل نگران شود که هر آن ممکن است در آن جبهه اتفاقهای غیر قابل پیشبینی رخ دهد و حد مشخصی را در سخنرانی خود مطرح نکرد که اسرائیل از تحولات خیالش آسوده شود؛ بلکه نوعی ابهام را باقی گذاشت با این تاکید که هر اتفاقی ممکن است در آینده رخ دهد و اگر اسرائیل دست به حماقتی بزند برای مثال حملات خود را علیه لبنان افزایش دهد حزب الله نیز متقابلا حملات گستردهای را ضد اسرائیل انجام خواهد داد. معتقدم که عنصر ابهام در سخنرانی سید حسن نصرالله میتواند عنصر قدرتی را برای حزب الله در مسیر تحولات آینده داشته باشد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: تحلیل من این است که احتمالا در سخنرانی جدیدشان تندتر صحبت خواهند کرد و نوعی توازن در حزب الله را نشان دهد. مهمترین موضوع در این جنگ تحولات میدانی غزه است و هر میزان که حماس بتواند اسرائیل را مهار کند و اجازه پیش روی ندهد طبعا اسرائیل ناکام خواهد ماند، اما اگر این توان وجود نداشته باشد اسرائیل تا حدی ممکن است به سمت تغییر شرایط امنیتی در غزه حرکت کند و هدفش هم همین است که کنترل غزه را از دست حماس خارج کند.